Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR

03.09.2020 20:30

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fujifilm se ne ustavlja. Svoj sistem brezzrcalnih kamer X odlično razvija in kaže, da je tudi APS-C tipalo lahko zelo zanimivo za napredne fotografe. Konec koncev, kje je prednost velikega polnoformatnega tipala? ISO in ostrina po globini slike. Če je za najbolj zahtevne ISO nad 1600 pri FF kamerah res v prednosti, pa možnost uporabe majhne ostrine po globini polja ni odvisno samo od tipala. V bistvu ima tu prednost goriščnica in predvsem zaslonka. Fujifilm nudi več XF objektivov z močno odprto zaslonko in posledično majhno globinsko ostrino.

Ker je vprašanje APS-C / DSLR vedno odprto za debato, se je Fujifilm odločil odtrgati nekaj selotejpa in ga dati na usta tistim, ki mislijo da je vsemogočno samo domena FF tipal. Da Fujifilm lahko vse skupaj podkrepi, najbolj zahtevnim nudi srednji format s kamerami GFX.

Danes so predstavili XF objektiv s svetlobno močjo f/1.0, ki ga ni v sistemu CSC kamer še nihče. Res je, Nikon ima objektiv f/0.95, vendar ima samo ročno ostrenje. Fujifilm nudi objektiv z avtofokusom.

 

Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR

Sprva se je govorilo, da bo Fujifilm predstavil f/1.0 objektiv z goriščnico 35mm. Na APS-C tipalu nudi enak kot zajema kot na FF kamerah objektiv z goriščnico 50mm. Premislili so se in se osredotočili na goriščnico 50mm, ki je bolj portretna goriščnica, kot zajema je enak 75mm objektivu na kameri FF.

Zanimivo, Fujifilm vima ponudbi že zelo podoben objektiv XF 56mm f/1.2 R.

Ohišje objektiva Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR je iz magnezijeve zlitine. Velika prednja leča in kar 12 leč v 50mm objektivu prinese skoraj kg teže (845g). Ena leča je asferična, dve sta ED. Glede na težke leče ne moremo pričakovati ekstremno hitrost AF. Uporabili so močan enosmerni motor. Zaslonka ima 9 lamel. Kot smo vajeni pri mnogih XF objektivih, je obroč za spreminjanje zaslonk na objektivu. Objektiv je zaščiten na vlago in prah (WR).

 

Tehnične specifikacije:
X bajonet
Magnezij ohišje
Kot zajema 32°
Goriščnica 75mm (ekv. 35mm)
Zgradba objektiva (12 leč / 9 skupin)
Število lamel zaslonke – 9
Najmanjša odprtost zaslonke – f16
Najmanjša razdalja ostrenja – 70cm
Premer filtra – 77mm
AF DC Motor
Vremensko zaščiten
Premer x dolžina 87x103mm
Teža – 845g
Cena cca. 1599€

 

Mnenje pred preizkusom

Objektiv bo na voljo od 24. septembra naprej po ceni 1599€. Že prej bo na voljo testni primerek, da se vidi kolikšen je napredek na proti XF 56mm f/1.2 R. Fujifilm razkriva, da je še posebna pozornost dodana na obroč za ročno ostrenje. To je že podatek, da so objektiv namenili tudi videografom. Ti zaradi efektov glede majhne globine ostrega polja res bolj kot fotograf potrebujejo f/1,0. Pomemben je še en element, zakaj je svetlobna moč objektiva pomebna pri kamerah CSC. AF deluje preko tipala in več svetlobe pomeni boljše delovanje v salbi svetlobi. Fujifilm navaja, da se lahko s kamerama Fujifilm X-Pro3 in X-T4 izostri do -7 EV. 

Z objektivom XF 50mm f/1.0 R WR, je Fujifilm posegel v ponudbo posebnih objektivov. V bistvu bo objektiv Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR mnogim bolj prestiž, samemu podjetju pa pomeni bolj kot drugo odlična marketinška poteza. Kot že omenjeno. Ne smemo pozabiti, da bodo ta objektiv znali s pridom uporabiti v video. Glede kakovosti zapisa pa več po prvem preizkusu.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com