top of page

Fotokamera v vodi - "Kaj je s fotografijami?"

Potovanje in možne težave s fotografsko opremo.

Večkrat se je že zgodilo, da je nezaščitena kamera padla v slano vodo (morje). Lahko vam je zaradi nepazljivosti spustilo podvodno ohišje. Take, v slani vodi potopljene kamere ni več moč obuditi niti na servisu. Na našem fotopotepu na Baliju je japonskemu turistu, močan val potopil kamero, njega in model. Iz fotokamere je pošteno teklo. Da katastrofa ni bila popolna, sem mu omenil, da bo fotografije iz kartice še lahko rešil. Sprva nejeveren, a mi je bil kmalu še kako hvaležen za ta podatek. Že teden dni iz kartice ni prenesel fotografij iz prijetnega potovanja.


Sam sem že pred leti naredil preizkus. Na voljo sem imel staro Olympus kompaktno kamero in pomnilne kartice xD, SD in CF. Kljub potopu v slani vodi so po dobrem spiranju s tekočo sladko vodo in sušenjem vse omogočile prenos podatkov. Edino CF kartica se je dolgo sušila. Ima le, tanke, globoke kontakte, ki jih težko izperemo in posušimo.



Rešitev

Kar najhitreje s tekočo sladko vodo sperite pomnilno kartico, jo dobro posušite (predvsem male drobne kontakte pri karticah CF), če je treba še dodatno obrišite kontakte in iz kartice boste lahko prebrali podatke. Tudi za nadaljnje fotografiranje bo še uporabna.


Če vam kamera pade v sladko vodo, ni nujno, da bo izgubljena. Takoj vzemite baterijo iz kamere in kamero posušite. Kamero kot pomnilno kartico lahko sušite v pečici do 60 stopinj celzija. Vsaj toliko zdrži vsa plastika in drugi deli ohišja in tehnike v tehničnih napravah. Če kamera še ne bo delovala jo odnesite na servis. Lahko, da je samo korodiral kakšen kontakt. Bistveno je, da veste, da so podatki na pomnilni kartici obstali in da jih je še možno rešiti.

84 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page