Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Fujifilm FinePix S100fs - “all-in-one” popolni popotnik / Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.05.2008 16:05
Stran:

Vse fotografije predstavljene do sedaj kažejo, da nam kamera več kot odlično služi za družinsko/popotniško fotografije za naš foto album ali predstavitve. Zato sem se odločil kamero vzeti s seboj tudi na več dnevno potovanje. Seveda vas za ta namen ne sme motiti njena velikost ali teža. Vendar naproti manjšim kompaktnim kameram ima obilo prednosti. Tudi z najboljšimi ima primerljivo kakovost slike, predvsem pa je zelo hitra in nas razveseljuje z izrednim razponom goriščnic. Prav ta lastnost je na turističnem potovanju kjer je za večino turistov pomembno videti čim več znamenitosti in ne sama fotografija najpomembnješe. Prav zaradi vedenja, da ni časa za resno fotografsko delo, ampak, da lahko iz "teka" od ene do druge zanimivosti samo na hitro ujameš "spominske" fotografije sem si izbral S100fs.

Uporabniška vrednost kamere Fujifilm FinePix S100fs na več dnevnem potovanju.


Prideš iz letališča, zagledaš zanimiv motiv, izbereš kot zajema in škljoc. Nič posebnega, to lahko naredimo z vsako kompaktno kamero.


Zanimiv motiv sem lahko ujel v njegovi celoti samo zaradi širokega kota kamere. Pri širokem kotu 28mm (ekv.35mm) pa velika večina kompaktnih kamer že odpove. Le zelo redke ga premorejo.


V naslednjem trenutku pa zajamemo samo detajl. Goriščnico 400mm (ekv.35mm) ima še manj kamer.


S hitro izbiro vmesne goriščnice iščemo nekaj več. V hitrem premiku med 28mm in 400mm (ekv.35mm) pa je konkurenca med kompaktnimi kot tudi kamerami DSLR izredno redka. Takih kamer ni pri preštevanju niti za prste ene roke. Zakaj je na turističnem potovanju hitrost delovanja kamere pomembna? Vedno te priganjajo naprej, saj bi ti vodič rad v nekaj urah pokazal pol dežele in nikoli ni dovolj časa videti zanimiv motiv, kaj ga šele zadovoljivo posneti.


Za to so tudi namenjene kompaktne kamere. Ujamemo kažipot in težje se izgubimo.


Široki kot...


... samo premik v desno, podaljšana goriščnica in je že ujet povsem drugačen motiv...


... še dodaten premik kamere navzgor in v nekaj trenutkih smo iz širokega kota zajema v zelo ozkem območju.


Kamera S100fs je odlična za izletniškega fotografa, ko ni časa za kaj več kot samo mimohod mimo zanimivih motivov.


Manjše kompaktne kamere ali kamere DSLR s kit objektivi, vas s kotom zajema popeljejo do te možnosti.


S100fs nam motiv popelje v še večje detajle.


Pri najdaljši goriščnici pa smo že skoraj povsem blizu fotografiranim.


V širokem kotu ni popačenje (distorzija) leč nič večje kot pri kamerah DSLR z objektivi s kotom zajema od 18-200mm (28-300mm ekv. 35mm).


Večina uporabnikov te kamere bo iskala motive za spomin...


...kot za popotniško/izletniške zanimivosti...


...od blizu se spomnimo film nostalgije konkurenčnega podjetja...


...zapišemo detajle, ki nas zanimajo (fotografi na Nizozemskem se v glavnem ukvarjajo s prodajo spominkov, okvirjev in fotografijo turistov v njihovih narodnih nošah, izdelava klasičnih fotografij je povsem zamrla)...


V oblačnem, tudi malo deževnem vremenu sem izbral Velvia (film fotografi poznajo te filme, ki so bili odlični za pokrajinsko fotografijo) izbiro zapisa. Zasičenost tonskih vrednosti se močno poveča. Kdor ima rad močne zasičene barve naj si izbere to opcijo. Priporočam pa, da jo ob fotografiranju portreta izklopite. Drugače bodo vaši portretiranci delovali na slikah rdeče kot "kuhan rak".

 
Opcija SP1 in izbira "Nature Vivid" (narava in večja zasičenost barv)


Opcija SP1 in izbira "Nature Soft" (nežne manj izrazite barve)


Ob močni sončni svetlobi, ko imamo veliko kontrastov (oblaki, sence) izberite preko menija funkcijo DR200% ali celo DR400%. Temni deli motiva bodo s tem vidnejši in ne povsem temni.


Široki kot 28mm nam omogoča zadovoljivo delovati tudi v arhitekturni fotografiji.


Za statične motive se ni bati, da jih kamera ob dobri svetlobi ne bi zadovoljivo zajela za naš spomin.


Tudi hitro premikajoč motiv bomo v večini primerov imeli odlično zapisan.


Premakljiv zaslon nam pomaga delovati v nepregledni množici.


Da se vidi, da ima kamera tudi svoje slabe plati. S100fs ima pač še vedno muhe kompaktov. Pogled preko zaslona in hitro delovanje, ko ni časa paziti kje kamera izostri, pa še objekt, ki ga želimo ujeti se hitro premika nam lahko tudi izgubi posnetek. Če boste imeli ostrenje nastavljeno (meni) na MULTI, kamera ostri po širšem delu slike in sama izbira kje bo ostrenje. Tako je izbrala, dobila zadovoljiv kontrast na zadnjem delu, kolesih. Bolje bi bilo če bi na hitro vklopil preko gumba na zadnjem delu kamere možnost "face detection" razpoznavanje obraza. Toka ker na zaslonu le težko oceniš ostrino, je bilo že prepozno. Zavedati se je treba da s kompaktnimi ali "all-in-one" kamerami toliko in toliko posnetkov enostvano izgubimo. Da se vam to občasno ne bi dogajalo je priporočljivo delovati v centralni točki ostrenja in znati poiskati kontrast. S kamerami DSLR je zaradi pogleda preko iskala vse skupaj veliko lažje. Vendar se je tudi pri teh kamerah najprej treba dobro podučiti rokovanja z njo, spoznati način delovanja AF, da dosežemo vidnejše boljše rezultate.


Glede na to, da sem fotograf, ki uporablja predvsem kamero DSLR in vajen visoke kakovosti zapisa mi je edini večji moteči element v zapisu kamere S100fs hitra presvetlitev svetlih delov. Kompakt je še vedno kompakt s svojo težavo majhnega tipala in veliko zgoščenostjo točk. S tem veliko hitreje pride do presvetlitve sosednjih točk na tipalu. Za manj zahtevne, ozorimo za fotografijo za družinski foto album pa je bolj pomemben ujeti trenutek kot pa manjši izgubljeni detajli.


Vendar dobro, da se ve do kje so zmožnosti in kje so omejitve kamere. Če ste zahtevni glede kakovosti slike potem bo potreben vstop med kamere DSLR. Toda vedite, da vas tam čaka še več pasti. In če se niste pripravljeni vsaj delno podučiti kako s kamero DSLR delovati zna biti veliko več posnetkov slabše zajetih kot s kompaktno kamero.


V domeni družinske fotografije je kamera perfektna. Le velikost in teža S100fs vas ne sme motiti.


Še enkrat tista odlična lastnost kamere. 28mm...


... in v naslednjem trenutku 400mm.


Pri močno kontrastnih motivih si lahko preko izbire v meniju pomagamo s funkcijo DR.


Izbira DR400%.


Ko enkrat začnem uporabljati in spoznaš ozki kot zajema, te kar naenkrat male kompaktne kamere ne zadovoljijo več.


Še ena izletniška za spomniski foto album.


V slabih svetlobnih pogojih nam še kako prav pride gumb ISO. Izbira je hitra, izbor občutljivosti pa zelo širok. Pri izbiri ISO 6400 se nam ločljivost zmanjša na 6M točk (pri ISO 10000, 3M točk). Kamera raje vzame za pretvorbo več točk, kot da bi iz ene točke zaradi premalo elektronov ustvarila močan šum.


V 1:1 izrezu je slika močno obdelana in detajli so nerazpoznavni. Vendar imamo v neki normalni povečavi na zaslonih ali na papirju v velikosti 10x15cm še vedno zadovoljivo fotografijo in predvsem zajet nam želeni motiv.


ISO 6400.


Izrez 1:1. Za kompaktno kamero namenjeno družinskemu fotografu/popotniku je pomembno sliko imeti. Kakovost je v drugem planu. Zato je zelo dobrodošlo, da nam kamera tako visoke občutljivosti tudi nudi.


Če na kamero S100fs pogledam iz njenega glavnega uporabniškega namena, izletniške, popotniške fotografije za domačo uporabo nam je do sedaj pokazala svojo moč in vrednost. Še kakšen evro dodatno lahko prihranite, saj ni več potrebe po izposoji daljnogledov.

S kamero Fujifilm FinePix S100fs sem se družil mesec dni. Dodobra sem jo preizkusil prav v praksi in le na tak način lahko spoznaš in oceniš njeno vrednost.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com