Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Fotoreportaže / Zapisi

 • Energija, glasba, gibanje – intervju s Tanjo Likeb

  Za dobro fotografijo ni dovolj samo talent, pomembne so tudi izkušnje. Nujna je tehnična dovršenost in najpomembnejše – mora biti izpovedna!

 • Posebneži med objektivi

  Proizvajalci so naredili veliko posebnih objektivov. Med njimi jih nekaj izstopa v večji meri.

 • Fujifilm X-H1 predstavitev v Lizboni

  Pri Fujifilm imajo vrhunsko tehnologijo za najdražje objektive, ki se uporabljajo v TV in filmski industriji. Kar malo čudi, da do sedaj niso ponujali vrhunskega video zajema. S prihodom brezzrcalne fotokamere X-H1 je drugače.

 • Žirafe - živali, ki se dotikajo neba - Fotoreportaža

  K žirafi lahko pridete brez težav zelo blizu. Zato jih lahko fotografirate z opremo od fotofona naprej. Še najbolj zanimivi so posnetki, ko pijejo vodo, ali ko so ob njih zveri, kot hijene in gepardi. Žirafe odidejo samo v primeru, če v bližini začutijo leve. Zato se nekih posebnih fotografskih napotkov za fotografiranje žiraf niti ne potrebuje.

 • Fujifilm v svetu srednje formatnih kamer (GFX 50s)

  Že pišem test in mnenja o GFX 50s. Da ne bom v preizkusu kamere Fujifilm GFX 50s preveč uvoda podajal v stilu Fujifilm v zgodovini, pa glede na posebnost kamere nekaj več o Fujifim in njegovi tehnologiji v tem samostojnem poglavju.

 • Foto industrija v prodajnih številkah

  Japonska fotografska industrija je zaspala. Deluje, kot da držijo glavo v pesek in si govorijo, da bomo z "okrnjenimi" fotokamerami zadovoljni. Ja, "old boys" fotografi bomo. Novi?

 • Fotokina 2016 / 20 let nazaj v novi preobleki

  Photokina gre z novostmi naprej. Zdaj niso pomembni časopisni članki in objave v revijah. Vse se mora dogajati hipno in pomembno je, koliko tvitov, fotografij, videov, je bilo objavljeno na spletnih medijih v času sejma.

 • Kemija, Adijo!

  Revija Moj Hobi / november 1996
  Moj prvi ohranjeni članek o predstavitvi prihoda digitalne fotografije in njene prihajajoče zmožnosti.

 • Predpraznično srečanje 2015 / Video reportaža

  Hvala vsem, ki ste prišli na naše že tradicionalno predpraznično druženje. V letu 2016 vam želim veliko uspešnih fotografij.

 • Fotografija v prihodnosti

  Smo pred novo, večjo revolucijo. Mnogo večjo, kot je bil preskok iz asfalta na stekleno ploščo, nato na film ali celo na tipalo. V bistvu je bil to samo manjši napredek v tehniki. Torej zajemu fotografije. Za »pravo« revolucijo potrebujemo nov pristop. In ta je že pred nami!

 • Model in voda / Fotodelavnica na morju - reportaža

  Tokrat je bila z nami Eva. Prijetna punca, že izkušen model, ki je dobro vedela kaj na portretu ljubi objektiv.

 • Fotokina 2014 / Premešane karte

  Mogoče "old boys" kot imenujejo zdaj nas uporabnike kamer DSLR, ne bomo razumeli ali želeli sprejeti dejstva. Vendar Canon in Nikon že nekaj časa nista več tisti podjetji, kamor smo vsi najprej pristopili in iskali novosti, trende. V bistvu sta postala v fotografiji, ki je dobila neverjetno širok pomen v množici manjša, povsem nišna igralca z nekimi veliki "škatlicami" in dragim "steklom".

 • Fotodelavnica "Model in voda" - reportaža

  Nova fotodelavnica bo 27. septembra ob 10h

  Reportaža - Fotodelavnica "Model in voda" je lepo uspela. Žal smo na taki delavnici omejeni z udeležbo, zato sva se z Gregom odločila, da jo v soboto 27. septembra ponovimo. Le s to razliko, da se bomo preselili na morsko lokacijo.

 • Nova prelomnica v fotografiji

  Kamera na osnovi analogne EOS 1n in s Kodak digitalnim delom je bila tako posebna, da po svetu niso verjeli, da jo res predstavljamo. Vsi so se spraševali, kje je ta Slovenija, da že ima na ogled to tehnologijo.

 • Predpraznično srečanje 2013 / Fotoreportaža

  e-Fotografija tradicionalno predpraznično srečanje v Ljubljani, smo letos naredili malo drugače. Za uvod smo se z ladjico popeljali po Ljubljanici in si tako na drugačen način ogledali lepo okrašeno in svetlobno barvno Ljubljano.

 • Foto vikend na Krvavcu / Reportaža

  Ni kaj, bila je čudovita fotografska izkušnja. Zahvala vsem v hotelu Raj in tistim v poletnem parku, ki so nam omogočili to delavnico. Še se vrnemo!

 • Fotokamera? - l. 2013 nova revolucija in evolucija

  Če smo leta 2000 spremljali začetek digitalne fotografske tehnologije in njen hiter prehod med množice, je sedaj po 10 letih fotografija prav zaradi fotofonov in tablic, prišla dobesedno med vse nas. Fotofon nam je vsem vedno pri roki, »prava« fotokamera ne.

 • Prenovljena stran e-Fotografija.si

  Pred vami je prenovljena stran e-Fotografija. Zaradi velike obsežnosti člankov, preko 3000 jih je, katere je bilo treba prenesti iz stare strani, lahko da manjkajo v člankih linki do novih povezav, kakšen naslov, slike ali podnapisi oblikovno še niso urejeni. Počasi bomo vse skupaj popravili, prenovili, najbrž tudi z vašo pomočjo.

  Upam, da vsem rednim obiskovalcem strani, začetek iskanja člankov ne bo predstavljal prevelikih težav. Počasi se bomo vsi skupaj navadili na novost. Če pa kaj ne najdete, želite podati idejo, nasvet, vas prosim, da to sporočite na e-Naslov e-Fotografije. Hvala za obiskovanje strani, branje, mnenja in vprašanja.

 • Fotodelavnica v Arboretumu / kratka reportaža

  Kar 20 fotografinj in fotografov si je zaželelo spoznati nekaj več o lastni fotoopremi in fotografiranju rož. Arboretum je bil barvit, prepolen raznobarvnih tulipanov. Obenem nam je še odlično služila še svetloba.

 • Fotokamere leta 2012 po izboru bralcev e-Fotografija

  3696 obiskovalcev portala je oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo; Canon EOS 600D (vstopni) / Nikon D7000 (hobi) / Canon EOS 7D (napredni APS-C) / Nikon D800 (napredni FF) / Canon EOS 1D X (pro) / Canon S50 IS (megazum) / sistem Nikon 1 (kompaktne z večjimi tipali, izmenljivimi objektivi, brez zrcala).

 • Fotokina 2012 »Svet slike« / Novi fotografski trendi

  Ker so snovalci sejma spoznali, da z delovanjem kot zadnji prejšnji Photokina ne bo šlo, so šli v nove trende in spremenili koncept. Photokina 2012 je združila celoten spekter tehnologije slike, v katerem je fotokamera samo še eden izmed najbolj pomembnih produktov za zajem slike. S prihodom digitalne tehnologije, se je fotografski svet močno razširil z računalniško tehnologijo in programi, mobilnimi telefoni, navigacijo ter drugo tehnologijo, ki danes združuje moto Photokine, t.j. »Svet slike«.

 • Ob 25 letnici sistema Canon EOS

  Ni kaj, 25 let vodstva v vseh segmentih fotokamer je popolna doba. V fotografskem svetu ni hitrih premikov. Canon ima še vedno najširšo bazo uporabnikov, ti pa v svetu DSLR nikakor ne menjajo opremo čez noč.

 • Avtorske pravice v vrhunskih športih - Stroga nova foto pravila v Formuli 1

  Svet F1 tako strogo in učinkovito nadzoruje vse prisotne medije, da le ti delujejo znotraj strogo dovoljenega območja dela, ter tako ne kršijo (donosnih) avtorskih pravic in na njih stkanih »mega« pravic. Seveda imajo vsi tisti, ki to spoštujejo tudi mirno delo znotraj svojega dovoljenega področja, kršiteljev pa skorajda ni!

 • Afrika, z motorjem in fotokamero / Zvone Šeruga za e-Fotografijo

  Izkušenj na tej celini imam kar nekaj in vem, da je afriška eksotika trda, fotografsko delo pa gre pogosto prek zelo široke palete odnosov z ljudmi: od vaških otročajev, ki skačejo pred objektivom – mene tudi, mene tudi! – prek starih mamc, ki stegujejo roko – plačaj, potem pa slikaj – do trdih pogledov možakarjev v turbanih, ki včasih bliskajo sovraštvo: niti pomisli ne!

 • Fotokamere leta 2011 v posameznih razredih, po izboru udeležencev portala e-Fotografija
  Kar 3066 obiskovalcev portala je v mesecu dni trajanja ankete oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo; Nikon D5100 (vstopni), Nikon D7000 (hobi), Nikon D700 (napredni), Canon EOS 1D MkIV (pro), Canon S40 IS (megazum), Canon G12 (napredni kompaktni) in sistem Nikon 1 (kompaktne z večjimi tipali, izmenljivimi objektivi, brez zrcala).
 • Predbožično srečanje e-Fotografije / Reportaža

  Občasna druženja e-Fotografov, so prinesla tradicionalno prednovoletno druženje. Da pa se samo ne vsedemo in kakšno bolj ali manj fotografsko rečemo, smo se potrudili, da tudi na tem druženju izkoristimo našo fotografsko opremo in se kaj novega naučimo.

 • Fotografski tečaj e-Fotografija in evolucija moje fotokamere

  Iz minute v minuto so se mi odpirali novi svetovi. Razlage, kje, kako, kdaj in zakaj uporabiti določene funkcije, so bile jasne, poučne in razumljive za nas »telebane«, ki o fotografiranju skorajda nimamo pojma.

 • Kratek video "On the road" / Fotopotep Bali Indonesia
  Peljemo se skozi vas in povsem po fotografsko se sliši, ustavi, ustavi... Pred trgovino miza, na njej pa piton, leni legvan in okoli vseh še drugih njim "domačih" živali, otroci.
 • Z Nikonom na pot: prijazna izpoved lastnika Canona
  Nikona v vseh teh petintridesetih letih skorajda nikoli nisem držal v rokah. A v tem času očitno le dovolj dozorel, da končno in bolj konkretno pogledam čez planke. Ideja je zrasla kar sama od sebe, ko sva pred meseci ob drugem špricerju ždela z Matjažem, velikim gazdo te revije. In govorila o Borneu, kamor odhajam čez par dni. Ta čas, ko se bo on s skupino fotografov mučil na Baliju, ubogi.
 • Canon 5200mm f/14

  Leta 1965 je Canon naredil tri ekstremne zrcalne objektive. 800mm f/3.8, 2000mm f/11 in 5200mm f/14.

 • Fotokamere leta 2010 v posameznih razredih, po izboru udeležencev portala e-Fotografija
  1744 obiskovalcev portala je v mesecu dni trajanja ankete oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo; Nikon D3100 (vstopni), Nikon D7000 (hobi), Nikon D700 (napredni), Canon EOS 1D MkIV (pro), Canon S30 IS (megazum), Canon G12 (napredni kompaktni) in Leica M9 (kompaktne z večjimi tipali brez zrcala).
 • Canon in Nikon skupaj: Smrtni greh!?!

  Si lahko predstavljate da nekdo kupi vrhunsko ohišje Canon, nato pa nanj posadi kak čuden objektiv Nikkor?

 • e-Fotografija prednovoletno srečanje v video zapisu

  28. 12. smo vas povabili na naše e-Fotografija fotografsko srečanje, da se ob druženju poizkusimo še v večerni fotografiji brez in z bliskavicami. Vaš odziv je bil enkraten in taka delovna druženja bomo še ponovili.

 • Filipini za e-Fotografijo - Otočje za hitro ljubezen

  Filipini so seveda morje, najprej to. Otoki sicer dopuščajo ogromno možnosti še česarkoli drugega, od dolgih plemenskih trekingov, do plezanja na vulkane, prebijanja skozi džungle ali velikonočnih križanj fanatičnih Kristusovih vajencev. A morje je vseeno in še vedno zakon.

 • Photokina 2010 - novi fotografski trendi
  Če sem ob zapisu iz Photokine izpred dveh let zapisal, da prihaja čas fotoknjig, lahko sedaj rečem, da prihaja čas 3D tehnologije slike in videa.
 • Iščem Canon servis

  Zadnja generacija Canonov zdrži kakih 3 tisoč posnetkov z enim polnjenjem, ker pa sem na prvem mestu imel v načrtu snemanje dokumentarnega videa, se mi je zdelo, da toliko posnetkov sploh ne morem narediti.

 • Analogne anomalije: Atsushi Nishio iz Kobeja
  Mladeniču na letališču Kobe je bilo ime Atsushi Nishio, doma je prav iz Kobeja, sicer pa študira fotografijo. Presenečenj še ni bilo konec! Seveda je imel razen rolleiflexa s sabo še celo torbo digitalne opreme, a je zraven nje imel v navadni plastični vrečki s sabo še 40 'roll' filmov: kodak TRI-X-pan s 400 ISO!
 • Športna fotoreportaža iz Planice
  V Planici smo se dijaki naučili veliko novega in dobili neprecenljive izkušnje s področja fotoreporterstva in športne reportaže. Spoznali smo, kaj pomeni akreditacija v pravem pomenu besede, saj brez nje fotograf nima možnosti dobiti ugodnega položaja za fotografiranje.
 • Fotografiranje hrane z bliskavicami / Fotodelavnica

  Gledalcu se morajo ob gledanju slike "pocediti sline" in mora postati lačen, pa čeprav smo namesto sladoleda fotografirali obarvane kuglice pire krompirja, ali imamo v kozarcu namestu ledu plastične kocke. In seveda, ne boste lačni saj bomo po fotografiranju hrano lahko tudi pojedli. Torej, novo znanje, dobre fotografije in slastno kosilo je zagotovljeno. Si lahko želite od fotodelavnice še več?

 • Kenija, znana, a povsem drugačna
  Pogosto slišim: a v Kenijo greš? Kaj boš pa tam počenjal, saj tja hodi pa že vsak turist ... Kar je mogoče res. Desetletja dolgo je bila prav Kenija sinonim za Afriko. Neskončne savane, v katerih sonce zahaja za krošnjami mizastih akacij, Hemingway s trdim pogledom in z nogo na pravkar ustreljeni levinji, masajski bojevniki v žaru divjega plesa, okoli njih pa se dviga prav v vročino opoldneva na ekvatorju.
 • DSLR kamera leta 2009 - po izboru bralcev e-Fotografija.si
  4368 obiskovalcev portala je oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo Nikon D5000 (vstopni), Nikon D90 (hobi), Canon EOS 7D (napredni), Canon EOS 1D MkIV (pro), Canon S10/20 IS (megazum) in Canon G11(napredni kompaktni). Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izbiri kamer leta 2009.
 • Kdo je avtor fotografije?

  V Sloveniji prevladujejo bolj individualisti, zato ni čudno, da je skupinsko avtorstvo za nas precej »trd oreh« in je take prakse bolj malo. Tudi uredniki revij se običajno čudijo, kadar kdo zahteva, da je ob fotografiji navedenih več soavtorjev.

 • S foto in video opremo na konec sveta

  Poleti sem se mesec in pol dolgo potepal po Zahodni Papui – skrajni vzhod Indonezije je to in še pred nekaj leti se je ta del otoka Nove Gvineje imenoval Irian Džaja. To ni bilo ravno idilično turistično potovanje, Zahodna Papua je ena zadnjih zaresnih divjin današnjega sveta. Velika za štirideset Slovenij je večinoma prekrita z močvarnimi džunglami, le v osrednjem delu otoka se dvigajo vrhovi vse do pet tisoč metrov visoko.

 • Druga fotodelavnica poročne fotografije / reportaža

  Po nekaj več kot treh urah fotografiranja smo spoznali, da fotografiranje porok zagotovo ni lahkotno opravilo, temveč, da je potrebno imeti kar nekaj kilometrine, tako pri poznavanju naše foto kamere, poznavanju reportažne in tudi modne fotografije. 18. oktobra bo III. poročna fotodelavnica.

 • Modna fotodelavnica v Kopru in Ankaranu - reportaža

  V pozno popoldanskem delu smo se srečali z dodajanjem svetlobe preko bliskavice in v večernem delu lovljenjem rdeče in modre svetlobe, ki še vedno osvetli tipalo kljub temu, da je za naše oči že nevidna.

 • Foto oddaja na TV Pika

  Drugo oddajo si že lahko ogledate tudi na spletu (www.poptv.si). Link do oddaje je v članku.

 • Matjaž Intihar predavanje - Obdelava fotografij in Adobe Photoshop

  Junijsko predavanje Obdelava fotografij in Adobe Photoshop CS4, ki ga Klub e-fotografija redno vsak tretji ponedeljek v mesecu pripravi za občinstvo v Knjižnici Otona Zupančiča je izpolnil Matjaž Intihar –slovenski guru digitalne fotografije.

 • Fotodelavnica poročna fotografija / reportaža

  Vsak hobi fotograf je slej kot prej postavljen pod vprašanje kolegic, kolegov, sorodnikov in znancev; bi ti prišel fotografirat najino poroko? In v hobi fotografu je toliko fotografske žilice, da le redko reče ne. Vendar se kaj hitro vsak fotograf zaveda, da fotografiranje pomembnih dogodkov ni enostavno opravilo. Po nekaj več kot štirih urah fotografiranja na soncu smo spoznali, da fotografiranje porok zagotovo ni lahkotno opravilo, temveč, da je potrebno imeti kar nekaj kilometrine, tako pri poznavanju naše foto kamere, poznavanju reportažne in tudi modne fotografije. Ne smemo pa pozabiti še na znanje obdelave fotografij in konec koncev smo mi tisti, ki moramo za foto album ali foto knjigo izbrati prave fotografije in vse to zapakirati v neko smiselno celoto.

 • Fotografska delavnica Kostanjevica na Krki, Otočec / tema Pokrajina / Portret

  Tečaj fotografije pokrajina/portret je za nami. Nekaj vzdušja in fotografijij udeležencev.

 • e-Fotografija / AKT fotodelavnica z Boštjanom Gunčarjem

  Da se lahko tudi sami preizkusimo v tej lepi a izredno težki zvrsti fotografije, smo se zbrali v studiju mojstra fotografije telesa. Boštjan Gunčar nam je odkril osnove skrivnosti svetlobe, ki je v vsej svoji pravilni uporabi še kako potrebna pri fotografiranju akta, ki nam nudi na tisoče odtenkov.

Fotoreportaže / Zapisi

 • Tekmovanje v Tacnu

  V soboto 05.06.2004 je na veslaški progi v Tacnu potekalo tekmovanje za slovenski pokal in državno prvenstvo za mlajše kategorije ter mladince v slalomu na divjih vodah v organizaciji Kajak kanu kluba Tacen-KD Slovenica in športne zveze Ljubljana.

  10.06.2004 21:19
 • Ogled jadralne regate v Izoli

  Začelo se je ob 7:40 na Črnem Kalu, z prvimi pogovori o stanju na slovenskih cestah. Kot ponavadi novice zamujajo in stali smo v koloni, ki je načeloma ni bilo. Kljub vsemu smo bili še dovolj zgodnji, da smo bili v Izoli že nekaj čez osmo, ampak ker sem slabo bral navodila, sem se najprev namesto pred hotel Marina zapeljal v izolsko marino.

  05.06.2004 21:13
 • Dan za let / adrenalinska prireditev

  V nedeljo, 30. maja 2004, je Jadralno padalski klub ZA-LET iz Komende organiziral adrenalinsko prireditev DAN ZA LET.

  04.06.2004 21:09
 • Fotografska delavnica z Arne Hodaličem

  Arne Hodaliča verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Je eden od redkih slovenskih fotografov, ki so uspešni tudi v tujini. Na celodnevni delavnici nam bo predstavil reportažno fotografijo, od tega, kako se pripraviti na projekt do same izvedbe, če bo dovolj časa pa tudi prodajo.

  03.06.2004 21:02
 • Fotografska delavnica z Deanom Dubokovičem

  Prva resna fotografska delavnica je uspešno za nami. Studio še stoji, manekenka se počasi ne pritožuje nad belimi kolobarji, ki se ji pojavljajo pred očmi, na osebnih računalnikih pa udeleženci skrbno skrivajo slike iz delavnice pred svojimi najdražjimi.

  31.05.2004 20:32
 • Reportaža iz prve roke: Internautica in Aviatica

  Sejemske prireditve ponujajo veliko raznovrstnih motivov in priložnosti za fotografiranje. Toda, ali znamo ponujene možnosti izkoristiti?

  24.05.2004 20:28
 • Polet z balonom in snemanje iz zraka

  Prvi balon je poletel leta 1783 v Parizu. Poznamo tako imenovane plinske balone, ki so polnjeni s plini: vodik, helij, metan, kateri pa se redkeje uporablja in kasneje amoniak, ki se ni obnesel. Ti baloni so lahkoleteli višje in dalj časa kot toplozračni, pri katerih je bila večja težava gorivo, saj so kurili na balonu in tako segrevali zrak v kupoli.

  24.04.2004 19:59
 • Iz sveta fotografske formule 1

  Ko gledamo na realne zmogljivosti sodobnih vrhunskih digitalnih fotoaparatov smo lahko vedno znova navdušeni, kajti očitno človeška kretivnost in konstruktorska genialnost nima meja! Še pred 3-4 leti si sploh nismo mogli predstavljati zmogljivosti sodobnih digitalnih kamer v katerem koli razredu, saj so le-te v rekordno kratkem času tako narastle, da da se dostikrat lahko le vprašamo kje se bo vse to ustavilo.

  24.04.2004 19:22
 • Dean Dubokovič / Fotograf

  Vemo, da fotografija ni produkt nove digitalne fotografije in da je še vedno za dobro fotografijo najpomembnejši fotograf, ki za kamero stoji, sem se odločil preko intervjujev predstaviti znane slovenske fotografe. Mnogi od njih, so s svojimi izkušnjami pripravljeni pomagati tudi tistim, ki v fotografijo šele vstopate. Kako so oni začeli in kakšen je njihov pogled na fotografijo bomo spoznali prav preko sledečih se intervjujev

  08.04.2004 19:11
 • Foto pravni kotiček (II.del) / Oprostite, ali smem fotografirati?

  Vsak fotograf se v določenem trenutku sreča z vprašanjem – ali smem fotografirati? Morda celo – kakšne posledice me lahko doletijo, če ta motiv fotografiram, fotografijo pa objavim?

  26.03.2004 10:26
 • Foto pravni kotiček ( I. del )

  Zamisel za »pravni kotiček« e-fotografije je nastala spontano – v eni izmed debat na forumu e-fotografije sem nekoč omenil, da študiram pravo ter da bi lahko napisal kaj na temo avtorskih pravic v fotografiji.

  08.03.2004 20:45
 • Nikon uradni servis v Ljubljani / Začetek

  V februarju, so v foto video servis Beseničar imeli usposabljanje s tehnično opremo za umerjanje in kalibracijo za kamere Nikon. Usposabljanje je vodil g. Yoshiaki Ishikawa, ki je koordinator tehnične servisne službe v Nikon Evropa.

  18.02.2004 20:20
 • Georg Zupanc / Slovenski fotografi se predstavijo

  Ime mi je Georg Zupanc. Rodil sem se leta 1968 v nemškem mestu Wuppertal in potem odraščal v Sloveniji. Tukaj sem se tudi šolal in se po srednji šoli specializiral v hotelirski stroki.

  12.01.2004 18:50
 • Intervju z vodilnimi možmi projekta Olympus E-1

  Olympus se vrača v SLR fotografski svet z novo digitalno kamero E-1. Objavljen je že bil tudi njen preizkus. Dobro sem spoznal tudi filozofijo njihovega vstopa v DSLR svet in predvsem prednosti njihove prilagoditve kamere in optike tipalu.

  11.11.2003 22:04
 • Slovo od 35mm formata pri Nikonu?

  Da bi potolažil prve (med katerimi sem tudi jaz), je Nikon začel uvajati novo, DX serijo objektivov, ki so optimirani za majhne senzorje.

  08.11.2003 22:17
 • INFOS 2003 / Foto sejem

  Čeprav nas je v Sloveniji samo dva milijona, pa za svetovne proizvajalce digitalnih foto kamer nismo neopazni. Na sejmu INFOS je tudi za ljubitelje fotografije kar nekaj novosti, ki še v tujini niso v prodaji.

  22.10.2003 19:04
 • Nove (l.2003) digitalne SLR (zrcalno refleksne kamere)

  Kar takoj na začetku naj povem, da s hvalo SLR kamer ne mislim nič slabega o kompaktnih kamerah. Kompaktne sem uporabljal tako v analogni kot jih danes v digitalni dobi. Toda samo za namen, ki me zadovoljuje. Za več, “pravi” fotograf uporablja boljše sisteme.

  07.06.2003 19:36
 • Izkušnje fotografov z digitalno fotografijo (marec 2003)

  (Zapisi iz revije marec 2003) Pred dvema letoma je revija e-Fotografija že močno vplivala na mnenje o uporabnosti in kakovosti foto digitalne tehnologije. Prav zanimivo je prebrati mnenja različnih fotografov, kako se je razmišljalo v marcu 2003 glede nove tehnologije in kje je pri nekaterih že bila. Kakšno pa je bilo vaše?

  10.03.2003 13:40
 • Revolucija, ki prihaja

  V fotografijo prihaja nova, prava revolucija. To je umetna inteligenca. Nekaj jo v kamerah sicer že imamo, ko nam sama išče, kje izostriti motiv, pravilno izbrati osvetlitev itd. Toda to so majhni koraki k novemu načinu fotografiranja.

  11.08.2002 08:24
 • Bližnja fotografska preteklost

  Nekaj mesecev manj kot 10 let je od tega, od kar so fotolaboranti in foto prodajalci na Canon spomladanski predstavitvi novosti prvič prisostvovali mojemu predavanju "Digitalno prihaja"! Vsi so zamahovali z roko, kje je še to!

  30.04.2002 12:22
 • Zgodovina fotografske opreme / Asahi Pentax

  Ideja se mi je porodila ob obisku sejma FOTO STIK (1998). Ugotovil sem, da se fotografi poosebljamo vsak s svojo priljubljeno fotografsko znamko. Prepričan sem, (zapisal leta 1999) da o novejših kamerah in primerjavah med njimi veste skoraj vse. O zgodovini in prispevku k razvoju fotografskih kamer pa vemo bolj malo.

  30.04.1999 17:42
 • Kemija Adijo! (prvi ohranjeni članek o prihajajoči foto tehniki)

  Zanimiv članek za nedeljsko branje in spomin na preteklost! Sam sem že leta 1976 na grafični šoli preko velikih bobenskih skenerjev spoznal tehnologijo digitalizaciji slike. Vse od takrat me digitalni zapis spremlja pri poklicnem delu. A vse do leta 1990, se niti dobro zavedal nisem, da je digitalizacija fotografij in diapozitivov preko skenerjev tista tehnologija, ki bo med fotografe prišla na tak način kot jo poznamo danes in na hitro zamenjala film.

  19.09.1996 12:27
Stran:
 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com