Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format

20.05.2014 16:31

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Pri fotografiranju pokrajine si večkrat želimo zajeti čim širši kot. Vse kar vidimo, predvsem po širini motiva, bi radi zajeli na fotografijo. Tudi, če imamo objektiv s kratko goriščnico in posledično ekstremen široki kot zajema, so lahko zanimivi detajli na fotografiji premajhni. Predvsem imamo skoraj vedno preveč zajetega neba ali tal. V večini primerov, želenega motiva tudi s še tako širokim kotom, ne moremo zajeti v celoti.

Ko delujemo z izredno širokimi koti, fotografijo pokrajine kasneje v programu izrežemo v zgornjem in spodnjem delu slike. Klasičen format 3:2 nam da prevelik poudarek na nebu ali tleh. Zato z izrezom spremenimo format, ki da večji poudarek na želeno pokrajino. Temu formatu rečemo "panoramski" format.


Slapovi Epupa na reki Kunene na meji med Namibijo in Angolo. Iz bližnjega hriba in objektivom 24mm (ekv.35mm) sem zajel samo polovico slapov. Zato sem se odločil narediti panoramo z več posnetki.

 

S sodobnimi kamerami in računalniškimi programi lahko na enostaven način pomagamo zajeti celotno panoramo in tako pokazati zanimivo pokrajino v vsej videni in želeni celoti.

Prve digitalne kamere so že omogočale združevanje večih posnetkov. Na kameri smo nastavili programsko nastavitev "združevanje" in po prvem posnetku smo na zaslonu dobili zadnji del prejšnje slike in jo zlepili z novim delom motiva. Kamera je na koncu sama združila posnetke.
Vendar te prve panorame so bile polne pomanjkljivosti in bolj zahtevni se te funkcije združevanja slik v panoramo niso posluževali.

S prvimi resnimi računalniškimi programi za združevanje so zahtevni fotografi dobili možnost, da s pomočjo stojala in posebne panoramske glave naredijo več posnetkov v enaki ravnini in oddaljenosti kamere od stojne točke do motiva. Dobili smo zelo kakovostne panorame, kmalu še fotografije celotnega 3600 področja (sfera).

Vendar si panoramo želi imeti tudi hobi fotograf, ki nima dodatnih pripomočkov. Sony je med prvimi v svojih kamerah ponudil odlično rešitev. Kamero nastavimo na funkcijo panoramskega fotografiranja. Pritisnemo na sprožilec, kamero premikamo v želeni smeri, medtem ko sama proži posnetke. V nekaj sekundah kamera sama združi posnetke in predstavi odlično izdelano sliko v panoramskem formatu. Danes nam večina pametnih telefonov tudi nudi to funkcijo. Še več, preko funkcije tresenja se sam tudi premika.


Nekatere kompaktne kamere in pametni telefoni nam omogočajo, da po pritisku na prožilec le to premikamo v želeni smeri, kamera zaporedno fotografira do zapolnitve notranjega spomina in sama sestavi sliko. Spodaj je fotografija istega motiva, posneta zgolj v širokem kotu.

Za bolj resne panoramske posnetke si pomagamo z več posnetki in jih kasneje združimo v računalniškem programu. Ta način ima svoje prednosti. Nismo odvisni od širokega kota ali spomina kamere, ki po nekaj posnetkih preneha z delovanjem, čeprav še nismo zaključili naše panorame.

 

 


Ko ste na želeni lokaciji, je za panoramski posnetek zelo priporočljivo uporabiti stojalo. Tudi če nima posebne panoramske glave, boste lahko z njim bolj natančno prestavljali kamero. Ob neuporabi stojala bodite pozorni na sredinsko vodoravno črto. Če boste preveč nihali s kamero dol/gor pri posameznih posnetkih, bo panorama zelo ozka po višini.
 
Pazite, da na drugi posnetek še vedno ujamete del prejšnjega motiva. Algoritmi programov za sestavljanje slik so odlični. Če ste malo zamenjali perspektivo pri naslednjih posnetkih, bo program sam poiskal prava stičišča. Seveda pa je najbolje, da uporabite dobro stojalo in panoramsko glavo, da je čim manj odstopanj med posnetki.

 

Če želite panorame za večje formate izpisa, lahko fotografirate v ožjem kotu in pokončnem formatu. Tako se že na začetku izognete, da je na sliki preveč tal in neba.
Na spletu lahko dobite več programov za združevanje slik v panoramo. Vsi delujejo podobno, kot bom način združevanja pokazal preko programa Photoshop.

V programu Bridge (pregledovalnik pri programu Photoshop) sem označil vseh osem fotografij, ki mi bodo sestavljale panoramo.

 

Preko okna Mode, Photoshop, sem izbral funkcijo Photomerge. Do le te lahko pridete tudi direktno v programu Photoshop (File, Automate, Photomerge).

 


Odpre se okno, v katerem lahko izberemo način in format izdelane panorame ter možnost svetlobnih samopopravkov. Samo še klik na OK in...

 

V vednost. Preko istega okna lahko naše fotografije pomanjšamo s funkcijo Image Processor (Photoshop triki - Hitra sprememba velikosti datotek). Včasih ne potrebujemo velikih datotek za izdelavo panorame in, da ne bi naš računalnik predolgo mlel več izbranih fotografij, je dobro datoteka zmanjšati.
Zanimivo! Pomanjšate in v format JPEG, TIFF ali PSD lahko spremenite tudi RAW datoteke. Za to ne potrebujete vstop v program Camera Raw ali Lightroom. Akcijo izvedete kar preko okna Image Processor.

 


Panorama je sestavljena. Bolj natačno fotografirate v vodoravni ravnini, manj slike bo treba obrezati. Sam sem fotografiral iz roke. S stojalom bi lahko posnel v horizontali še bolj natančen posnetek. Panoramo fotografirajte brez polarizacijskega filtra, saj le ta vpliva samo v določenem delu neba in kot na zgornji sliki lahko deluje moteče.

 


Vsaka slika je še vedno v svoji plasti (Layer). Program ne samo, da slike združi, ampak tudi poišče najbolj primerne dele za sestavljanje. V tem primeru lahko vidimo, da je iz drugega posnetka povzet manjši del slike in da je program dele iskal povsem nesimetrično.

 


Na koncu samo še obrežemo fotografijo. Če je potrebno, posamezne dele tonsko popravimo in s funkcijo "Flaten Image" združimo posnetke. Sam si shranim v PSD datoteki tudi še nezdruženo fotografijo, če se kasneje odločim za dodatne popravke.

 

Končna izdelana pokrajina. Osem pokončnih posnetkov polne ločljivosti mi omogoča velikost datoteke po širini kar 29 tisoč točk (višina 4900 točk). S to ločljivostjo si lahko v odlični kakovosti natisnem sliko velikosti v širini treh metrov. Ob kliku na sliko, se vam odpre večja fotografija (3000 točk po širini).

 

S tehniko fotografiranja panorame z več posnetki si lahko posnamete tudi pokrajino v 3600. Bodite pa pozorni tudi na osvetlitev. Včasih je bolje, da uporabite avtomatiko osvetlitve. Lahko da premočni kontrasti avtomatiko zmotijo in je bolje uporabiti ročno nastavitev in vse posnetke posnamete pri enaki nastavitvi zaslonke in časa. Kot vedno, za vse motive enakih nastavitev ne moremo izkoriščati. Zato priporočam nekaj prakse na povsem običajnih motivih, da bo pri tistih "pravih" šlo lažje.
Podobno lahko delujemo tudi v primeru, da nam je motiv preblizu in bi ga radi zajeli v celoti (Članek: Široki kot zajema z več posnetki pri bližnjih motivih) in članek (360 stopinjska panorama z več posnetki)

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com