Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Grafične tablice - Digitalni čopič

22.05.2005 13:08

avtor: Alan Orlič

 

Fotografi, ki so v analognih časih retuširali filme in fotografije, so to delo opravljali z natančnostjo zlatarja. Več vrst čopičev, različne barve in veliko potrpežljivosti je bilo potrebno za dobro opravljeno delo. Digitalna doba je tudi tu naredila velik korak naprej in za dobro retušo je potrebno le še pravo orodje, grafična tablica.

 

To orodje je eno od zanimivejših pripomočkov, ki si jih lahko omislimo k osebnemu računalniku. Praviloma je sestavljeno iz svinčnika, občutljivega na pritisk in delovne površine, po kateri premikamo svinčnik. Ta ima za razliko od miške možnost absolutnega absolutne lege, ki se pokriva z ekranom. Za razliko si poglejmo miško, ki zmore le relativno lego. Ta možnost je prva v vrsti, ki je nadvse uporabna pri grafičnih tablicah. Druga, za obdelavo slik morda še pomembnejša, je že omenjen svinčnik občutljiv na pritisk. V grafičnih programih, kot je na primer Adobe Photoshop/Elements ali Paint Shop Pro to pomeni, da se bo moč pritiska na primer odražala kot sprememba velikosti, prosojnosti ali obojega pri nekaterih orodjih (Brush, Clone, itd.). Če ste že popravljali slike, vam bo hitro postalo jasno, kako uporabna je grafična tablica. Kar bo motilo marsikaterega uporabnika na začetku, je uporaba tablice. Pogled bo namreč bežal od delovne površine na monitor in nazaj in navaditi se je potrebno na pritisk. A prva nerodnost ponavadi hitro mine in odpre se nov svet popravljanja fotografij. Grafična tablica lahko v celoti zamenja miško, čeprav je za nekatere operacije slednja še vedno priročnejša, tako da tablico mnogi uporabljajo le za obdelavo v grafičnih programih. A njena uporabnost se tu ne konča. Na voljo so programi, ki prepoznavajo pisavo, podobno kot pri dlančnikih,  uporabna pa je tudi pri skupinskem delu na daljavo, ko je potrebno recimo na hitro narisati načrt ali kaj podobnega.

 

 

Wacoma mala tablica

 

 

Wacoma srednja tablica

 

 

Aiptek srednja tablica

 

 

Aiptek velika tablica

 

Proizvajalcev tablic je po svetu kar nekaj, a za profesionalno delo je v zadnjem času ostal le še en, Wacom. To se seveda pozna tudi pri ceni njihovih izdelkov, a so korak pred konkurenco. Za amaterje je zanimiva njihova serija Graphire, ki ima še dokaj spodobno ceno, medtem ko je profesionalna serija Intous praktično izven dosega. Kdor ni prepričan, ali je grafična tablica tisto pravo, si lahko omisli tudi kaj cenejšega. Tu prevladujejo predvsem tajvanski proizvajalci, med bolj znanimi sta Aiptek in Genius. Aiptek ima dokaj cenene tablice večjih dimenzij, do A4, medtem ko ima Genius manjše modele. Zaradi drugačne tehnologije, Wacom namreč nima napajanja v peresu (edini, ki obvlada to tehnologijo), ostali pa imajo, so njihove tablice malo manj natančne, težave pa nastopijo predvsem, ko gre baterija proti koncu svoje kapacitete. Takrat tablica nima več dovolj signala iz pisala, pade občutljivost in natančnost. Rezervna baterija je več kot dobrodošla. Proizvajalci ponujajo v paketu tudi različne programe, s katerimi lahko uporabnik takoj preizkusi novo orodje. Grafična tablica je za obdelavo slik več kot dobrodošlo orodje in če veliko obdelujete svoje slike, predvsem retuširate, je to orodje praktično "must have". Primerjava, ki so jo pred časom naredili v enem od grafičnih studijev je pokazala, da je enako delo s tablico narejeno skoraj 6x hitreje, kot z miško. Je kakšen drug komentar še potreben?

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com