Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotoknjiga Digifot / preizkus programa

05.03.2008 14:29

Robert Gajšek

 

Člani foruma in kluba e-Fotografija smo si že oktobra 2007 lahko ogledali, kako bodo v Lendavi v podjetju Digifot izdelovali fotoknjige. Prijeten fotografski dan smo združili s koristnim in si ogledali pravo tiskarno v kateri so že nastajale prve preizkusne fotoknjige. Zdaj pa je program za izdelavo in naročanje že povsem preizkušen in v pravi delovni verziji.

Programski paket Digifot 2 je enovit program, za naročanje fotografij, fotoknjig, koledarjev in potiska raznih stvari, ki so v t.i. darilnem programu. Program vsebuje vse za hitro in preprosto pošiljanje naročil po internetu ali izdelavi CD-ja. Instalacija je preprosta in hitra, program pa je brezplačen. Na svoj računalnik si ga naložite preko naslova www.digifot.com.

 

Omejil se bom na fotoknjige. Ponujajo več vrst fotoknjig. Osnovno delitev bi lahko naredili na fotoknjige s trdimi ali mehkimi platnicami. Med trdimi platnicami pa na take, ki so potiskane ali pa je nanje prilepljena fotografija.

Formati so A4, A5, kvadratni s stranico 21cm in 32*30 cm Število strani je za vsak format določeno. Tako si lahko izdelate knjigo formata A4 s trdimi platnicami z 28, 44, 64 ali 104 stranmi.

 

Program je razdeljen na 4 večja območja. Zgoraj so splošne nastavitve, ceniki, pomoč,…

Levo je urejevalnik od koder izbiramo fotografije, ozadja in razporeditve. Glavni del je urejanje fotoknjige. V spodnjem pa je naročanje.

 

 

 

Pripravljene so predloge postavitev fotografij in tekstov, seveda pa lahko s spreminjanjem okvirjev za fotografije in tekste naredimo poljubne postavitve. Kot ozadja strani so razne teksture, forografije ali barve. Za ozadje lahko dodamo tudi svojo fotografijo, če je le dovolj velika resolucija. Pri enobarvnih ozadjih pogrešam paleto iz katere bi izbiral svoje barve, saj jih je v naboru le 20.

Osnovna filozofija postavljanja fotografij je taka kot pri vseh urejevalnikih . Postavite okvir, v katerega postavite fotografijo. Vidi se samo tisti del fotografije, ki je znotraj okvirja. Spreminjate lahko okvir in s tem določate velikost in format prikaza fotografije. Če je fotografija drugačnega formata kot okvir, lahko fotografijo znotraj okvirja premikate in prikažete tisti del fotografije, ki je zanimiv. Program nam pomaga, da pri premikanju fotografije z lahkoto fotografije poravnamo, glede na pozicijo drugih fotografij na strani. To poznamo pri grafičnih programih kot možnost poravnave na drug objekt. Te postavitve lahko delamo z miško ali s puščicami na desni strani zaslona. Premiki so levo, desno, gor in dol, plus za povečevanje in minus za pomanjšanje. Če izberemo opcijo slika pa lahko isto počnemo s sliko.

 

 

Če dvakrat kliknemo na sliko dobimo foto urejevalnik, v katerem sliko rotiramo, obrežemo, popravljamo rdeče oči in fotografije spreminjamo v črno bele ali enotonske slike.

 

 

V opciji Izrez lahko delate poljubne izreze v razmerju 2:3, 3:4 ali poljubno. Pogrešam prikaz vidnega dela fotografije v primeru če se okvir i fotografija po velikosti razlikujeta. To drugi programi imajo.

 

Urejevalnik teksta vsebuje pisave, velikosti in osnovne lastnosti kot so odebeljeno, ležeče in podčrtano, ter poravnave levo sredinsko in desno. Barve pa so lahko poljubne.

 

Program pridno skrbi za samodejno shranjevanje izdelka.

 

 

Ko izdelek naredimo, lahko pogledamo predogled in pošljemo po internetu.

Ravno tu je program za razliko od nekaterih tujih prijetnejši, saj lahko daš fotoknjigo v izdelavo in plačaš po povzetju.  Pri tujih programih je sitsem tako imenovanega »solarnega plačana« ali »denar na sonce« potem pa se gremo dalje. Najprej plačilo s kredino kartico, potem pa naročilo. Veliko je takih, ki so do sedaj izdelali fotoknjigo, potem pa odnehali, ko je bilo treba plačati s kreditno kartico. Dobro je izdelan sistem obveščanja in točno veš, v kateri fazi je izdelava in kdaj lahko pričakuješ fotoknjigo. Rok so trije delovni dnevi. Kvaliteta izdelka je odlična in je na nivoju najboljših tujih izdelovalcev fotoknjig. Verjamem, da bo ta izdelek približal fotoknjige marsikateremu v Sloveniji.

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com