Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotoknjige - nova prihodnost za naše spomine

Avtor:Matjaž Intihar
08.07.2009 09:38

Čas dopustov je tudi čas množičnega fotografiranja. Ni družine, ki si ne želi imeti posnetke iz izleta, potovanja ali lenarjenja na plaži. V dobi digitalne fotografije je fotografiranje še bolj enostavno, predvsem pa poceni.

Vendar smo pasti digitalne fotografije že spoznali. Kljub množici fotografij le te ostanejo na računalniškem trdem disku. Veliko fotografov je že spoznalo, da si je treba vsaj tiste najboljše izpisati na fotopapir iz dveh razlogov. Z leti lahko digitalne datoteke izgubimo, oziroma, veliko lažje je prijateljem pokazati fotografije v fotoalbumu.

V e-Fotografiji že dve leti predstavljamo fotoknjige za družinsko hobi fotografijo. Na našem trgu sta glavna ponudnika domači Digifot iz Lendave in CeWe iz Münchna. Oba skupaj dnevno izdelata že preko 300 knjig. Če je za podjetje Digifot znano, da ima veliko naročnikov, ki naročajo tudi fotografije preko spleta, pa je podjetje CeWe v Slovenijo prišlo skozi stranska vrata domačega podjetja HSH. Ko so v podjetju CeWe videli, da naročamo več knjig kot večje države, so začeli v Sloveniji s ponudbo v večjih trgovskih centrih.

Od večjih domačih ponudnikov fotoknjig poznamo še podjetje GM iz Kranja, ki je bolj specializirano za profesionalne knjige za poroke in druge dogodke. AV studio iz Velenja pa deluje predvsem v segmentu personalnega tiska s poudarkom na oblikovanju.

Fotoknjige lahko izdelujemo po treh postopkih. Prvi je klasični fotopostopek v fotolaboratoriju (foto GM). Drugi je laserski tisk, glavna ponudnika strojev na našem trgu sta Canon in Xerox (AV studi) in tretji je HP Indigo tiskarski postopek, kateraga uporabljata Digifot, CeWe.

Kateri postopek je boljši? Vsak postopek ima svoje dobre in slabe lastnosti. Fotopostopek nam nudi znano kakovost slike, je pa knjiga za domačo fotoknjigo predebela in pretežka. Kar pa je za recimo poročno knjigo željeno.

Laserski tisk, nam nudi relativno poceni stroj za iztis in dodatne naprave za vezavo in spenjanje. Kakovost izpisa je za domačo fotoknjigo zadovoljiva, problematično je lahko samo to, ker laserski stroji ne tiskajo v živ rob.

HP Indigo tehnologija tiska, katero smo v naši reviji že predstavili je najkakovostnejša in predvsem hitra, seveda pa v primerjavi z laserskimi tiskalniki draga kot začetna investicija. Zato jo uporabljajo v velikih tiskarnah za izdelavo fotoknjig in tudi drugih tiskovin. Iztis je odličen in hiter.

Če pogledamo samo izbiro tehnologije izpisa, deluje še vse skupaj enostavno. Toda pri fotoknjigah se glavne težave začenjajo z dodelavo. Torej razrezom papirja in predvsem končno izdelavo, to je vezavo v platnice. Tu je še veliko ročnega dela, ali pa se uporabljajo v ta namen posebne platnice, ki pa so cenovno še vedno kar zasoljene. Ker je povpraševanje po fotoknjigah vse večje, se tudi fotografi kot drugi iz sveta informatike že zanimajo za načine izpisovanja in izdelovanja fotoknjig.

Podjetje Avtera d.o.o., je pri nas znano kot distributer in uvoznik več blagovnih znamk. Fotografu znana so Canon, Epson, HP, Kodak, Xerox...

In ker so vedno korak pred konkurenco in dobro vedo, kaj trg kot podjetja potrebujejo, so meseca junija pripravili predstavitev izdelave fotoknjig na laserskem stroju Xerox in s že pripravljenimi platnicami Unibind.

Glede digitalnega izpisa ni več dileme. Ta je v grafičnem svetu že v izredni rasti. Canon, HP in Xerox se zavedajo, da je tehnologija personaliziranega izpisa tista, ki bo močno vplivala tako na industrijo kot na široke množice preko razno raznih osebnih tiskovin. Ena izmed njih je seveda tudi fotoknjiga.

Prav počitniška fotografija je tista, ki bo v letošnjem letu premaknila izpis fotoknjig v še krepko višje številke. Za to bo avgustovska e-Fotografija v večji meri namenjena fotoknjigam. Predstavili bomo tehnologijo izpisa, programe za obdelavo naših fotografij in izdelavo fotoknjige, ter kako naročiti in poslati fotoknjigo v izdelavo, kako plačati in kakšni so roki za pošiljanje knjig naročniku.

S podjetjem Avtera d.o.o. pa bomo pripravili nekaj predstavitvenih delavnic, kako izdelati fotoknjigo.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com