Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotodelavnica poročna fotografija / reportaža

Avtor:Matjaž Intihar
08.06.2009 07:01

Vsak hobi fotograf je slej kot prej postavljen pod vprašanje kolegic, kolegov, sorodnikov in znancev; bi ti prišel fotografirat najino poroko?

In v hobi fotografu je toliko fotografske žilice, da le redko reče ne. Vendar se kaj hitro vsak fotograf zaveda, da fotografiranje pomembnih dogodkov ni enostavno opravilo. Fotografije so namenjene spominu izrednega življenskega dogodka, ki mora biti zabeležen na povsem svoj način, predvsem pa na fotografiji predstavljati vso njegovo čarobnost in veselje v vseh trenutkih. In prav v teh trenutkih ni nikogar, ki bi pomagal fotografu, ampak je sam postavljen v hitro se odvijajoče dogodke, v katerih pa mora s svojo kamero ujeti 1000 in 1 trenutek. In če samo tistega enega, za nekoga zelo pomembnega ne ujame?

Da je sedaj manj strahu kako in kaj fotografirati, je e-Fotografija organizirala delavnico poročne fotografije.

Pri jutranjem teoretičnem delu smo spoznali priprave fotografa na začetek neke življenske zgodbe. Kaj se dogovoriti pred fotografiranjem, priprava fotoopreme, vrsta fotoopreme, dodatki in obvezni pregled stanja baterij, pomnilnih medijev, lokacije poroke (če je še en poznamo), kdaj začeti, kateri so tisti glavni trenutki, ki jih ne smete izpustiti, kako in kaj fotografirati pred glavnim dejanjem, v poročni dvorani in cerkvi – izjemno pomembni so detajli, prstani, poročni šopek - kako postaviti mladoporočenca in ostale svate, kakšen čas uporabiti pri metanju riža, kako obdelati in razviti oz. postaviti fotoknjigo, zakaj pri nekaterih porokah dobimo v roke opran riž in še mnogo zanimivih ter poučnih zgodb iz dolgoletne prakse – vseh stvari v reportaži enostavno ni mogoče zajeti, saj je bilo predavanje preobsežno.

Še pred tem smo zvedeli, kako se oglaševati, da je izjemno pomembna zgodba, ki jo predstavljamo in pravočasno trženje sebe kot fotografa. Vse večje in dražje poroke imajo izbranega fotografa že pol leta in več pred poroko.

Po teoretičnem delu smo se prestavili na nekaj minut oddaljeno lokacijo v Arboretum Volčji potok, kjer sta nas že čakala modela (naša mladoporočenca) in vizažistka. Kot so kasneje prav vsi tečajniki uvideli, vreme pravzaprav ni bilo na naši strani. Bilo je sončno, brez oblaka, kar je pomenilo, da bomo imeli veliko težav pri fotografiranju na prostem. A ravno to je tisto, kar se potrebuje na tečajih. Kar se da težke pogoje za fotografiranje, saj lahko le tako dejansko na licu mesta predstavimo vse probleme, ki nas lahko spremljajo na poroki.

Po nekaj več kot štirih urah fotografiranja na soncu smo spoznali, da fotografiranje porok zagotovo ni lahkotno opravilo, temveč, da je potrebno imeti kar nekaj kilometrine, tako pri poznavanju naše foto kamere, poznavanju reportažne in tudi modne fotografije. Ne smemo pa pozabiti še na znanje obdelave fotografij in konec koncev smo mi tisti, ki moramo za foto album ali foto knjigo izbrati prave fotografije in vse to zapakirati v neko smiselno celoto.

Obleki, prstana in šopek so nam radodarno posodili:
Nevestina obleka: Poročni kotiček www.porocnikoticek.si
Ženinova obleka: Karizma d.o.o. trgovinav Poročnem kotičku
Prstana: Zlatarna Tomislav Loboda
Šopek: Cvetličarna EPIKA Tržaška 202 Ljubljana


Še nekaj fotografij tečajnikov:


Foto: Andrej Nagode


Foto: Andrej Nagode


Foto: Andrej Nagode


Foto: Andrej Nagode


Foto: Boštjan Gabor


Foto: Boštjan Gabor


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Dino Skorja Jugovac


Foto: Jože Mikec


Foto: Jože Mikec


Foto: Jože Mikec


Foto: Jože Mikec


Foto: Renato Karba


Foto: Renato Karba


Foto: Špela Bokal


Foto: Igor Karničnik


Foto: Igor Karničnik

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com