Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (januar 2011)

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2011 18:20
Stran:

Hobi razred kamer DSLR

Canon EOS 550D (kit 18-55mm) - test
Model EOS 550D je zamenjal uspešni EOS 500D. Canon ni veliko eksperimentiral. Je kamera, za hobi fotografa, ki že pozna osnovne fotografske funkcije. EOS 550D omogoča veliko uporabnih funkcij prenastavljati kar preko gumbov na kameri. 18M točkovno tipalo zagotavlja večje povečave ali izreze. Velik tri palčni zaslon s kar 1.040.000 točkami pa odličen pogled na zajeto sliko ali na motiv v funkciji LiveView. Kamera nudi video polne ločljivosti 1920x1080 točk. Edino glede ohišja se lahko krešejo mnenja ob odločitvi za to kamero ali konkurenčne. Canon se je odločil za manjše dimenzije, za to je kamero težje držati. Velja predvsem za moško roko. Fotografinjam pa zna biti manjša EOS 550D kar dobrih dimenzij. Tako se hobi fotograf odloča za kompaktnost (EOS 550D) ali za boljše držanje v roki pri recimo EOS 60D, ki je že krepko dražja. Tehnološko je EOS 550D še vedno visoko in hobi fotografu lahko nudi za svoj denar res veliko. Trenutno s to kamero dobite največ za svoj denar.

Canon EOS 60D (kit 18-55mm) - test
Na začetku kar malo razočaranje. Marsikdo je pričakoval velik napredek naproti EOS 50D, a zgodilo se je, da je Canon stopil korak nazaj. Pričakovano. Saj je bila zunaj že visoko zmogljiva EOS 7D.
Toda nikakor ni 60D nekaj neuporabnega. Kamera nudi obilo tehničnih kakovosti, kot višjo uporabniško vrednost od EOS 550D. Torej, je ravno tam kjer mora biti. Na najvišji stopnici za hobi fotografa. Na našem trgu pa je s to kamero ravno obratno kot s EOS 550D. Za svojo ceno je trenutno na našem trgu preblizu EOS 7D in s tem žal predraga.

Nikon D90 (kit 18-55mm) - test
Tudi Nikon D90 se počasi umika iz trgovskih polic. Kamera je že dobila zamenjavo v modelu D7000. Toda solidna kakovost in predvsem cena jo še držita med željami začetnih fotografov. Ta kamera bo zadovoljila tudi hobi fotografa. Je že večjih mer in dobro leži v roki, kreativne nastavitve lahko premikamo preko gumbov in informacijskega zaslona s funkcijami. D90 je prva kamera DSLR v katero so dodali HD video zapis. Cena je tisti element, ki bo marsikaterega hobi fotografa popeljala v izbiro D90. Ste želeli Nikon kamero, že veste, da ste ali boste bolj zahtevni in kreativni vedite, da se splača dati nekaj € več in že takoj vzeti novost, Nikon D7000.

Nikon D7000 (kit 18-55mm) - test
Nikon je pred kratkim predstavil novost v hobi razredu. Marsikateri fotograf, bi jo dodal celo v napredni razred. Vendar ima svojo visoko vrednost na prvi pogled izraženo predvsem pri ločljivosti, ki kamero po številkah nekako dviguje nad zmogljivejšo D300s. Tako pa je Nikon le zapolnil mega točkovno vrzel, ponudil hobi fotografu zmogljivo in kakovostno kamero, drugim pa vse skupaj v razmišljanje, le kaj bo prinesla nova kamera DSLR iz naprednega razreda.

 

Olympus E-620 (kit 14-42mm)
Tudi ta njihova hobi kamera temelji na kompaktnosti ter množici tehničnih rešitev. Fotograf, ki si želi s seboj vedno majhno kamero DSLR, bo tudi z E-620 zadovoljen. Programske rešitve skrbijo za dobro obdelavo slike in čim manjši potrebi po obdelavi slike. Torej hobi fotograf, ki želi nekaj več za še vedno dokaj malo denarja lahko izbere E-620. Kot že omenjeno pri E-450 ima Olympus sistem poleg prednosti tudi nekaj svojih lastnosti, ki so lahko tudi slabosti za določene fotografe. Hobi fotograf si že lahko želi večjo širino objektivov, kar Olympus še ne premore in še klasična težava manjših tipal, več globinske ostrine pri enakem kotu zajema in zaslonki. Zraven pa še nekaj več šuma ob uporabi višje občutljivosti in manjše iskalo. Predvsem pa se zaradi težav pri 4/3 sistemu poraja vprašanje ali boste to olympus kamero sploh še lahko ujeli v trgovini.

Pentax K-r (kit 18-55mm)
Ko sem predhodnico, model K-x prvič prijel v roke in povprašal za njeno ceno sem bil glede na prejšnje Pentax kamere začuden. Za vstopno kamero pa s tako ceno ne bo šlo! Ko pa sem kamero pogledal malo bolje in spoznal, da za ceno vstopnega razreda nudi krepko več sem jo postavil tu, med hobi kamerami. Kljub izredno prijazni ceni za te zmogljivosti nam kamera nudi zaščiteno ohišje na vlago in prah, visoko hitrost snemanja, HD video zapis in množico zanimivih nastavitev preko menija. Omeniti je treba tudi hiter dostop do glavnih funkcij. Zdaj so dodali še visoko ločljivi zaslon. Za tiste fotografe, ki bi radi za določen denar dobili veliko, vedo, da ni vse samo Canon ali Nikon, nikakor ni dileme. Pentax K-r je med predstavljenimi kamerami na najvišjih stopnicah v kategoriji vrednost / cena.

Sony Alpha 500/550
Sony razred Alpha kamer s številko pet v ospredju je že kar debelo leto med nami. Na proti A230/330/380/450 imata ti dve kameri večje, bolj dodelano ohišje z gumbi za hitro izbiro glavnih naprednih funkcij. Kameri imata dodatno tipala za hitrejše delovanje pri predogledu slike preko zaslona (LiveView). Fotograf, ki želi več, želi zmogljivo kamero in večkrat poseže po uporabi zaslona za pogled na motiv si naj ti dve kameri le pogleda. Znata biti zanimivi.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com