Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

FotoPOTEP po Istri – Reportaža "od sončnega vzhoda, do zahoda!!!"

Avtor:Matjaž Intihar
11.03.2013 11:53


FotoPOTEP v neznano VIDEO​

Pozimi ljubiteljski fotografi kar malo zaspimo. Še toliko bolj v meglenih, oblačnih, snežnih ali deževnih dneh. Pred mesecem dni sem vas povabil na Beneški karneval in fotografsko smo se vsaj malo odtajali. Letos nam s snegom močno obdarjena zima ni nič kaj s soncem prijazna in zato se držimo bolj umaknjeni od zunanjih fotografskih motivov. Tisti, ki so bili na FotoPOTEPu na Tenerifih, so se s kamerami vred naužili sonca in toplote.
Zaradi vremena pri nas pa ni nič kaj čudno, da so še v mesecu marcu, dobro obiskana razna predavanja v predavalnici. Vendar, zakaj ne bi poizkusili srečo z vremenom in se zopet podali na prijeten FotoPOTEP.

Že januarja sem začel črtati pot in se odločil za obisk z vodo polnega Planinskega polja ob sončnem vzhodu, nato čez mejo v krasni kraj na vrhu hriba Motovun in nato še prijeten sprehod po dolini reke Mirne, prav do njenega izliva v morje. Za lep zaključek preko objektiva zabeležimo še lep sončni zahod iz obzidja Novigrada in to bo to.

 

Dan se žal ni niti začel niti končal z naslovom »Od sončnega vzhoda do zahoda«. Toda kljub megli, nizki oblačnosti in celo nekaj dežnih kapelj, smo se imeli fotografsko prijetno. Fotografija ni samo domena lepega vremena. Marsikaj zanimivega lahko posnamemo v megli, dežju...

Tudi portretna fotografija ima v megli svoj čar. Malo v hecu, kdor pa bo želel, si bo preko Photoshop programa pričaral sončni zahod na svojem motivu. Mislim pa, da ne bo potrebe, saj smo bili tudi z doživetim še kako zadovoljni.

 

Na koncu smo si vsi skupaj družno dejali. Lep FotoPOTEP in krasno druženje, z novimi fotografskimi prijatelji, spoznanji in izkušnjami. Nov FotoPOTEP bo objavljen kaj kmalu, Istro s sončnim vzhodom in zahodom, pa bomo še letos ponovili.


Za tokratni FotoPOTEP smo rekli, da bo tudi malo bolj pohodniški in ne bomo fotografirali samo iz bližine avtobusa. Jutranji sprehod po Planinskem polju nas je dodobra zbudil in megla nam podala nove fotografske izkušnje.


Bližinska fotografija. Jutranja rosa na pajkovi mreži.


Za globinsko neostrino je poskrbela narava sama!

Večina se je bolj kot na arhitekturo obrnila k fotografiranju modela. Zanimiva izkušnja in nova spoznanja, kako nam lahko megleno ozračja olajša fotografiranje modela. Ni močnih kontrastov, ni senc po obrazu in mižanja, mehka svetloba poskrbi za nežen kožni zapis...

 


V Motovunu smo si vzeli še čas za klepet, kosilo, kavo, pregled fotografij in nato pot nadaljevali k reki mirni. Povsem nova cesta, Ki pelje proti Novigradu se po nekaj kilometrih dvigne v hrib. Mi pa smo šli iz avtobusa ven in na 7km foto sprehod.


Začelo je malo rositi, a se nismo pustili motiti. Kljub megli smo imeli pred seboj obilo zanimivih motivov.


Pšenica je že prekrila zemljo in v mehki svetlobi megle kaže čudovito zeleno barvo.


Reka Mirna se leno vije proti morju.


Pot je makadamska in odlična tudi za kolesarjenje. Čez reko je most.


Neje na sredini se vije viadukt, ki je odličen motiv v vseh svetlobnih pogojih. Iz njega se lepo vidi po dolini reke Mirna. Večina sodelujočih je poznala motive v tej dolini prav preko pogleda iz avta, ko so se preko viadukta peljali po Istri.


Pokrajina se nam je žal skrivala v megli. Zato smo tudi na tem malo daljšem sprehodu ujeli nekaj portretov našega modela, Cindy.


Ob poti je nekaj hiš, prav zanimivih za fotografski objektiv, saj so vse bolj kot ne v napol obnovljenem stanju.


Vreme ni ovira za fotografe, kot ribiče, športnike...


Kot bi jih naročil. Češki veslači na popoldanskem treningu. Takoj ko so nas zagledali, so se zaradi fotokamer podali v pravo tekmo.


Bližali smo se izlivu reke v morje in avtobusu. Motivi pa so nas še kar vabili.


Malo utrujeni po dolgem sprehodu smo se vsedli v avtobus. Šofer še ni imel izkušenj s fotografi. Dosedanji popotniki so želeli hitro iz lokacije na lokacijo, nas pa je kar čakal in čakal. Fotografirali smo in si ne ogledovali kulturnih znamenitosti. Ko je že mislil, da gremo utrujeni domov, je takoj prišla na plano za njega še bolj nerazumljiva zadnja želja. Gremo še na sončni zahod!

 
In smo prišli na našo zadnjo napovedano fotografsko lokacijo. Sončnega zahoda nismo dočakali, nas je pa na njega spomnil napis. Pa kaj, nič ne de. Pa drugič!


Ker pa ni bilo tople barve sončnega zahoda, smo zato še malo izkoristili našo Cindy in njen nasmeh.

FotoPOTEP po Istri je še enkrat pokazal, da smo fotografi prilagodljivi in znamo dan izkoristiti v svoj prid in veselje. Zdaj nas čaka pregled fotografij in še eno druženje, ko bomo naše fotografije komentirali, ocenili in izbrane nagradili.
Še enkrat vsem udeležencem hvala za čudovit fotografski dan in kmalu pošljem datum, ko se dobimo na pregledu fotografij.

e-Fotografija pa že snuje nov FotoPOTEP v mesecu maju. Kmalu bo objavljen in verjamem, da se bomo zopet imeli odlično.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com