Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (januar 2011)

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2011 18:20
Stran:

Napredni razred kamer DSLR

Canon EOS 7D - test
Video, zaščiteno ohišje, odličen pogled skozi iskalo in visoki ISO so danes vse bolj prisotni v najnovejših fotokamerah. Canon je prenovil avtomatsko ostrenje, dodal nove možnosti pri izbiri fokusnih točk, hitrost, izredno veliko iskalo (100% pogled in 1x povečavo) za razred »crop« kamer in ergonomsko dobro, zaščiteno ohišje. Trenutno je EOS 7D vrh Canon ponudbe kamer z manjšimi APS-C tipali.

Canon EOS 5D MkII - prvo mnenje
Ta kamera je že tri leta med nami in za današnje digitalne razmere že močno v letih. Vendar se ne da. Njena visoka kakovost jo še vedno drži med Canon uporabniki, predvsem pa je to tista kamera, ki trenutno nudi največ v domeni HD video zapisa.
Napredni fotograf, ki si želi veliko za manj denarja mimo te kamere ne more. Kamera nudi tipalo polnega 35mm formata (FF), visoko ločljivost 21M točk, dobro sliko pri visoki občutljivosti in res odličen HD video polne ločljivosti. O ohišju in funkcijah tudi ne gre izgubljati besed. Zato ne čudi, da je EOS 5D MkII še vedno najbolj želena kamera med naprednimi fotografi, ki si želijo Canon opremo. Predvsem pa tej kameri še daje možnost prodaje video zapis. Video snemalci znajo izkoristiti njene visoke zmožnosti, saj je v svetu »pravega« videa taka uporabniška, kreativna vrednost skoraj nedosegljiva.

Nikon D300s - test
Ohišje, nastavitve in hitrost lahko postavijo to kamero tudi v profesionalni razred. Vendar vseeno je to predvsem vrhunska kamera za naprednega fotografa, ki si za manj denarja želi lastnosti najboljših fotokamer. Za popolnost manjka samo še višja ločljivost tipala, kar pa se pričakuje v prvih mesecih leta 2011. Glede na dejstvo, da ima za današnji čas malo premalo točk in da se čaka naslednica, je njena cena nekaj kar močno vleče k izbiri. Če ne boste fotografirali za plakate in si želite, predvsem rabite, hitro, robustno fotokamero, potem je trenutno D300s izbira brez primerjave. Več o tej kameri niti ni treba pisati.

Nikon D700
Nikon je odlično ohišje kamere D300 malo razširil, dodal tipalo polnega 35mm formata in nekaj tehničnih elementov iz D3 ter naredil odgovor na Canon EOS 5D MkII. Edino kar tej kameri manjka je video zapis, nekaj milijonov točk na tipalu več, saj tudi z njimi še ne bi konkurirala lastni profesionalni FF kameri D3x. Tako pa ne malo Nikon uporabnikov hobi in naprednih kamer, kateri si želijo med kamere polnega 35mm formata čaka na naslednico, ki bo nudila prav želeno.

Olympus E-30 (kit 14-54mm)
S to kamero je bil Olympus ob predstavitvi pred časom in konkurenco. Za razred naprednih kamer je izdelal odlično zaščiteno in trpežno ohišje z dovolj tehničnih naprednih funkcij, da še danes obstane v tem razredu. V bistvu po tehničnih karakteristikah samo po ločljivosti zaslona opazimo, da zaostaja. E-30 je kamera, ki je zanimiva za vse Olympus navdušence in uporabnike njihovih kamer nižjih razredov. Zaradi manjšega tipala (crop 2X), ki so ga razvili iz 4/3 sistema pa kamera ne bo navdušila vse tiste, ki že vidijo prednosti tipal polnega 35mm formata. Lahko rečemo da ta kamera zapira neko tržno nišo. Vendar škoda, da Olympus zaključuje z razvojem 4/3 sistema.

Pentax K7D
Kamera ima že naslednico. Vendar jo še vidimo na trgovskih policah. Je dobra za tiste fotografe, ki jim ime na kameri dveh glavnih ponudnikov ni pomemben. Njim je Pentax vedno lahko odlična izbira. Kamera nudi zaščiteno in trdno ohišje z mnogo dobrimi lastnostmi in funkcijami preko menija ter HD video zapis. Na koncu je pri Pentax še cena zelo prijazna. In kdor ni ujetnik imen, bo prav s kamero Pentax K7D za opazno manj dobil krepko več.

Pentax K5D
Pentax ne popušča in še vedno vztraja, da nudi novosti. Pentax K5D zamenjuje model K7D. Nekaj višjih tehničnih številk, tehničnih novosti, bolj kakovostna slika pri visokem ISO in kamera se lahko ponaša z nazivom novo. Ali nudi dovolj, da bi recimo lastniki K7D prešli na K5D pa bodo pokazali že prvi preizkusi. Predvsem kakovost slike pri višji občutljivosti (ISO), bo glavni faktor za odločitev.

 

Sony Alpha 850/900 - test
Sony je že pred letom z novimi modeli dodal nekaj zmede v svojo ponudbo fotokamer DSLR. Alpha 850 (kamera polnega 35mm formata) ni zamenjava za Alpha 900, pa čeprav je kamera novejša s skoraj identičnimi podatki. Očitno so pri Sony spoznali, da se A900 kljub svoji kakovosti, cenovno ne more kosati s konkurenco, oziroma da njihovi uporabniki še ne posegajo po kamerah iz tega cenovnega razreda. Zato so A850 znižali število posnetkov v sekundi na tri in za dva odstotka naproti prejšnjemu 100 odstotnemu pogledu na motiv odrezali sliko v iskalu. Obenem znižali ceno in čakajo ali je to prava pot.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com