Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Fotokamere DSLR na našem trgu (november 2009)

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2009 11:28
Stran:

Napredni razred kamer DSLR

Canon EOS 50D
Da je neka kamera primerna za naprednega fotografa, mu le ta mora nuditi vse potrebne lastnosti. In EOS 50D jih. Je hitra, z vsemi hitrimi funkcijami preko gumbov, množico naprednih nastavitev preko menija in visoko hitrostjo zajema. Še vedno pa ostaja klasična fotokamera saj video zapisa ne omogoča. So pa za to pri Canon pohiteli s kamero EOS 7D.


Canon EOS 7D
Video, zaščiteno ohišje, odličen pogled skozi iskalo in visoki ISO so danes vse bolj prisotni v najnovejših fotokamerah. Napredni fotograf si vse te funkcije želi. Če tudi je fotografija še vedno najbolj pomembna pri fotokamerah, pa je treba slediti konkurenco in dodajati enake ali še dodatne funkcije. Canon EOS 7D je odgovor na Nikon D300s. Zaenkrat sta to kameri, ki krojita vrh kamer z manjšimi (crop) tipali.


Canon EOS 5D MkII
Napredni fotograf, ki si želi veliko za manj denarja mimo te kamere ne more. Kamera nudi tipalo polnega 35mm formata (FF), visoko ločljivost 21M točk, dobro sliko pri visoki občutljivosti in odličen HD video polne ločljivosti. O ohišju in funkcijah tudi ne gre izgubljati besed. Zato ne čudi, da je EOS 5D MkII najbolj želena kamera med naprednimi fotografi, ki si želijo Canon opremo. Tudi Nikon uporabniki radi pogledajo po njej, saj vedo, da ni daleč čas, ko jim bodo tudi njihovi predstaviti visoko ločljivi odgovor.


Nikon D300s
Ohišje, nastavitve in hitrost lahko postavijo to kamero tudi v profesionalni razred. Vendar vseeno je to predvsem vrhunska kamera za naprednega fotografa, ki si za manj denarja želi lastnosti najboljših fotokamer. Za popolnost manjka samo še višja ločljivost tipala. Več o tej kameri niti ni treba pisati.


Nikon D700
Nikon je odlično ohišje kamere D300 malo razširil, dodal tipalo polnega 35mm formata in nekaj tehničnih elementov iz D3 ter naredil odgovor na Canon EOS 5D. Edino kar tej kameri manjka je nekaj milijonov točk več, saj tudi kot taka še ne bi konkurirala lastni profesionalni FF kameri D3x. Tako pa ne malo Nikon uporabnikov hobi in naprednih kamer, kateri si želijo med kamere polnega 35mm formata čaka na naslednico, ki bo nudila več točk in dodatno še video zapis.

 


Olympus E-30 (kit 14-54mm)
S to kamero je bil Olympus ob predstavitvi pred časom in konkurenco. Za razred naprednih kamer je izdelal odlično zaščiteno in trpežno ohišje z dovolj tehničnih naprednih funkcij, da še danes obstane v tem razredu. V bistvu po tehničnih karakteristikah samo po ločljivosti zaslona opazimo, da zaostaja. E-30 je kamera, ki je zanimiva za vse Olympus navdušence in uporabnike njihovih kamer nižjih razredov. Zaradi manjšega tipala (crop 2X), ki so ga razvili iz 4/3 sistema pa kamera ne bo navdušila vse tiste, ki že vidijo prednosti tipal polnega 35mm formata. Lahko rečemo da ta kamera zapira neko tržno nišo. Po ceni pa ima močno konkurenco v EOS 50D, D90 in Pentax K7D, ki nudijo več. Zato je tu že čas za novo Olympus kamero naprednega razreda.


Pentax K7D
Pentax nikakor ne želi zaostajati. Predvsem za tiste fotografe, ki jim ime na kameri dveh glavnih ponudnikov ni pomemben, je Pentax vedno odlična izbira. Kamera nudi zaščiteno in trdno ohišje z mnogo dobrimi lastnostmi in funkcijami preko menija ter HD video zapis. Na koncu je pri Pentax še cena zelo prijazna. In kdor ni ujetnik imen, bo prav s kamero K7D za manj dobil krepko več.


Sony Alpha 850
Sony je z novimi modeli dodal nekaj zmede v svojo ponudbo fotokamer DSLR. Alpha 850 (kamera polnega 35mm formata) ni zamenjava za Alpha 900, čeprav je kamera novejša s skoraj identičnimi podatki. Očitno so pri Sony spoznali, da se A900 kljub svoji kakovosti cenovno ne more kosati s konkurenco, oziroma da njihovi uporabniki še ne posegajo po kamerah iz tega cenovnega razreda. Zato so A850 znižali število posnetkov v sekundi na tri in za dva odstotka naproti prejšnjemu 100 odstotnemu pogledu na motiv odrezali sliko v iskalu. Ji bo uspelo z novo nižjo ceno (v Sloveniji ta trenutek še ni znana) konkurirati EOS 5D MkII in Nikon D700?

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com