Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotodelavnica "Model in voda" - reportaža

Avtor:Matjaž Intihar
24.09.2014 06:50

Reportaža avgustovske delavnice na Savinji

e-Fotografija je konec avgusta organizirala delavnico z naslovom "Model in voda". Že ob deveti uri smo se zbrali v ribiškem domu v Ljubnem ob Savinji. Ob jutranji kavici nam je Gregor Dinghauser - Dingo predstavil nekaj svojih fotografij, katere je že posnel z različnimi modeli ob reki na naših lokacijah.
Šli smo še skozi glavne nastavitve na kamerah in možnost uporabe dodatne opreme kot bliskavico, odbojnik, prosojnik... in seveda, spoznali še naš model, Tino.
Letos vreme ni bilo naklonjeno za fotografske delavnice na terenu. Tokrat smo imeli srečo, naša sobota je že v jutranjih urah kazala, da bo z vremenom radodarna. Ne samo da ni bilo dežja. Še celo rahli koprenasti oblaki so nam lepo služili, da ni bilo prevelikih kontrastov ter odbojev.

Da spoznamo svetlobne pasti, smo začeli s portretom v senci. Temen obraz in presvetlo ozadje, zaradi listov na drevesu se pojavi na obrazu lisasta svetloba itd. Nič kaj dosti nam ni pomagal niti odbojnik.

Težave so nas hitro pripeljale do fotografiranja pod močno svetlobo. Tu smo spoznali nove probleme, ko pri taki svetlobi model močno pripre oči in na koži se hitro pokažejo preosvetleni deli. Za pogled s priprtimni očmi pomagajo očala. Vendar so pod nosom, brado še vedno ostale premočne sence. Poizkusili smo odsevnik. Ta je z usmerjeno svetlobo lepo izničil sence, vendar je dodal preveč svetlobe na že z direktno sončno svetlobo osvetleni obraz.

Uporabili smo večji prosojnik, ki lepo zastre, razprši in zmehča svetlobo. Zdaj smo fotografirali pod "pravo" svetlobo in potrebno je bilo paziti na položaj modela, ozadje, globinsko ostrino, čas osvetlitve...

Po prvih preizkusih smo se sprehodili do reke Savinje. Grega je strasten ribič. Naj povem, da velikokrat lovi tudi v Savinji. Na njej je bil že dan pred delavnico in na dan delavnice je že ob šestih zjutraj začel z muharjenjem. Pravi, da je voda ravno prav visoka, le da je malo mrzla. A poznamo tisto, "za dobro fotografijo do kolen v mrzlo vodo"!

Tini je podal ribiške škornje in jopič in že sta stala v globoki vodi. Hitro smo oba skupaj vzeli za modela. V tem delu ribiškega revirja se lovi na športni način. Kar pomeni, ujameš in spustiš. In postrvi je res veliko.

Po nekaj ujetih in fotografiranih postrveh, smo objektive usmerjali samo še na Tino. Postavi se tako, pa tako, poglej še mene, obračaj se počasi,... udeleženci so se vživeli in kamere so se dodobra ogrele. Le težko sem prepričal fotografe, da so naredili samo nekaj posnetkov in mi jih prinesli v pregled, da smo lahko naslednje naredili še bolje.

Kljub hladni vodi se je tudi Tina hitro vživela. Tisti najbolj boječi hladne vode, so prav tako kmalu pozabili na vse in fotografirali do kolen v vodi. Ja, ko iščeš kader, pravo postavitev modela, ozadje, kar pozabiš na vse.

Da se je Tina ogrela po hladni vodi, smo naredili še nekaj fotografij na otočku pod jezom. Dobre tri ure so minile kot bi mignil. Fotografi bi še kar fotografirali. Ravno so dobili dovolj napotkov, spoznali, da Tina ne grize in lepo uboga kako naj se postavi, da bi fotografirali še in še.

Vendar vsak model se enkrat utrudi in šli smo v senco ribiškega doma. Najbolje je nehati, ko je najlepše in ideje prihraniti za drugič. Žejni in lačni smo pustili naše fotokamere ter se najprej okrepčali, šele nato smo pregledali fotografije in strnili vtise.

Fotodelavnica "Model in voda" je lepo uspela. Žal smo na taki delavnici omejeni z udeležbo, zato sva se z Gregom odločila, da jo v soboto 27. septembra ponovimo. Le s to razliko, da se bomo preselili na morsko lokacijo.

 


Bon se lahko nameni za kateri koli tečaj...več v povezavi s tem na mail naslovu: tecaji@e-fotografija.com

Pri prijavi na darilni bon vpišete svoje podatke, katere potrebujemo za izdajo fakture. Stran za prijave... KLIK
Po prejemu plačila Vam pošljemo račun ter darilni bon.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com