Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotografija leta od 2004 do 2006 spletnega portala e-Fotografija/Galerija/

Avtor:Matjaž Intihar
20.01.2007 20:21

 

Naj fotografija leta

Na spletni foto Galeriji e-Fotografija je potekal izbor najboljših fotografij oddanih v Galerijo od 17.04.2004 do 31.9.2006

e-fotografija.com in Epson (zastopnik Avtera d.o.o.) sta razpisala izbor najboljših treh fotografij v Galeriji e-fotografija.com

Vsak registrirani član Galerije je lahko izmed 30 izbranih fotografij označi eno, po njegovem mnenju najboljšo. Izmed 10 fotografij z največ točkami pa je strokovna komisija e-Fotografije, Oskar Karel Dolenc, Alan Belšak Orlič in Matjaž Intihar tri nagrajence, med njimi naj fotografijo e-fotografija.Glasovanje se je zaključilo 15.1.2007. Danes pa so znani uradni rezultati.

 

 


 

Fotografija leta in njen izbor

 

Izbor fotografije leta je bil kar težak zalogaj. Med toliko dobrimi fotografijami (ožji izbor 30-tih smo naredili iz vseh fotografij do sedaj dodanih v galerijo) izbrati najboljšo. Veliko dela so sicer že opravili obiskovalci spletnih strani e-fotografije, ki so s svojo izbiro naj fotografije, žiriji določili deset fotografij izmed katerih naj bi se izbrale najboljše. Tako je končna odločitev padla na ramena žirije. Seveda so okusi različni in v ožjem izboru je izpadla tudi kaka fotografija, katero bi rad videl v končnem izboru. Pa kaj, ko so nagrade samo tri. Mislim, da si vsi finalisti zaslužijo priznanje. Nagrajenci pa še posebno. Pri končni odločitvi smo se vsi trije člani žirije med seboj posvetovali, in nismo uporabili kakega točkovnega sistema. Odločili smo se za vsebinski pristop, ker o tehniki tu ni imelo smisla govoriti. Pa si poglejmo nekaj argumentov za končni izbor. Seveda se s tem spet ne boste vsi strinjali, vendar odločitev žirije je dokončna, in tako naj bo.

 

Tretja nagrada- avtor Maningi je bila dolgo favorit za prvo nagrado. Lep otroški portret s čudovitim izrazom na obrazu, ko zre v »obljubljeno deželo« McDonald`s. Ji pa žal v fotografskem smislu malo manjka, to sem napisal že v komentarju ob prvi objavi, da bi bila popolna.

 

Druga nagrada-avtor yurko je primer zelo dobre likovne kompozicije, ki pa ima še nekaj več v konfrontaciji toplih-hladnih barv, katere še poudarjajo izgubljenost posameznika v sodobnem svetu. Vso zgodbo pa še začini naslov same slike.

 

Prva nagrada-avtor Krucefix, pa je dovršena tako v kompoziciji, kot po vsebini. Sam v tej sliki ne vidim nekega sladkobnega sončnega zahoda, katere že skoraj sovražim, toliko sem jih že videl, pa vendar večkrat tudi mene premami barvitost tega prizora. Ne, v tej sliki vidim vso dramatičnost sodobnega življenja, kjer ognjeno nebo nakazuje negotovost današnjega časa, ko ne vemo ali bomo prispeli zdravi in živi na cilj, ali bo to morda naš zadnji let. Mala črna silhueta letala na nebu, ki izginja v ognjenem nebu to samo še poudarja.

 

Seveda je to moja razlaga videnja teh fotografij, pravica vsakega posameznika pa je, da si slike razlaga po svoje. In v tem je ravno čar fotografije, ker dopušča več razlag videnega, važno pa je, da slika zgodbo sploh ima, in nas pozove k razmišljanju.

 

Oskar Karel Dolenc

 


 


Izbrane fotografije in nagrajenci so:

 

 

 

Fotografija leta

 Fotografija leta in 1. nagrado tiskalnik Epson DX5050 prejme avtor Krucefix, za sliko z naslovom "Zadnji let".

 2. nagrado tiskalnik Epson R265 prejme avtor yurko, za sliko z naslovom "Kdo mi bo zjutraj razložil te sanje"?

 3. nagrado tiskalnik Epson RX520 prejme avtor Maningi, za fotografijo z naslovom "Innocent glimpse".

 

 

 


 

Žirija kot spletni portal e-fotografija čestitamo nagrajencem. Glede nagrad bodo nagrajenci obveščeni po pošti direktno iz strani Avtera d.o.o. zastopništvo Epson.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com