Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Fotokamera v vodi - "Kaj je s fotografijami?"

Avtor:Matjaž Intihar
23.04.2011 19:48


Video zapis - Potopljena kamera in pomnilne kartice (za ogled videa klikni na sliko ali tekst)

Večkrat se je že zgodilo, da je nezaščitena kamera padla v slano vodo (morje). Lahko vam je zaradi nepazljivosti spustilo podvodno ohišje. Take, v slani vodi potopljene kamere ni več moč obuditi niti na servisu.
Na našem fotopotepu na Baliju je japonskemu turistu, ki je fotografiral punco, močan val potopil kamero, njega in njo. Da katastrofa ni bila popolna, saj je iz DSLR kamere pošteno teklo, sem mu omenil, da bo fotografije še lahko rešil. Bil mi je še kako hvaležen za ta podatek, saj že teden dni ni prenesel iz kartice fotografij.

Za preizkus sem imel na voljo staro Olympus kompaktno kamero in pomnilne kartice xD, SD in CF. Kljub potopu v slani vodi so po dobrem spiranju s tekočo sladko vodo in sušenje vse omogočile prenos podatkov. Edino CF kartica se je dolgo sušila. Ima le, tanke, globoke kontakte, ki jih težko izperemo in posušimo.

Toda, če ste fotografirali vedite, da do fotografij še lahko pridete. Kar najhitreje s tekočo sladko vodo dobro sperite pomnilno kartico, jo dobro posušite (predvsem male drobne kontakte pri karticah CF), če je treba še dodatno obrišite kontakte in iz kartice boste lahko prebrali podatke. Tudi za nadaljnje fotografiranje je še uporabna.

 

Če vam kamera pade v sladko vodo, ni nujno, da bo izgubljena. Takoj vzemite baterijo iz kamere in kamero posušite. Kamero kot pomnilno kartico lahko sušite v pečici do 60 stopinj celzija. Vsaj toliko zdrži vsa plastika in drugi deli ohišja in tehnike v tehničnih napravah. Če kamera še ne bo delovala jo odnesite na servis. Lahko, da je samo korodiral kakšen kontakt. Bistveno je, da veste, da so podatki na pomnilni kartici obstali in da jih je še možno rešiti.

 


 

Članek - HDD disk in voda
Članek - Pomnilne kartice in nove oznake
Članek - Test vzdržljivosti na temperaturo in radiacijo

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com