Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (januar 2011)

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2011 18:20
Stran:

Vstopni razred kamer DSLR

Canon EOS 1000D (kit 18-55mm) - praktični preizkusprvo mnenje
Ta kamera se že počasi poslavlja in čaka se naslednica. Za današnje sodobne kamere DSLR ji manjka predvsem video zapis. Canon zna tistim navdušencem v fotografiji, ki ne želijo zapraviti preveč denarja ponuditi zelo veliko. EOS 1000D ne nudi samo dobro kakovost slike v dobrih in slabih svetlobnih pogojih ampak tudi že zadovoljivo hitrost delovanja. Da kamero uvrščam v vstopni razred je razlog predvsem cena, glede na njeno uporabniško vrednost, pa bi jo lahko dodal tudi v hobi razred. EOS 1000D nam nudi že kar nekaj funkcij preko gumbov na kameri. Ima tudi možnost predogleda motiva na zaslonu. Seveda jo lahko uporabljamo v popolni avtomatiki (AUTO), vendar z njo lahko delujemo še mnogo bolj napredno in ta kamera vas bo zadovoljila tudi, če boste začeli delovati v kreativnih programih. Zato je za pravilno osnovno spoznavanje kamere zelo priporočljivo po nakupu obiskati Canon EOS Akademijo. Brezplačno izobraževanje je namenjeno prav spoznavanju osnovnih lastnosti kamer DSLR in zakonitosti tega razreda. Predvsem pa spoznati dodatne nastavitve ter opremo, ki vam kar naenkrat odprejo nove možnosti v fotografiji.

Nikon D3100 (kit 18-55mm) - test
Nikon je že s predhodnico D3000 vstopil v popolni svet vstopnih fotografov. Kamera nudi predvsem enostavno uporabo s hitrim vodičem o funkcijah ter programskih nastavitvah (žal niso v slovenščini). Dobra kakovost slike, ki je že programsko obdelana do višje všečnosti nam omogoča, da fotografij ni treba še dodatno obdelovati v računalniku. 14M točk, hitri EXPEED2 procesor, velik zaslon nudi dober pogled na zajeti motiv, video zapis je v polni HD ločljivosti.
Kamera je namenjena tistim fotografom, ki si želite čim več enostavnosti a prestopiti v svet kamer DSLR. Zna pa D3100 marsikomu hitro nuditi premalo, tem fotografom priporočam, če si želijo Nikon kamero, da pogledajo še po D5000, D90 in predvsem novi D7000.

Nikon D5000 (kit 18-55mm) - test
Kot Nikon D3100 tudi model D5000 nudi enostavno uporabo in kakovostno sliko. Ji je pa novejša D3100 tehnološko zelo blizu, v nekaterih elementih jo celo prekaša, za to je cena za D5000 opazno nižja. Kamera nudi 12M točk, vrtljiv zaslon, LiveView in video zapis polovične HD ločljivosti. Da kamero še vedno postavljam v vstopni razred je dejstvo, da malo bolj zahtevnemu še ne nudi gumbov na ohišju za hiter vstop med več kreativnih nastavitev in jo zna hitro prerasti. Če si lahko privoščite večji izdatek in veste, da ne želite delovati samo v avtomatskih nastavitvah potem je treba pogledati še D90 in novo D7000.

Olympus E-450 (kit 14-42mm)
S 4/3 sistemom je Olympus pokazal, da so drugačni. Zaradi manjših tipal (crop 2X) so njihove vstopne kamere lahko tanjše, več je globinske ostrine pri enakih kotih zajema kot pri drugih kamerah DSLR, manjši so objektivi, to pa vstopnemu fotografu lahko doda dodaten razlog za nakup prav te kamere. Trenutno je E-450 najcenejša kamera razreda DSLR, če jo na prodajnih policah sploh še ulovite. Ne nudi malo, le njena drugačnost poleg zgoraj opisanih dobrih lastnosti prinaša tudi nekaj slabosti. Zaradi manjših tipal in posledično krajših goriščnic težje kontroliramo globinsko neostrino, manjše je iskalo, nudijo manj dodatnih objektivov...

 

 

Sony Alpha 230/330/380/450 (kit 18-55mm)
Sony si je leta 2006 s kamero Alpha 100 priboril mesto med ponudniki kamer DSLR. Imajo pa svojo pot ponudbe in izvedbe fotokamer. V bistvu v enako ohišje dodajo nekaj drugačnih elementov, s tem spremenijo model, ceno in imajo širšo ponudbo. A230 je osnova teh kamer. A330 ima dodan premakljiv zaslon in predogled slike na zaslonu, A380 pa 14M točkovno tipalo namesto 10M točkovnega tipala kot je v prvih dveh kamerah. A450 je močno podobna A380, dodali pa so možnost delovanja pri slabših svetlobnih pogojih, saj omogoča delovati pri ISO 12800.
Tako ima ljubitelj znamke Sony več izbire v enakem razredu. Tudi cenovno ni večjih razlik, zato je ponudba skoraj podobnih kamer zelo zanimiv pristop, ki pa lahko marsikaterega kupca kateremu ime Sony ni najpomembnejše, ob izbiri modela bega.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com