Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Fujifilm FinePix S100fs - “all-in-one” popolni popotnik / Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.05.2008 16:05
Stran:

Bolj ko gledamo tehnične karakteristike kamer in preko njih izbiramo med konkurenco, manj vemo kaj je prav. Najpomembnješe so fotografije. In ker je kamera zame bila že ob prvem stiku zelo zanimiva in potrebna večjega preizkusa preden o njej podam končno mnenje sem jo vzel na več lokacij, obenem pa primerjal tudi s kamero DSLR. Le na tak način lahko podaš dobro mnenje in predvsem poveš komu je kamera namenjena. In sem si kamero vzel tudi na naš nadaljevaljni tečaj fotografije (reportaža iz tečaja).

Uporabniška vrednost kamere Fujifilm FinePix S100fs v vsakdanji uporabi.


Goriščnica 7.1mm (28mm ekv 35mm). Široki kot je več kot zadovoljiv.


101mm (400mm ekv.35mm). Zadovoljiv dokaz kaj zmore kamera in njen objektiv.


7.1mm (28mm ekv 35mm). Iz ljubljanskega parka Tivoli pogled na grad. Ga sploh opazite?


101mm (400mm ekv.35mm). Zdaj mnogo bolje. In še na uro vmes pogledamo ter preštejemo obiskovalce.


Prve fotografije sem naredil s popolno avtomatiko (rdeči AUTO).


Kamera ni namenjena profesionalnim fotografom. Danes jim že najsodobnejša optika lahko zagode, kaj šele porečejo na objektiv s tako zmogljivim zum razponom. Hobi družinskemu/popotniškemu fotografu pa S100fs povsem dobro služi tudi iz pogleda ostrine.


Pogled na Trubarjev spomenik izpred duri Narodne galerije. Potrebujemo še več? Kdor se zna oziroma želi igrati z globinsko ostrino pa s kamero S100fs ne bo zadovoljen. 101mm najdaljše goriščnice nam še vedno ne nudi zadovoljivo igranje z njo. Res pa je, da družinsko/popotniški fotograf razmišlja drugače in si želi "vse ostro", ravno nasprotno kot izrazni. Zato pa ti posegajo po kamerah razreda DSLR.


Prenastavitev iz AUTO na S funkcijo in nastavitev daljšega časa, da sta premikajoči osebi premaknjeni je lahko z nekaj prakse trenutna. Optična stabilizacija slike pa poskrbi za nestresen posnetek.


Da je kamera kompaktna in da njeno tipalo zaradi majhnosti in s tem posledično majhnimi točkami lahko zahtevnemu kaže zobe se vidi na tej sliki. Ker sem uporabnik boljših kamer DSLR me moti rahla presvetlenost (prežganost) svetlih tonov. To je danes domena vseh kompaktnih kamer in seveda lahko tudi kamer DSLR, če ji ne nastavimo določene korekturne parametre. Vendar velika zgoščenost pikslov (točk) na tipalu doprinese svoje slabe lastnosti.


Družinski posnetek. Rabimo več?


Ker smo s kamero glede premika goriščnice lahko zelo hitro sem najprej zajel širši plan.


Ukradeni motiv. Kamera je dovolj hitra in z odlično kratko goriščnico, da si približamo motiv.


S kamero Fujifilm S100fs smo rešeni stalnega menjavanja objektivov na kamerah DSLR. Predvsem popotniški fotografa to zna še kako ceniti.


DR 400%. V izredno kontrastni svetlobi si lahko tudi s to funkcijo lahko pomagamo, da bodo deli slike v senci dobro zarisani.


Ne samo, da nam kamera omogoča dober široki in ozki kot zajema. Odlično nam služi tudi v bližinski fotografiji.


S pomočjo iskala lažje, oziroma edino zadovoljivo spremljamo premikajoč motiv kot preko zaslona in iztegnjenima rokama. Elektronski zasloni (EVF) kot ga uporablja tudi S100fs imajo krepko slabši pogled na motiv kot kamere DSLR. Preko EVF zaslona motiv lahko spremljamo, ne moremo pa oceniti ostrine posnetka in globinske ostrine.


Kamera S100fs je res zelo široko uporabna. Skoraj ni motiva, ki bi nam ušel, saj nam kamera nudi vse lastnosti v enem ohišju. Objektiv z močnim zumom in hitrostjo premika kot na kamerah DSLR je zelo uporabna lastnost S100fs.


Tako kot lahko vaš mladi nadobudnež postane glavni junak in zamenja vlakovnega odpravnika, tako vam lahko tudi Fujifilm FinePix S100fs nadomesti kamero DSLR, oziroma katero koli kompaktno kamero. Le sama velikost kamere ne sme biti večja ovira. Vse ostalo je v domeni družinske fotografije krepko na stani kamere FujiFilm FinePix S100fs.


Še ena družinska. Kritično oko opazi kromatsko aberacijo ob robovih. Vendar večina fotografov želi samo da je posnetek zajet. S kamero S100fs pa je to z minimalno poznavanja kamere enostavno lahko.

Na fotografskem tečaju sem sam deloval tudi s S100fs prav za preizkus njenih zmožnosti. Res, da mi kakovost slike ni primerljiva s kamerami DSLR. Vendar sem vse v trenutku lahko opravil z eno kamero in slike so povsem zadovoljive za internet ter za revijo. Torej so po mojem mnenju več kot dobre za družinsko/popotniško fotografijo, ko potrebujete slike samo za vaše potrebe, prikaz preko zaslonov, foto albuma, foto knjige.
Tisti, ki že dobro obvladate kamere DSLR in predvsem obdelavo slike preko programov se najbrž nasmehnete ob teh zapisih glede kakovosti slike. Vendar v celotnem svetu je v uporabi samo 7% kamer iz razreda DSLR in posledično gledano kot celotno fotografsko prodajo še manj tistih, ki si dodatne obdelave slike želijo. Prav za to veliko večino fotografov, ki si žele samo pritisniti prožilec in kar najbolje ujeti motiv za spomin so namenjene kompaktne kamere. In med njimi je S100fs na najvišji uporabniški stopnici.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com