Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (januar 2011)

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2011 18:20
Stran:

Profesionalni razred kamer DSLR

Canon EOS 1D MkIV - test
Canon je lani postavil na trg kamero, ki je zamenjala neželeni model EOS 1D MkIII in MkIV je postala uspešno orodje večine fotoreporterjev. Visoka ločljivost za te kamere in občutljivost tipala, hitrost zajema, odličen zaslon in polni HD video zapis dajejo tej kameri najvišjo vrednost. Seveda v domeni reporterske fotografije. Canon pri hitrih profesionalnih kamerah še vedno vztraja na »crop« tipalu 1,3X. S tem se pridobi na ozkem kotu, s širokim pa je nekaj težav glede izbire objektiva za bolj univerzalnega fotografa. Torej odlična kamera za reporterje in malo manj za ostale.

Canon EOS 1 Ds MkIII
Če je serija 1D namenjena hitrosti, torej predvsem fotoreporterjem, je izvedba "Ds" namenjena studijski fotografiji in vsem, ki si želijo kakovost v velikih povečavah.
Ker je kamera že močno v letih (gledano iz smeri digitalne fototehnike) jo je celo že danes tri leta stara EOS 5D MkII že v marsičemu prehitela. Tako ostaja prednost EOS 1Ds samo še glede trpežnosti ohišja. Zato o EOS 1Ds Mk III ni treba več dosti zapisovati. Ker se te visoko profesionalne in zelo drage kamere v večini primerov kupuje zelo namensko, so sedaj vse oči že odprte v prihod EOS 1Ds Mk IV.

Nikon D3s - test
Po kameri Nikon D3, ki je pokazala svojo izredno široko območje možne uporabe, so pri Nikon pohiteli z novo, spremenjeno kamero. Vendar so te spremembe večje kot na zunaj kaže samo dodana črka s, ki nakazuje, da kamera zmore tudi video zapis. Z njimi je Nikon dal svojim profesionalnim uporabnikom orodje, ki ne samo da je hitro po zajemu slike in visoki občutljivosti, ampak je zaradi tipala polnega 35mm formata (FF) res široko uporabno. Za določene primere sicer moti dokaj nizka ločljivost, vendar ima za to Nikon odgovor v D3x.

Nikon D3x - test
Če je D3s nizko ločljiva profesionalna kamera namenjena hitrosti po delovanju in občutljivosti, je D3x njeno nasprotje. Kljub kar 24M točkovnemu tipalu premore še vedno solidno kakovostno sliko tudi pri občutljivosti 800 ISO. To je kamera katero si še danes želi vsak fotograf, ki poleg robustnosti ohišja, široko paleto objektivov, želi najvišjo kakovost slike v večjih povečavah.

Olympus E-5
Mogoče se bo kdo vprašal, zakaj sem kamero Olympus E-5 sploh postavil med profesionalne kamere? Predvsem izredna trdnost in zaščita ohišja, odličen ultrasonični sistem čiščenja tipala, hiter AF in vrtljiv zaslon dajejo tej kameri posebne možnosti, ki jih znajo ceniti tudi profesionalni fotografi po svetu. Toda, glede tehničnih lastnosti pri zajemu slike jo je že »povozil« čas in je danes primerna samo še za tiste fotografe, ki bi radi dali malo denarja v zameno pa dobili izredno robustnost in skoraj prislovično neuničljivost kamere. Vse ostalo pa upam, da še prinese naslednica. Če bo Olympus sploh še vztrajal v sistemu kamer DSLR.

 

Izbirate opremo in ste v dilemi glede prave izbire? Vprašajte nas, pomagali vam bomo. V vaši elektronski pošti napišite za kateri namen fotografiranja želite fotokamero, katere ste si že ogledali in koliko ste za opremo pripravljeni plačati. Pišite nam na:info@e-fotografija.com

Po nakupu kamere vam je za lažje spoznavanje funkcij in možnosti kamere na voljo knjiga FOTOKAMERA.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com