Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Kako fotografiramo tek?

23.10.2018 23:32
Stran:

Nastavitve fotokamere

Tek je gibanje, hitrost. Omejeni smo tudi s prostorom delovanja. Ne moremo vedno kar na sredo ceste in čakati našega tekača ter ga fotografirati. Obenem si želimo še fotografij iz obrobnih priprav na sam tek, ali nekaj spominskih po njem.

Priprave na tek kot ogrevanje in dogodke po njem lahko fotografiramo povsem klasično. Uporabljamo široke goriščnice za fotografije pred štartom, kot tudi daljše goriščnice za oddaljeno skupino, portret. Tu še ni večje hitrosti, vendar vseeno bodimo pozorni na čas osvetlitve kot na ozadje in posledično globinsko ostrino.


Zaradi odprte zaslonke f/3.5, je ozadje bolj zamegljeno (malo globinske ostrine). Odprto zaslonko (manjšo številko) uporabimo takrat, ko želimo glavni del motiva izločiti od ozadja. S tem pride kot v tem primeru oseba bolj do izraza.
Canon EOS 1D MkIV, EF 50mm f/1.4, 1/250sek., f/3.5, ISO 1600.

 

Bolj izkušeni uporabimo nastavitev prioritete zaslonke A (Av). Priporočam, da imamo še najdaljši čas osvetlitve 1/125 sekunde, zaslonko f/5,6 ali manj. Zaslonko seveda prilagodimo namenu posnetka, t.j. želeni globinski ostrini (velja za kamere DSLR, saj je pri kompaktnih kamerah ne glede na zaslonko vse ostro). Pogled na dolgo skupino tekmovalcev, oziroma za vse fotografije kjer želite pokazati celotno globino slike, uporabimo f/11 (članek: Globinska ostrina v pokrajinski fotografiji). Za portrete pa najbolj odprto zaslonko, t.j. najmanjšo številko zaslonke.


V tem primeru ni povdarek samo na tekačici. Želen je povdarek tudi na okolju, t.j. pokrijini. Zato je želena ostrina po globini večja, izbrana je zaslonka f/16.
Nikon D800e, Nikkor 16-40mm f/4, 1/250sek., f/16, ISO 200, EV+1/3.
 

Tisti z manj izkušenj lahko fotografirate v slikovnih avtomatikah. Za motive kjer je pomembna globina, da je ostro vse, uporabite slikovno avtomatiko »pokrajina«. Za portrete pa avtomatiko »portret«.

 

Ko se tek začne

Prišli smo do glavnega motiva, tek se začenja. Kot pri drugih motivih imamo tudi tu več možnosti kako fotografirati. Vendar ključno je, da tekač že pomeni »hitrost«. Da ga zamrznemo potrebujemo vsaj 1/500 sekunde. Tudi v dobri svetlobi (sonce) je treba uporabiti višjo občutljivost (ISO 400 ali več). Če želimo tekača slediti v tehniki »panning«, uporabimo daljše čase osvetlitve okoli 1/15 sek (če je bližje so krajši časi) in posledično zaradi dolgega časa nižjo občutljivost (ISO 100).


Canon EOS 1Ds MkIII, EF 70-200mm f/2.8, 1/250sek., f/7.1, ISO 400, EV+1/3.

 

Tekača, ki se hitro premika k nam ni tako enostavno izostriti. Še težje je s kompaktnimi kamerami, ker nimajo kakovostnih AF senzorjev.
Da bomo ujeli tisti pravi trenutek, je priporočljivo uporabiti zaporedno snemanje. Današnje kamere omogočajo zajeti od 3 do 7 in več posnetkov v sekundi.
Če nimamo izkušenj z nastavitvami, nas lahko reši slikovna avtomatika »šport«. V večini primerov imamo narisano ikono tekača. Kamera bo sama poskrbela za čim bolj kratke čase osvetlitve, zato sama avtomatsko dvigne občutljivost. Če je čas osvetlitve predolg, poizkusimo ali nam kamera omogoča, da sami spremenimo občutljivost (ISO) na višjo vrednost in dosežemo 1/500 sekunde.
Pri večini kamer avtomatika »šport« sama vključi funkcijo zaporednega fotografiranja in avtomatsko ostrenje v načinu sledenja. O teh dveh lastnostih v nadaljevanju.


Programske nastavitve. Manj izkušeni lahko uporabite slikovne programe. "Šport" za hitrost. "Pokrajina" za več globinske ostrine. "Portret" za manj globinske ostrine. Izkušeni izberemo nastavitev prioritete časa S (Tv) ali prioriteto zaslonke A (Av).

Sodobne kamere imajo kratko navodilo ob izbiri funkcije že na zaslonu. Izberemo programsko nastavitev "šport" in navodilo je tu.

 

Izkušen fotograf za programske nastavitve poskrbi sam. Odloči se ali bo dal prioriteto času S (Tv) ali zaslonki A (Av). Posledično bo s pomočjo ISO določal zaslonko in čas. Če sami izberete čas je potrebno ISO nastaviti do te vrednosti, da vam tudi v najtemnejšem možnem motivu svetlobna moč objektiva ne bo premajhna za količino svetlobe. Recimo, če izberemo 1/500 sekunde ter fotografiramo tekača s svetlimi oblačili in v ozadju dobro osvetljeno stavbo, bo pri 1/500sek., zaslonka f/8. V primeru, da je dres temen, stavba zadaj v senci, vaš objektiv pa nima bolj odprte zaslonke kot f/5.6, bo slika zaradi opazno manj svetlobe pretemna. Če je mogoče vedno raje za eno vrednost zvišajte ISO. Rezerva je pač rezerva in lahko še kako pride prav.


Svetlobno problematičen motiv (maraton Rim). Akterji so temni in v senci, zadaj pa je močna odbita svetloba od stavb. Osvetlitev je treba prilagoditi motivu v senci. Zato tudi močna korektura osvetlitve v +. Vsekakor naredimo nekaj testnih fotografij, še predno pridejo akterji do nas. Tako je naša kamera tehnično pripravljena in skrbimo samo še za kader.
Nikon D200, Nikkor 17-55mm f/2.8, 1/250sek., f/4, ISO 200, EV+1 1/3.

 

Če se odločimo za prioriteto zaslonke A (Av), želimo kontrolirati globinsko ostrino. Tudi tu moramo biti zelo pozorni, da nam ob želeni zaslonki, čas osvetlitve nikoli ne bo padel pod 1/500 sekunde. Tudi v tem primeru velja, »dvignimo občutljivost«.

Nekatere kamere omogočajo funkcijo AUTO ISO. V tem primeru nam kamera drži nastavljeni čas osvetlitve in glede na svetlobne razmere sama nastavi občutljivost, če je potrebno. Izbiro naredimo preko menija. V oknu nastavimo še najdaljši želeni čas 1/500 sek., in kamera bo sama prilagajala občutljivost.

Večino zgornjih nastavitev imajo tudi sodobne kompaktne kamere in celo nekateri fotofoni. Hitro se jih lahko izučimo.

»Še največja težava se nam kaže pri ostritvi. Potrebno je spoznati kar nekaj za hobi fotografe novih nastavitev!«

Na naslednji strani: Kako ostriti, katero goriščnico, čas, zaslonko uporabiti, uporaba bliskavice...

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com