Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Fujifilm FinePix S100fs - “all-in-one” popolni popotnik / Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.05.2008 16:05
Stran:

Ker me je kamera Fujifilm FinePix S100fs povsem zadovoljila ob preizkusu na fotografskem tečaju sem se odločil, da jo s seboj vzamem na celodnevno druženje. e-Fotografija je fotografe peljala na fotografski izlet v vzhodni del Slovenije (KLIK) in namesto kamere DSLR sem si s seboj vzel Fujifilm FinePix S100fs. Oglejte si fotografije in če ste pred nakupom "boljše" kamere iz razreda kot je S100fs ali celo pred vstopom v svet kamer DSLR se vprašajte kaj res potrebujete. Moram pa poudariti, da če ste zahtevni in vas je fotografija že močno zasvojila, potem brez kamer iz razreda DSLR ne bo šlo.

Uporabniška vrednost kamere Fujifilm FinePix S100fs na celodnevnem izletu.

 
Jutranji postanek smo imeli v Slovenskih Konjicah. Najprej sem izkoriščah funkcijo AUTO. Le to izkorišča večina uporabnikov kompaktnih in tudi kamer DSLR vstopnega razreda. Le zakaj so si kamero DSLR potem kupili, se sprašujem?


Svetloba je bila zelo kontrastna, kamera pa se je v AUTO funkciji za hobi fotografa povsem dobro odločila za osvetlitev.


Prednost kamere je hiter premik v ozek kot zajema. Uide ti le redko kateri zanimiv motiv.


Turistični posnetek iz Maribora, ki ga morate imeti.


Naj bo posnetek stare trte in udeležencev fotografskega izleta/delavnice iz DSLR kamere ali ne. Mene iz S100fs povsem zadovoljuje.


Pred mariborsko mestno hišo. Široki kot 28mm (ekv. 35mm)


S pomočjo hitrega in natančnega zuma zajet detajl na mestnem spomeniku.


400mm (ekv. 35mm). Dobra barvitost in zapis detajlov.


S100fs se mi je pokazala tudi odlična za hobi reportažno fotografijo. S kamero dokaj hitro delujemo in le redki zanimivi motivi nam uidejo.


Galerija Stolp v Mariboru. Fotografski klub v Mariboru ima na razpolago za druženje kot razstave enkraten prostor. S kamero S100fs sem stolp kot celoto tudi v avtomatiki povsem dobro zajel.


3200ISO. S100fs, je še vedno samo "kompaktna kamera". Omenil sem že, da bi raje videl da ima 7 ali 8M točk ter s tem kakovostnejšo sliko v slabih svetlobnih pogojih. Nasproti kameram DSLR izgubi na tonih kot na detajlih. Vendar vse skupaj je opazna razlika samo v večjih povečavah. Družinsko/popotniški fotograf bo še vedno imel zadovoljivo kakovostno ujet spomin v svojem foto albumu.


3200ISO v 1:1 povečavi. Iz pogleda "kompaktne" kamere in 11M točk sploh ni slabo.


Da je kamera zelo široko uporabna priča tudi ta posnetek. Obrnemo zaslon in iznad glav gledalcev posnamemo hiter vstop tekmovalca v cilj.


S100fs ima zadovoljivo hitro avtomatsko ostritev, zato lahko ujamemo tudi hitro premikajoče se motive. Naj poudarim, da zadovoljivo hitro mislim za kamero iz razreda kompaktnih. Tudi S100fs marsikdaj rešuje večja globinska ostrina. Toda že sam razred "all-in-one" da vedeti, da nam bo ta kamera solidno služila v večini fotografskih pogojih. Vendar samo do dolečene meje. Za resno fotografsko delo nikakor ni popolna ali primerljiva s kamero DSLR. Zato pa ima druge prednosti in kot se vidi po prikazanih fotografijah nam le redki motivi uidejo ali niso dovolj kakovostni za naš domači foto album.


Ker je kamera velika in podobna tisti, ki jo uporabljajo pro fotografi, boste deležni pogleda nagrajenih tekmovalcev, ki si seveda želijo pozornosti.


Z za kompaktno kamero nadpovrečno hitrim delovanjem kamere in premikom med širokim in ozkim kotom lahko ujamemo vsak zanimiv motiv.


400mm. Ujeti trenutek zmagovalke.


Že naslednji trenutek pa se lahko prestavimo v bolj široki kot in ujamemo začetek slavlja.


Vsi resni fotografi uporabljajo DSLR. No sam sem jim bil s S100fs v roki povsem enak po obliki in načinu fotografiranja. Zadovoljen sem tudi s samimi fotografijami za svoj namen. Če bi želel več od samo reportažne fotografije dogodka pa bi tudi sam moral poseči po kameri DSLR.


Fujifilm FinePix S100fs nam služi odlično. Vemo pa do kje. To sem že večkrat omenil. A dokler ste samo družinsko/popotniški fotograf brez velikih ambicij in želja zapraviti kup denarja za vstop v DSLR svet vam bo ta kamera odlično služila

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com