Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotokamere za »ekstremne« razmere / voda, prah, pesek, udarci...

16.05.2017 19:27

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V celostni ponudbi fotografskih kamer imamo na voljo tudi take za povsem specifične pogoje. Nudijo nam modele kamer, ki omogočajo fotografirati v dežju, mrazu, pod vodo, blatu, prahu, nekatere so zaščitene proti udarcem in s tem prilagojene fotografiranju povsod tam, kjer kamere ne moremo vse skozi trdno držati ali jo hraniti v varni, mehki fototorbi.
Ljubitelji potapljanja na dah, plezalci, jadralci, padalci, vseh drugih vodnih športov ali potepanja po prašnih poteh in puščavi ter mokrih vlažnih predelov sveta ali prostorov, so že spoznali, da jim le zaščitene kamere omogočajo domov vedno prinesti posnetke. S kamerami brez dodatne zaščite v zahtevnih pogojih niti fotografirali ne bi.

 

In ob prvi priliki, ko se zgodi nekaj zanimivega se zaveš!

»Adrenalin se preliva po krvi od trenutka, ko vodič zavpije: “Gremo!” Voda lije po obrazu; nekaj je potu, nekaj delčkov razbesnele reke, ki se ob skalnih čereh razpeni in sili k višku. V gumijastem čolnu se gara! Šele potem, ko se čoln na mirnem delu reke na sipini umiri, se počasi umirja tudi napetost. Pogledaš navzgor po reki, po prevo­ženi poti in potihem zakolneš: “Mejduš!”

In ne zaradi napetosti in veselja po prevoženih brzicah, ampak ob dejstvu, da imaš doma dobro fotokamero z zmogljivo kartico in s polnimi baterijami. Kako prav bi prišel digitalec v teh enkratnih trenutkih. Ob lastnih napakah se največ naučimo, spoznamo. No, za drugič bomo vedeli, da obstajajo fotokamere katere je vredno in predvsem za njih varno v takih trenutkih vzeti s seboj. ”Mejduš, pa take posnetki bi mel!”

Kamere z zaščito niso samo ozko namenjene za fotografiranje v vodi. Uporabljamo jih lahko za vse namene. Le bolje se počutijo v za druge kamere preveč ekstremnih pogojih.

Lahko da ste samo ljubitelj dežja in kot Gene Kelly plešete po lužah. Bi radi fotografirali svoje občutke v takih pogojih? Nič bolj enostavnega. Kamera za pod vodo je v takih razmerah kot najboljši plesni čevelj.

Ste vneti jadralec, vam je slan vlažen morski veter že večkrat prinesel sol v vašo kamero, ki je šla zato "rakom žvižgat". Tudi za vas se najde dober veter v digitalni obliki.

Kajakaši in kanuisti si lahko zabeležijo, za katero skalo jih je obrnilo pod vodo. Kje jih je čakala vodna past, ali fotografirajo čudovito pokrajino ob njihovih brzicah, ki avtomobilistu ali pohodniku ni vidna. O, ta zaščitena digitalna kamera je kot dobro veslo, bo rekel kanuist.

Ste gasilec ali samo veliko fotografirate v nemogočih vlažnih ali prašnih prostorih. Res je škoda dragega digitalca, ki bi ga voda hitreje uničila kot ogenj. Da ne govorim, kako uničujoča sta vlaga in prah za elektronske kontakte. Tudi za vas se najde sredstvo, ki bo omogočilo posneti potek gašenja, s tem zabeležiti dogajanje in hkrati odvrniti prah od vitalnih elektronskih delov.

Morda se potapljate, eni samo dokler zdrži duša po enkratnem vdihu, spet drugi z jeklenkami malo globlje. Če nimate s seboj fotokamere, vam nič ne pomaga razlagati s kako veliko ribo ste se srečali na štiri oči.

Ste ekstremni plezalec in si ne zabeležite posnetkov v steni, ker se bojite, da boste z vašo kamero udarili v steno, če bo pripeta na vas. Tudi za še tako trdo steno se najde rešitev.

Zaščitene kompaktne kamere prinašajo nov nemir prav med adrenalina željne hobi fotografe. Včasih nihče od udeležencev niti pomislil ni, da bi na rafting vzel vodotesno kamero. Ali, da bog ne daj, mu pade iz rok na trda tla.

Za test sem že pred leti prvo Olympus kamero z zaščitenim ohišjem (mu 720) nekajkrat spustil na tla. Še vedno deluje!

 

Tudi pred potopom je bila fotokamera zadnja v mislih. Zdaj je z zaščiteno digitalno kamero vse to mnogo bolj preprosto.
Da me ne bo kateri izmed izkušenih potapljačev in dobrih podvodnih fotografov kdaj za nogo povlekel v globine, moram opozoriti, da ne trdim, da smo z digitalcem kar takoj dobri v izrazni podvodni fotografiji. O tem nas je opozoril že naš odlični podvodni fotograf Borut Furlan v članku: »Malo drugačen pogled na podvodno fotografijo«! Govorim o fotografiranju pod vodo kot o eni od novih možnosti, ki je sedaj dosegljiva večini. Kar tako, malo za hec, kar je z digitalizacijo fotografija v večini primerov tudi postala. Ena sama zabava, hec, veselje in fotografija za spomin.

Te kamere so kot nalašč za prva podvodna raziskovanja, ali da jo date otrokom v roke.

 

Kamere z »zaščito«

Vsa tehnologija v njih je povsem klasična. Posebno je samo ohišje. Na vseh stikih je zaščiteno s silikonsko gumo, da v kamero tudi pod pritiskom ne pride voda. Na kameri je na vidnem mestu napisano do katere globine se lahko potopite. Če ste dobro zaprli odprtino vratc za katerimi je baterija, kartica, kontakti, potem je še vedno nekaj metrov rezerve. Niste slišali od mene! Predvsem pazite, da vam večja smet ali las ne pride na gumo vratc. Vedno dobro preverite, če je treba tudi tri krat, ali so tesnila čista. Potem ne bo težav ne z vodo, prahom, peskom, vlago... Večina teh kamer je zaščitena tudi proti udarcem. Ohišje je trdno, lahko da je na robovih še kakšna guma, ki ublaži udarec, oziroma v notranjosti ohišja so glavni elektronski deli posebej vpeti glede večje amortizacije udarcev in vitalni deli so odlično zaščiteni s silikonsko gumo.

Pred leti sem eno izmed "zaščitenih" kamer vzel v prašno Namibijo. Kamera je odlično zdržala tudi dobesedno "kopanje" v puščavskem pesku. Na gumi vratc se je nabralo, nalepilo precej drobnega peska. Toda v kamero ni prišel. Dobro in dosledno je treba očistiti vso umazanijo, preden zopet zapremo vratca in gremo v nove ekstremne foto dogodivščine.

 

Da kar takoj uničimo upe, da so to odlične kamere za vse namene, torej univerzalne. Vsaka dobra lastnost prinaša tudi slabo. In pri teh kamerah je slaba ta, da zaradi kompaktnosti objektivov, ki so v večini primerov periskopski ali v globino zelo kratki z manj lečami, ni zarisane take kakovosti slike, kot jo nudijo klasične kompaktne kamere enakega cenovnega razreda. Obenem imajo te kamere še vedno najmanjša tipala, velikost zgolj 1/2.3 palca (6.17x4.55mm). In nenazadnje, od obdelave fotografije ne pričakujte preveč saj imajo samo JPEG zapis.
Torej! To so predvsem kamere za "trde" vremenske in uporabniške razmere in manj za uporabo kot prva in edina kompaktna kamera. Čeprav se lahko kot taka tudi uporablja, vendar z manjšim zadržkom glede primerljivega zapisa.

Ob kliku na fotografijo se odpre video zapis v katerem se močno sliši delovanje AF v načinu Servo, Countinious.

 

Še ena pomembna lastnost. S temi fotokamerami kot z drugimi lahko zajemamo video zapis. Če ga želite snemati pod vodo, izključite stalno avtomatsko ostrenje (Countinious, Servo...), saj se ob premikanju leč v objektivu kar glasno sliši delovanje motorčka. V vseh treh elementih je drugačna samo Nikon 1 AW1. Izhaja iz serije kamer CSC, zaradi malo večjega tipala ima višjo kakovost slike, vendar je lahko zaradi dodanega večjega objektiva bolj dovzetna na usodni udarec.

Na trgovskih policah je več kamer, ki nudijo vodotesnost (Waterproof). Med njimi sem izluščil osem najbolj cenjenih (predstavljene na drugi strani), ki nudijo še zaščito proti udarcem (Shockproof). Če je vodotesnost lahko nekako merljiva in se na zapisane številke lahko zanesemo (če pazimo na dobro zatesnjenost vratc), pri udarcih vemo, da lahko kljub zapisani zaščiti povsem nežen dotik s trdo površino naredi kašen kratek stik. Pa vseeno. Te kamere tudi ob udarcih zmorejo prenesti marsikaj. Preizkušeno! Lahko sta dodana še dva zapisa. Dustproof, kot zaščita proti prahu, vendar ta podatek ni niti pomemben, če je kamera že z napisom za zaščito proti vodi, Waterproof. Zato je lahko bolj dobrodošel zapis Freezeproof. Vsi proizvajalci v navodilih zapišejo, da naj bi kamera delovalo do 0 stopinj Celzija. Saj vemo, delujejo tudi pri minus 30, vendar? Pri zaščitenih kamera zapišejo, do minus 10C.

Na lanskem FotoPOTEPu po Tajski smo imeli s seboj na preizkus kar tri "zaščitene" kamere. Tudi letos jih bomo vzeli s seboj več, saj nam še kako pridejo prav pri fotografiranju na koralnih območjih toplega morja.

 

 

Kamere z zaščito / trdne dvoživke

Pred leti sem ob enem izmed preizkusov kamer s trdnimi in zaščitenimi ohišji podal, da so to prave "Foto Hammer" kamer. Zdržijo vse in še več. Danes te kamere niso dobile nič kaj več v trdnosti in vodotesnosti ohišja. Mogoče nekaj več točk, večjo avtonomijo baterije in par uporabniških funkcij. Bistvo pa je enako. Možnost fotografiranja v problematičnih pogojih.

Kamera, ki je lahko v fototorbi vsakega popotnika. Naj se ne zgodi, da doma ne morete pokazati posebnih trenutkov.

 


 

Canon D30

Ime? Ops, da se pove kar na začetku. Ni govora o prvi Canon kameri DSLR EOS 30D iz leta 2000!
S prvim "robustnim" modelom D10 (test), je Canon še poskrbel, da je imela »podvodna« kamera primerljivo kakovost fotografije z drugimi, »navadnimi« kompaktnimi kamerami.
Zaradi velikosti objektiva je bila kamera kaj čudna na pogled. Imenovali smo jo kar »grdobec«. Še dobro, da je imela ohišje vpadlive, svetlo modre barve.
Model D20 je najbrž zaradi oblike, kompaktnosti in cene izdelave že prevzel periskopski objektiv, ki ga je v kompaktne kamere prinesla Minolta (l. 2002 - model Dimage X). S tem sta kameri Canon D20 in današnja D30 dobili podobno obliko kot konkurenčne kamere (razen Pentax / Ricoh) in seveda, manj kakovosten zapis.

Ohišje je oblikovno zelo zaobljeno na robovih. Veliko je 109x68x28mm, težko 218g. Objektiv je povsem v desnem kotu zgoraj, da se kamero lahko med plavanja popolnoma drži samo v desni roki in kontrolira nastavitvene gumbe.
Tipalo ima od konkurentk najmanj točk (12M). Vendar je to lahko v slabih svetlobnih pogojih, ki se hitro pokažejo pod vodo celo prednost. Občutljivost lahko izbiramo med 100 do 3200 ISO. Razpon goriščnic je velikih 28-140mm, kar nam lahko še kako prav pride pri oddaljenih klasičnih motivih ob dobri svetlobi. Svetlobna moč je predvsem za slabe pogoje, kot so v vodi skromnih f/3,9 – 4,8. Že v klasičnem načinu ostrenja se motivu lahko približamo na zgolj 5cm. V makro samo na 1cm. Zaslon je velikosti 3 palca in povprečne ločljivosti 461.000 točk. Časi osvetlitve so od 15 sekund do 1/1600sek. Programske nastavitve osvetlitve sta samo Smart P in P, ter scenske nastavitve, med drugim tudi za fotografiranje pod vodo in na snegu. V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo sliko s skromnih 1.9 posnetka v sekundi. Video lahko zajemamo tudi v polnem HD zapisu, vendar smao s 24 sličicami v sekundi. Kamera ima vgrajeno funkcijo GPS.

Kamera ima oznake: Waterproof do 25m, Shockproff 2m in Dustproof.

 


 

Fujifilm XP120

Fujifilm je doma v vseh kompaktnih razredih. Tako ga že vseskozi zasledimo tudi v konkurenci zaščitenih kamer. Januarja 2017 so predstavili zadnjo izmed svojih zaščitenih kamer XP120. Med vsemi opisanimi je najcenejša, najmanjša 110x71x28mm in najlažja 203g. Nikakor pa nima slabih tehničnih lastnosti tako iz tehnološke domene zajema, kot ekstremnih pogojev.

Tipalo ima 16M točk, občutljivost je od ISO 100 -3200, elektronsko razširljiv do 6400. Objektiv ima zmogljiv razpon goriščnic 28-140mm. Svetlobna moč objektiva je skromnih f/3,9 – 4,9. Zaslon je velik 3 palce, ločljivosti 920.000 točk. Časi osvetlitve segajo od 4 sekund do 1/2000 sekunde. Programske možnosti so samo SR Auto in Program ter slikovne. V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo kar 10 sličic v sekundi. Video zapis polne HD ločljivosti lahko zajamemo celo s 60 sličicami v sekundi. Kamera ima vgrajeno 96MB notranjega spomina, WiFi in NFC povezavo, da jo lahko kontroliramo preko mobilnega telefona.

Kamera ima oznake: Waterproof do 20m, Shockproof 1.75m, Freezeproof -10C in Dustproof.

 


 

Nikon W300

V analogni eri je bil Nikon pojem zase glede kamer za podvodno fotografijo. V bistvu niti ni imel konkurence, saj se je vedelo da ime Nikonos ne moreš preseči. Nikonos je bilo ekstremno čislano ime med vsemi podvodnimi fotografi. V digitalni dobi so postala posebna ohišja za kamere DSLR (globje potope) in boljše kompaktne kamere (za manjše potope) že tako dosegljiva in uporabniško odlična, da se najbrž kompaktne kamere kot je Nikonos ne splača več izdelovati.

Z novo serijo kompaktnih fotokamer za ekstremen razmere W (prej AW), je Nikon v odlično ohišje dodal večjo novost. To je možnost snemanja videa v 4K.

Tipalo ima 16M točk, občutljivost je od ISO 125 – 6400. Razpon goriščnic je od 24 do 120mm, svetlobna moč f/2,8 – 4,9. Zaslon je velik 3 palce in odlične ločljivosti 921.000 točk. Časi osvetlitve segajo od 4 sekund do 1/4000 sekunde. Osvetlitveni programi so samo Auto in slikovni. V zaporednem snemanju lahko zajamemo 7 sličic v sekundi. Video ločljivost 4K (UHD). V polnem HD video zapisu lahko snemamo s 60 slikami v sekundi. Vgrajeni sta funkciji WiFi in NFC. Velikost ohišja je 112x66x29mm, teža 231g.

Kamera ima oznake: Waterproof 30m, Shockproof 2.4m, Freezeproof -10C.

 


 

Olympus Tought TG-4

V digitalnem svetu kompaktnih fotokamer je Olympus najbolj aktiven med kamerami za ekstremne pogoje.  Na začetku bolj z dodatnimi ohišji za kompaktne kamere, nato pa s serijo kamer za ekstremne pogoje.

V testu prve kamere Olympus za ekstremne pogoje, Olympus mju 720SW (leto 2006-test) sem zapisal.
»Glede na celoten pregled kamere lahko rečem, da je Olympus mju 720SW prava kamera za fotografe, ki dlje časa preživijo ob rekah, jezerih, morju, bi radi s kamero fotografirali tudi pod vodo in obenem se ne bodo bali, da bi kamera padla na tla jadrnice, ali na kakšen kamen ob reki. Primerna je tudi za vse tiste, ki bi radi s kamero fotografirali v visoki vlagi, dežju, snegu. Kot nalašč je tudi za vse, ki radi plezajo v stenah gora in med tem tudi fotografirajo. Sedaj ni več bojazni, da če imate kamero okoli vratu in če z njo udarite v steno, da bi kamera nehala delovati. Nekaj prask najbrž bo na ohišju, a štejejo samo dobre fotografije.« Najnovejša izmed Olympus ekstremnih kompaktnih kamer je Tough TG-4. Ima tipalo s 16M točkami, občutljivost je ISO 100 – 6400. Razpon goriščnic je od 25 do 100mm. Objektiv ni periskopski, kar ima lahko svoje prednosti pri kakovosti zarisa. Svetlobna moč je odlična f/2 – 4,9. Prav svetlobna moč v širokem kotu, daje tej kameri odlično prednost.

Kot dodatno opremo lahko pred objektiv nastavimo LED obročno lučko, ki nam lahko s stalno osvetlitvijo odlično služi v makro fotografiji. Zaslon je velikosti 3 palce, ločljivosti 460.000 točk. Časi osvetlitve so od 4 sekund, do 1/2000 sekunde. V zaporednem snemanju lahko zajamemo 5 posnetkov v sekundi. Programi osvetlitve so iAuto, Program Auto in dodatna odlična možnost je kreativni program A (nastavitev zaslonke). Video zapis je polni HD s 30 slikami v sekundi. Vgrajen je WiFi, GPS in NFC brezžični protokol. Kot dodatna oprema sta še fish-eye in tele predleča. Kamera Tough TG-4 je podobnih mer kot konkurenčne kamere 112x66x31mm, od vseh konkurenčnih je najtežja z 247g.

Kamera ima oznake: Waterproof 15m, Shockproof 2m, Freezeproof -10C.

 


 

Panasonic TS6

Panasonic je tako kot Sony prisoten v vsem segmentu kompaktnih kamer. In ne samo prisoten, želijo biti v najvišji liniji med kompaktnimi kamerami in tudi so. Nič drugače ni v svetu kamer za ekstremne pogoje, so povsem konkurenčni.

Tipalo ima 16M točk, občutljivost je od ISO 100 – 3200, elektronsko lahko povečamo na ISO 6400. Objektiv ima goriščnico od 28 – 128mm, svetlobna moč je f/3,3 – 4,9. Zaslon je velikosti 3 palce, ločljivosti 460.000 točk. Časi osvetlitve so od 60 sekund do 1/1300 sekunde. Osvetlitvena programa sta P (program) in zanimivo M (manual), ter kopica slikovnih programov. V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo 10 posnetkov v sekundi, polni HD video pa s 60 sličicami v sekundi. Velikost kamere je 110x67x22, teža 214g.

Kamera ima oznake: Waterproof 12m, Shockproof 2m, Freezeproof -10C.

 


 

Ricoh/Pentax WG-5 GPS

Ricoh je leta 2011 vzel pod svoje okrilje Pentax, analognim fotografom zelo znano ime, ki je vstalo leta 1919 in leta 1952 naredilo prvo japonsko zrcalno refleksno (SLR) kamero Asahiflex (članek: Zgodovina Pentax fotokamer).
Tudi Ricoh je še v 80-tih izdeloval fotokamere SLR in očitno so si zopet zaželeli nekaj stare veljave in združiti moč z upešanim Pentax.
Pentax je že januarja 2005 predstavil fotokamero Pentax Optio WP (test), ki je zdržala pritisk vode, prahu, vlage... Zato imajo veliko izkušenj, kot odličnih zapisov iz raznih preizkusov.
Ob preizkusu kamere Pentax WP (l. 2005) sem zapisal. »V reviji Moj Hobi sem pred časom (l. 1995 in govor je o nalognih kamerah) predstavil kompaktno kamero CANON AS-1, s katero sem se potapljal celo deset metrov globoko. AS-1 me je zadovoljila pri snemanju pod vodo, nad vodo pa je optika preveč popačila sliko (objektiv z 32mm in prirejen za podvodno slikanje). Leta 1999 sem iskal kamero s katero se ne bom potapljal, vendar pa mora vseeno biti dovolj neprepustna za vodo, da ji tudi kakšno nenadejano kopanje ne pride do živega. Seveda tudi optika mora biti kakovostna in po možnosti začinjena še z malo zoom-a. O bliskavici in avtomatski ostritvi pa tako ne kaže izgubljati besed. Kdor išče ta najde! Res je. Našel sem kamero, ki je takrat izpolnjevala skoraj vse moje zahteve. PENTAX ESPIO 105WR. Torej nam Pentax že dolgo nudi kamere za mokre izzive. Tako je tudi danes v digitalni dobi. Tu je Pentax Optio WP.«

Da se vrnemo v sedanjost. Tu je Ricoh/Pentax WG-5 GPS. Kamera, ki je med vsemi predstavljenimi najdražja, dovolj posebna in odlična, da že sedaj lahko zapišem, da v domeni ekstremne fotografije nudi največ.

Tipalo ima 16M točk, občutljivost je ISO 125 – 6400. Objektiv ni periskopski, a kljub temu ima razpon goriščnic od 25 do 100mm. Svetlobna moč je odlična f/2 – 4.9, ki kameri omogoča odlično sliko pri slabših svetlobnih pogojih. Na obodu objektiva so še LED lučke za dodatno (stalno) osvetlitev. Zaslon je velik 3 palce in povprečne ločljivosti 460.000 točk. Časi osvetlitve so od 4 sekund do 1/4000 sekunde. Programske nastavitve poleg Auto in slikovnih sta še Tv (nastavitev časa) in lastne nastavitve (User). Video je polne HD ločljivosti, snema se lahko s 30 sličicami v sekundi. Kamera ima vgrajeno 70MB spomina, GPS, uro vidno na prednji strani, daljinski kontroler. Velikost kamere je 125x65x32mm, teža 236g.

Kamera ima oznake: Waterproof 14m, Shockproof 2,2m, Freezeproof -10C.

 


 

Sony TX30

Po nakupu Minolte so pri Sony dobro zavihali rokave in prisotni so v vseh razredih. Predvsem pa so tisto podjetje, ki nudi tipala za večino fotografskih podjetij. Kupci so tudi proizvajalci fotofonov kot Apple, HTC...
V kompaktnih kamerah so razen pri Samsung, v večini primerov Sony tipala. Nič drugače ni med temi »ekstremnimi« kamerami. V njih je Sony tipalo.

Le s to razliko, da si je Sony v kamero TX30 privoščil vstaviti najnovejše 18M točkovno tipalo. Občutjivost ima od ISO 80 – 3200, elektronsko razširljivo do 12800. Objektiv ima razpon goriščnic od 26 do 130mm, svetlobna moč f/3,5 – 4,8. Zaslon je velik 3.3 palca visoke ločljivosti 1.2M točk in občutljiv na dotik. Programske avtomatike so P Auto in slikovne. Časi osvetlitve od 4 sekund do 1/1600 sekunde. Video polne ločljivosti lahko zajemamo s 60 sličicami v sekundi, med snemanjem lahko tudi fotografiramo. Velikost kamere je 96x59x15mm, teža 140g.

Kamera ima oznake: Waterproof 10m, Shockproof 1,5m, Freezeproof -10C.

 


 

Nikon 1 AW1

Nikon ni izneveril. Ime Nikonos ima nekaj posebnega duha in lepo, da jih ta odličnost spremlja še naprej. Analogna kamera Nikonos je imela možnost menjave objektivov. Nikon med digitalnimi ni ostal samo pri majhni kompaktni kameri za ekstremne pogoje (model AW130), ampak so v serijo 1 dodali kamero, ki je dovolj zaščitena, da prenese marsikaj adrenalinskega.

Kakovost naproti kompaktnim kameram zagotavlja večje tipalo velikosti 13.2x8.8mm (1 palec), ločjivosti 14M točk. Občutljivost tipala je ISO 160 - 6400. Za kamero sta na voljo dva vodotesna objektiva. Oba sta močno širokokotna, saj se zaradi gostejšega agregatnega stanja od zraka, v vodi vse poveča. Seveda pa za druge razmere nad vodo lahko uporabimo na kameri Nikon 1 AW 1 tudi vse objektive Nikkor 1. Zaslon je velikosti 3 palce in ločljivosti 921.000 točk. Časi osvetlitve so od 30 sekund do 1/16000 sekunde. Kamera je iz razreda CSC in drugače kot klasične kompaktne za ekstremne razmere nudi vse programske, slikovne kot kreativne nastavitve. Torej že iz tega pogleda kamera, ki nudi nekaj več. Zaporedno lahko zajamemo 60 sličic v sekundi. Video zapis polne HD ločljivosti pa s 60 sličicami v polovičnem (i) zapisu in s 30 sličicami v polnem (p) zapisu. WiFi je opcijski, vgrajen je GPS in dodan daljinski upravljalec.
Velikost kamere je 114x72x37mm, teža 201g (ohišje). Odvisno od objektiva se mera spremeni po globini kamere, kot sama teža.

Kamera ima oznake: Waterproof 15m, Shockproof 2m, Freezeproof -10C.

 


 

Leica X-U

Pred devetimi leti je Leica spremenila svoj koncept. Predstavili so kamero S2 s tipalom srednjega formata v DSLR ohišju. Od takrat naprej je pri njih zavel nov koncept. Odličnost, vendar za posebne kupce. Ti so zaradi imena, pripradnosti in posebnosti pripravljeni za Leico odšteti mnogo več kot uporabniki drugih kamer. Zaradi visoke cene pa lahko Leica pokaže kaj več.

Leica je šele lani predstavila svoj model kamere z zaščitenim ohišjem. So edini z veklikostjo tipala APS-C, ki nudi 16M točk. Za zapis lahko uporabimo tudi Raw DNG format. Z vgrajenim enogoriščnim objektivom z goriščnico 23mm (35mm ekv. 35mm) in svetlobno močjo f/1.7 nudijo najvišjo odličnost v kakovosti slike.

Občutljivost tipala je ISO 100 - 12500. Zaslon je velikosti 3 palce in ločljivosti 920.000 točk. Časi osvetlitve so od 30 sekund do 1/2000 sekunde. Zaporedno lahko zajamemo pet sličic v sekundi. Video zapis polne HD ločljivosti pa s 30 sličicami v polnem (p) zapisu.

Velikost kamere je 140x79x88mm, teža 635g (ohišje).

Kamera ima oznake: Waterproof 15m, Shockproof 1.2m, Freezeproof 0C.

 

Zaključek in nekaj nasvetov

Digitalno je prineslo mnogo odličnih stvari in možnosti, katere si v analogni dobi niti zamišljali nismo, da bodo možne ali tako razširjene. Ena izmed njih je fotografiranje pod vodo in trpežnost kamer, za zelo zmerno ceno.
Res, da se kakovost fotografije ne gre meriti z drugimi »kopenskimi in nežnimi« kamerami. Pa vseeno so dovolj univerzalne, da bo nezahteven fotograf, ki mu je imeti fotografijo iz vseh možnih adrenalinskih zadev, bil s fotografijami več kot zadovoljen.
Nič nam ne pomaga imeti fotokamero z odlično kakovostjo slike, če ni primerna za večino akcij, katere zmorejo »odporne« kamere.

Fotografiranje pod vodo ima svoje zakonitosti. Predvsem morate vedeti, da se rdeč barvni spekter najhitreje filtrira in že meter pod vodo se rdeča izgublja. Na fotokamerah imate avtomatike za fotografiranje pod vodo. Ne samo da upoštevajo, da se ne uporablja bliskavica in se dvigne ISO, ampak se tudi barvni zapis korigira. Bolj izkušeni bo izbral RAW zapis. A žal ga večina teh kamer nima. Zato je obdelava slike v računalniškem programu želena, a zaradi samo JPEG zapisa omejena.

 

Fotografiranje pod vodo ima svoje zakonitosti. Predvsem morate vedeti, da se rdeč barvni spekter najhitreje filtrira in že meter pod vodo se rdeča izgublja. Na fotokamerah imate avtomatike za fotografiranje pod vodo. Ne samo da upoštevajo, da se ne uporablja bliskavica in se dvigne ISO, ampak se tudi barvni zapis korigira.

Bolj izkušeni bo izbral RAW zapis. A žal ga večina teh kamer nima. Zato je obdelava slike v računalniškem programu želena, a zaradi samo JPEG zapisa omejena.

Od predstavljenih bi izpostavil štiri kamere. Leica nudi kakovost in visoko svetlobno moč, za njej znano zelo visoko ceno in za podvodno fotografija malo preozek kot zajema. Nikon 1 AW1 je posebna že zaradi tega, ker je edina kamera z izmenljivimi objektivi, ki nudi vodoodpornost in zaščito na udarce. Vse druge kamere CSC lahko na ta način uporabljate s pomočjo zaščitnega ohišja. Res pa, da se lahko s posebnimi ohišji potopite nekaj 10 metrov globje.

Izmed kompaktnih kamer bi izdvojil Ricoh WG-5 GPS in Olympus Tough TG-4. Predvsem za fotografiranje pod vodo, kjer je vedno premalo svetlobe, ju krasi odlična svetlobna moč v širokem kotu f/2. Za vsaj eno stopnjo nižji ISO je treba izkoristiti kot pri drugih kamerah. Poleg tega nudita še kreativni program za osvetlitev. Na najvišjo stopnico pa postavljam Ricoh WG-5 GPS in Olympus Tough TG-4, tudi zato, ker konstrukcija objektiva brez stekel kot jih imajo dodatno še periskopske kamere, nudi višjo kakovost zapisa.

Nikon AW130 in Panasonic TS6 jima sledita v vseh pogledih in predvsem uporabniki drugih Nikon kamer, bodo AW130 brez dileme izbrali.

Canon D30, Fujifilm XP120 in Sony TX30 ne nudijo malo. Vendar so zgolj dobro zaščitene kamere z nekaj bonboni manj, kot jih imajo ostale.

Nikon AW130 (30m) in Canon D30 (20m) lahko potopimo najglobje. Vendar kaj to pomaga, ko v takih globinah skoraj da ni več svetlobe in potrebujemo dodatne luči.

Kdor se že potaplja tako globoko, si bo želel krepko bolj profesionalno opremo.

Fujifilm je dvoživka z najnižjo ceno in solidnimi karakteristikami, kar pa zopet lahko mnogim šteje, ko potrebujejo trpežno kamero za manj denarja.

Torej izbire je veliko. V katero izmed kamer boste šli je vaša izbira. Sam bi izbral Ricoh WG-5 GPS ali Olympus Tough TG-4. Imata najdaljši staž med “robustnimi” ohišji in izkušnje so vidne. Vse ostale kompaktne kamere (razen posebne Nikon AW1) so samo njuna kopija. Lahko nudijo več v imenu, velikosti, ceni, ne pa v preizkušenosti in uporabniški vrednosti.

 

 

Nasveti za varno fotografiranje "adrenalina"

Za vašo kamero lahko dokupite nastavek za roko iz penastega materiala. Kamere so težke in se v vodi potopijo. Naj vam ne uide v globino iz katere je ne boste več dvignili na površje.

Če ste malo iznajdljivi si lahko sami izdelate plovno držalo s pomočjo lahkih penastih materialov ali stiroporja.

1

Predno zaprete vratca, dobro očistite zaščitno gumo večjih delčkov prahu in drugih nečistoč.

Če fotografirate v slani vodi, blatu, potem kamero dobro izperite v sladki vodi in obrišite ali posušite, preden iz kamere vzamete kartico ali baterijo.

Za makro fotografijo je vedno dobrodošla dodatna svetloba. Ricoh WG-5 jo ima že vgrajeno, pri Olympus TG-3 lahko dokupimo poseben nastavek. Ni pa ta LED osvetlitev zadovoljiva za močnejšo osvetlitev na prostem ali v vodi.

Bliskavico vgrajeno v kameri uporabljajte na prostem. V vodi pa je direktna bliskavica neuporabna, saj so takoj opazni krogi, t.j. odboji od nečistoč v vodi.

Za fotografiranje si kupite širok zapestni trak v katerem je stiropor ali pluta. Če več snemate pod vodo video, raje izberite držalo. Z njim lažje kontrolirate vklop izklop gumbov na kameri in držite smer snemanja.

 

Če fotokamera v vodi spusti?

Nasvet za zaščitene in nezaščitene kamere. Enkrat tudi zaščitena popusti!

Večkrat se je že zgodilo, da je nezaščitena kamera padla v slano vodo (morje) ali pa je zaščitena kamera popustila močnemu pritisku vode. Lahko vam je zaradi nepazljivosti spustilo podvodno ohišje. Take, v slani vodi potopljene kamere ni več moč obuditi niti na servisu.

Na našem fotopotepu na Baliju je japonskemu turistu, ki je fotografiral punco, močan val potopil kamero, njega in njo.

Da katastrofa ni bila popolna, saj je iz DSLR kamere pošteno teklo, sem mu omenil, da bo fotografije še lahko rešil. Bil mi je še kako hvaležen za ta podatek, saj že teden dni ni prenesel podatkov (fotografij) iz kartice.

Za preizkus sem imel na voljo staro Olympus kompaktno kamero in pomnilne kartice xD, SD in CF. Kljub potopu v slani vodi so po dobrem spiranju s tekočo sladko vodo in sušenje vse omogočile prenos podatkov.

Edino CF kartica se je dolgo sušila. Ima ozke, globoke kontakte, katere težje izperemo in posušimo.

Toda, če ste fotografirali vedite, da do fotografij še lahko pridete. Kar najhitreje s tekočo sladko vodo dobro sperite pomnilno kartico, jo dobro posušite (predvsem male drobne kontakte pri karticah CF), če je treba še dodatno obrišite kontakte in iz kartice boste lahko prebrali podatke. Tudi za nadaljnje fotografiranje je še uporabna.

Če vam kamera pade v sladko vodo, ni nujno, da bo izgubljena. Takoj vzemite baterijo iz kamere in kamero posušite. Kamero kot pomnilno kartico lahko sušite v pečici do 60 stopinj celzija. Vsaj toliko zdrži vsa plastika in drugi deli ohišja in tehnike v tehničnih napravah.

Če kamera še ne bo delovala jo odnesite na servis. Lahko, da je samo korodiral kakšen kontakt. Bistveno je, da veste, da so podatki na pomnilni kartici obstali in da jih je še možno rešiti.

 


 

Zanimivi drugi članki na e-Fotografija:

Članek - HDD disk in voda
Članek - Pomnilne kartice in nove oznake
Članek - Test vzdržljivosti na temperaturo in radiacijo
Članek - Zaščitna ohišja, vrečke za vašo kamero!
Članek - Držalo (trak) za podvodne kamere

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com