Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (november 2009)

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2009 11:28
Stran:

Vstopni razred kamer DSLR

Canon EOS 1000D (kit 18-55mm)
Canon zna tistim navdušencem v fotografiji, ki ne želijo zapraviti preveč denarja ponuditi zelo veliko. EOS 1000D ne nudi samo dobro kakovost slike v dobrih in slabih svetlobnih pogojih ampak tudi že zadovoljivo hitrost delovanja. Da kamero uvrščam v vstopni razred je razlog predvsem cena, glede na njeno uporabniško vrednost, pa bi jo lahko dodal tudi v hobi razred. EOS 1000D nam nudi obilo funkcij preko gumbov na kameri. Ima tudi možnost predogleda slike na zaslonu. Seveda jo lahko uporabljamo v popolni avtomatiki (AUTO), vendar z njo lahko delujemo še mnogo bolj napredno in ta kamera vas bo zadovoljila tudi, če boste začeli delovati v kreativnih programih. Zato je za pravilno osnovno spoznavanje kamere zelo priporočljivo po nakupu obiskati Canon EOS Akademijo. Brezplačno izobraževanje je namenjen prav spoznavanju osnovnih lastnosti kamer DSLR in zakonitosti tega razreda. Predvsem pa spoznati dodatne nastavitve ter opremo, ki vam kar naenkrat odprejo nove možnosti v fotografiji.


Nikon D3000 (kit 18-55mm)
Nikon je s to kamero vstopil v popolni svet vstopnih fotografov. Kamera nudi predvsem enostavno uporabo s hitrim vodičem o funkcijah ter programskih nastavitvah (žal niso v slovenščini). Dobra kakovost slike, ki je že programsko obdelana do višje všečnosti nam omogoča, da fotografij ni treba še dodatno obdelovati v računalniku. Velik zaslon nudi dober pogled na zajeti motiv, ni pa možnosti predogleda motiva pred snemanjem.
Kamera je namenjena tistim fotografom, ki si želite čim več enostavnosti a prestopiti v svet kamer DSLR. Zna pa D3000 marsikomu hitro nuditi premalo, tem fotografom priporočam, če si želijo Nikon kamero, da pogledajo še po D5000 in predvsem D90.


Nikon D5000 (kit 18-55mm)
Kot Nikon D3000 tudi model D5000 nudi enostavno uporabo in kakovostno sliko. Kameri so dodali dva milijona točk, vrtljiv zaslon, LiveView in video zapis. Da kamero še vedno postavljam v vstopni razred je dejstvo, da malo bolj zahtevnemu še ne nudi gumbov na ohišju za hiter vstop med več kreativnih nastavitev in jo zna hitro prerasti. Če si lahko privoščite večji izdatek in veste, da ne želite delovati samo v avtomatskih nastavitvah potem je treba pogledati še D90.


Olympus E-450 (kit 14-42mm)
S 4/3 sistemom je Olympus pokazal, da so drugačni. Zaradi manjših tipal (crop 2X) so njihove vstopne kamere lahko tanjše, več je globinske ostrine pri enakih kotih zajema kot pri drugih kamerah DSLR, manjši so objektivi, to pa vstopnemu fotografu lahko doda dodaten razlog za nakup prav te kamere. Trenutno je E-450 najcenejša kamera razreda DSLR. Ne nudi malo, le njena drugačno poleg zgoraj opisanih dobrih lastnosti prinaša tudi nekaj slabosti. Zaradi manjših tipal in posledično krajših goriščnic težje kontroliramo globinsko neostrino, manjše je iskalo, nudijo manj dodatnih objektivov...


Sony Alpha 230/330/380 (kit 18-55mm)
Sony si je s kamero Alpha 100 priboril mesto med ponudniki kamer DSLR. Imajo pa svojo pot ponudbe in izvedbe fotokamer. V bistvu v enako ohišje dodajo nekaj drugačnih elementov, s tem spremenijo model, ceno in imajo širšo ponudbo. A230 je osnova teh treh kamer. A330 ima dodan premakljiv zaslon in predogled slike na zaslonu, A380 pa 14M točkovno tipalo namesto 10M točkovnega tipala kot je v prvih dveh kamerah.
Tako ima ljubitelj znamke Sony več izbire v enakem razredu. Tudi cenovno ni večjih razlik, zato je ponudba skoraj podobnih kamer zelo zanimiv pristop.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com