Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Fujifilm FinePix S100fs - “all-in-one” popolni popotnik / Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.05.2008 16:05
Stran:

Glavne funkcije

Enostavnost izbire avtomatskega ISO, tonskega zajema slike z oznakami kot na Fuji filmih, Velvia, Provia... in lastne C (custum) izbire dajo fotografu izredno široko paleto možnosti delovanja. Sam lahko rečem, da je kamera namenjena vsem tistim, ki si želijo resno kamero z možnostjo hitre izbire vseh glavnih funkcij, je dovolj odzivna in enostavna za uporaba, a mu na koncu velikost in teža ne delata težav. Lahko jo priporočam kot kamero, ki je veliki večini družinsko/popotniških fotografov lahko “najboljša” izbira. Še malo jo spoznate in vaše fotografije v fotoalbumih ali fotoknjigah bodo polni zanimivih in kakovostnih fotografij. Predno se odločite za izbiro kamere iz kompaktnega mega zom razreda si morate Fujifilm S100fs ogledati. Mislim, da bo že prvi stik v roki z njo nakazal, da je to kamera, ki si zasluži, da je kljub svoji velikosti še vedno zaradi njene tehnološke celote v kompaktnem razredu, a v njem prava zastavonoša. Seveda pa lahko ta prvi stik že da odgovor ali si kamero s temi posebnimi "all-in-one" lastnostmi želite.


Okno z osnovnimi informacijami.


Fujifilm seveda ne gre iz svoje kože. Prva nastavitev menija je izbira tonskih nastvitev kot so jih včasih nudili zelo znani in priznani filmi.


Želite tonske vrednosti Provia ali Velvia diapozitivnega filma? Po želji pa še malo sami posežete v zapis.


Če želite več tonskih vrednosti v temnih delih slike si lahko sami izberete lastno nastavitev.


Lahko izbiramo med različnimi ločljivostmi. Naj še enkrat zapišem. Za sliko za zaslone in velikost 10x15cm na papirju več kot 3M točk ne potrebujete. Večje število točk vam samo prej zapolni kartico, ne pridobite pa na kakovosti slike. Ima pa večje število točk svojo dobro prednost. Lahko si naredimo velik izrez in slika bo še vedno kakovostna. Število zajetih slik ob določeni ločljivosti na sliki ni realno, saj je na kartici zapisano že nekaj fotografij. Za 4GB kartico velja, da na njo v največji ločljivosti 11M točk in najboljši kakovosti zapisa F lahko spravite cca. 700 JPEG posnetkov. V ločljivosti 3M točk, ki nam povsem zadostuje za pregled slik preko zaslonov, LCD projektorjev ali za izpis na papir v velikosti 10X15cm pa kar okoli 5000. Na 4GB kartico lahko zapišemo do 30 minut video zapisa.


Preko gumba na zadnjem delu kamera lahko vklopimo/izklopimo funkcijo razpoznavanja obraza. Če veliko fotografirate porterete vam zna ta funkcija še kako priti prav.


Kamera nam omogoča hiter premik občutljivosti tipala. Tja do ISO 400 je kakovost slike dobra. Višje pa kakovost vidno pada. Nam pa kamera nudi izredno visoke občutljivosti z načinom, da več točk vzamejo za preračunavanje podatkov.


Da se izognemo težavam stresenosti slike priporočam, da si vklopite AUTO ISO funkcijo. Sam sem si izbral AUTO ISO 400, višje se vsaj zame osebno že preveč posega v kakovost slike in sem višje občutljivosti raje izbiral ročno po potrebi.


Za ljubitelje makro fotografije nam kamera nudi dobre možnosti.


Na levi strani kamere je gumb za izbiro hitrosti snemanja. Vendar je pod njim skrito še več funkcij. Ena izmed njih je DR bracketing. Z njo lahko dobimo zajete različne fotografije z zapisom v temnih delih.


Če želite dolgo zaporedno snemnaje izberite to funkcijo. Kamera deluje s 7 posnetki v sekundi pri ločljivosti 3M točk in si nato zapiše na kartico zadnjih 50 posnetkov.


Želite izbiro posnetkov pod različnimi simulaciji graduacije filma? Provia, Sensia, Velvia.


Gumb na zgornjem delu kamere nam pod funkcijo SP1 nudi nastavitve za kar najboljši zajem narave, rož, športa, slik na obali ali snegu...


V funkciji SP2 pa kožnih tonov. Ob izbiri lastnosti imate tudi opis za kaj je funkcija namenjena.

Ob pregledu najbolj zanimivih funkcij ter menija lahko zapišem, da nam kamera nudi obilo lastnih možnosti, ki jih redka konkurenca oziroma druge kompaktne kamere ne nudijo. Kdo jih bo uporabljal, pa je stvar osebnega okusa. Toda tu so za naš hitrejši način zajema točno določenih motivov. So fotografi, ki radi vidijo, da je funkcij čim več. Na vsakemu posebej pa je, koliko jih bo uporabljal. Tudi če boste uporabljali samo rdečo AUTO nastavitev ne boste dobili kaj slabših rezultatov v domeni družinske/popotniške fotografije za domači foto album kot sem jih sam ob izbiri funkcij P ali A.

Za bolj zahtevne naj še omenim, da nam kamera nudi tudi RAW zapis. Vendar so Fujifilm inženirji razmišljali, da bodo ta zapis potrebovali le redki. Niso ga omogočili izbrati preko menija na začetku ob izbiri ločljivosti, ampak je treba v SetUp nastavitev, kar pa nam kar vzame nekaj sekund. Prav tako za ponovno vrnitev v druge ločljivosti, oziroma zapis JPEG. Lahko pa naredimo manjši trik preko (custum) C1 ali C2 funkcije. Na kameri nastavimo RAW zapis, shranimo pod eno izmed teh lastnih nastavitev in ko potrebujemo RAW zapis obrnemo zgornji vrtljivi gumb za programske nastavitve. Dovolj enostavno in uporabno.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com