Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (november 2009)

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2009 11:28
Stran:

Hobi razred kamer DSLR

Canon EOS 500D (kit 18-55mm)
Model EOS 500D je zamenjal uspešni EOS 450D. Canon ni veliko eksperimentiral. Je kamera, za hobi fotografa, ki že pozna osnovne fotografske funkcije. EOS 500D omogoča veliko uporabnih funkcij prenastavljati kar preko gumbov na kameri. 15M točkovno tipalo zagotavlja večje povečave ali izreze. Velik tri palčni zaslon s kar 920.000 točkami pa odličen pogled na zajeto sliko ali na motiv v funkciji LiveView. Obenem so kameri dodali še video polne ločljivosti 1920x1080 točk. Edino glede ohišja se lahko krešejo mnenja ob odločitvi za to kamero ali konkurenčne. Canon se je odločil za manjše dimenzije, zato je kamero težje držati. Tako se hobi fotograf odloča za kompaktnost (EOS 500D) ali za boljše držanje v roki pri recimo Nikon D90 ali EOS 50D, ki pa sta opazno dražji. Tehnološko je EOS 500D visoko in hobi fotografu lahko nudi za svoj denar res veliko.


Nikon D90 (kit 18-55mm)
Ta kamera bo zadovoljila tudi bolj zahtevnega hobi fotografa. Je že večjih mer in dobro leži v roki, kreativne nastavitve lahko premikamo preko gumbov in informacijskega zaslona s funkcijami. D90 je prva kamera DSLR v katero so dodali HD video zapis. Le cena je tisti element, ki bo marsikaterega hobi fotografa raje popeljala v izbiro D5000. Toda, če veste, da ste ali boste bolj zahtevni in kreativni vedite, da se splača dati nekaj € več in že takoj vzeti D90.


Olympus E-620 (kit 14-42mm)
Tudi ta njihova hobi kamera temelji na kompaktnosti ter množici tehničnih rešitev. Fotograf, ki si želi s seboj vedno majhno kamero DSLR, bo tudi z E-620 zadovoljen. Programske rešitve skrbijo za dobro obdelavo slike in čim manjši potrebi po obdelavi slike. Torej hobi fotograf, ki želi nekaj več za še vedno dokaj malo denarja lahko izbere E-620. Kot že omenjeno pri E-450 ima Olympus sistem poleg prednosti tudi nekaj svojih lastnosti, ki so lahko tudi slabosti za določene fotografe. Hobi fotograf si že lahko želi večjo širino objektivov, kar Olympus še ne premore in še klasična težava manjših tipal, več globinske ostrine pri enakem kotu zajema in zaslonki. Zraven pa še nekaj več šuma ob uporabi višje občutljivosti in manjše iskalo.


Pentax K-x (kit 18-55mm)
Ko sem to kamero prvič prijel v roke in povprašal za njeno ceno sem bil glede na prejšnje Pentax kamere začuden. Za vstopno kamero pa s tako ceno ne bo šlo! Ko pa sem kamero pogledal malo bolje in spoznal, da za ceno vstopnega razreda nudi krepko več, je sedaj tu med hobi kamerami. Kljub izredno prijazni ceni za te zmogljivosti nam kamera nudi zaščiteno ohišje na vlago in prah, visoko hitrost snemanja, HD video zapis in množico zanimivih nastavitev preko menija. Omeniti je treba tudi hiter dostop do glavnih funkcij. Edino zaslon je tisti, ki nam v tehničnem pogledu kaže, da kameri niso dodali vseh najsodobnejših tehničnih rešitev. Toda za tiste fotografe, ki bi radi za določen denar trenutno dobili največ, nikakor ni dileme. Pentax K-x je med predstavljenimi kamerami nesporni zmagovalec v razredu uporabniška vrednost / cena.


Sony Alpha 500/550
Sony je predstavil nov razred Alpha kamer s številko pet v ospredju. Vendar so v bistu kamero Alpha 350 zamenjali z dvema novima modeloma. Na proti A230/330/380 imata ti dve kameri večje, bolj dodelano ohišje z gumbi za hitro izbiro glavnih naprednih funkcij. Kameri imata dodatno tipala za hitrejše delovanje pri predogledu slike preko zaslona. Fotograf, ki želi več, želi zmogljivo kamero in večkrat poseže po uporabi zaslona za pogled na motiv si naj ti dve kameri le pogleda. Znata biti zanimivi. Zanimivo glede na tujino, da na našem trgu v tem trenutku za ti dve kameri še niti ni ponudbe. Sony želi v Sloveniji še vedno prodati starejši kameri Alpha 350, kot Alpha 700.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com