Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Herman Čater - Tedenski komentar 6

Avtor:Matjaž Intihar
12.11.2012 15:14

Herman Čater - Nekaj misli o fotografiji
Za mnoge je fotografija hobi, ki združuje ljudi, jim nudi estetski užitek in podoživljanje lepih trenutkov. Je tudi izražanje sebe, tako kot druge zvrsti umetnosti.

Slovenija ima veliko število zelo dobrih fotografov in je glede na število prebivalcev, na mnogih svetovnih salonih na prvem mestu. Fotografi se združujejo na internetnih portalih in na tekmovalnih salonih doma in po svetu. Če želimo napredovati, je dobro, da svoje  fotografije primerjamo z drugimi in se o tem pogovorimo. To se dogaja tudi v Galeriji e-Fotografija. Pri prebiranju ocen in komentarjev sem opazil, da so precej enolični, sledijo kakšni tehnični popravki in besede, da so fotografije lepe. Tak komentar ne pove veliko in ne pomaga k boljši fotografiji. Pomemben je prvi vtis in fotografija je lahko odlična, čeprav ni vedno v skladu s teorijo o likovni umetnosti. Toda to je bolj izjema kot pravilo. Če je kdo zadovoljen s tako dejavnostjo kot hobijem in priložnostjo za druženje, je to v redu, če pa želi napredovati, se mora izobraževati, sodelovati na razstavah, obiskovati delavnice doma in v tujini in se družiti z dobrimi fotografi in likovnimi kritiki ter na koncu ubrati svojo pot. V vsaki skupini se počasi izoblikujejo določeni kriteriji kaj je dobro in lepo, ki postane pravilo in to večina sprejme. V tem je nevarnost, da pridemo do določene stopnje, ki ne dovoli napredka. Zato je potrebno pogledati tudi izven teh meja, da tako omejenost presežemo.

Naprednim fotografom predlagam, da sodelujejo tudi na tekmovalnih razstavah in svoje stvaritve  pošljejo še na kašen drug portal ( n. pr. 1X.com, kjer ne sprejmejo vsake fotografije in pri zavrnitvi razložijo zakaj).

 

Vsem pa želim veliko zadovoljstva in uspeha pri ustvarjanju.

 

 


 

 

Sanjač

Avtor: GOGO 180364


 

 

Celotno vzdušje ustreza naslovu. Razporeditev elementov je dobra. Fotografija pritegne in razkriva lepote živalskega sveta.

 

 

Popoldanska pravljica

Avtor: KarmenS

 

 

 

Sodobna oprema omogoča iskanje kompozicije in izrezov iz originala. Na tej lepi fotografiji iz Toskane je poudarek na desni strani, leva je sicer lepa, a enolična. Možnosti je več, ena se ponuja z izrezom na desni spodnji polovici fotografije. Dobimo uravnoteženo kompozicijo in več diagonal.

 

Herman Čater
Najprej se je uveljavil kot pokrajinski fotograf, največ pozornosti pa je v svetu doživela njegova serija portretov z naslovom Pozabljen, za katero je dobil najvišje svetovne nagrade.  Letos  mu je mednarodna organizacija za umetniško fotografijo FIAP, podelila najvišji naslov MFIAP. Tako je postal drugi Slovenec s takim naslovom, v svetu jih je 177.

V Santa Barbari, ZDA, je s svojimi fotografijami predstavljen v dveh knjigah: International masters of photography in Important world artist, v kateri so tudi slikarji in kiparji.

Pripravil je nekaj foto knjig: Portret fotografa, Dotik svetlobe, Sibirija, Okruški časa in Alineje z Juretom Kravanjo, Šiv življenja, pesmi japonske pesnice Seiko Araki Gerl opremljeno z njegovimi fotogarfijami, Sky light in Stanko. Slednja je na razstavi na mesecu fotografije v Bratislavi. Posebno mesto ima njegova knjiga Ne odreci se sanjam, o premagovanju paralize po klopnem meningitisu. Po komi je bil popolnoma hrom, rehabilitacija pa je trajala več kot deset let

Veliko razstavlja in vodi delavnice doma in po svetu. Je učitelj jadralnega padalstva in shiatsu.
Član Fotokluba Maribor je od leta 2002, leta 2006 pa je bil pobudnik in soustanovitelj  uspešnega Društva fotografov SVIT v Celju, kjer živi.

 

 

 

 

 

Julija
Avtor: Viid

 

 

Dober portret deklice, ki jo je morda avtor srečal naključno. S široko odprtimi očmi ga radovedno gleda v nekem pričakovanju.

Studijski portret je lahko likovno popoln. Tisti vzeti iz žiljenja pa so prepričljivejši, ker imajo zgodbo. Postavljeni modeli običajno otrpnejo in se sprostijo šele po daljšem času in zbliževanju s fotografom. Šele tedaj lahko ujamemo dušo portretiranca.
 

 

Herman Čater - Fotografiranje ob zori

Nekajkrat sem imel priložnost fotografirati s fotografi iz Velike Britanije in Škotske. Vedno smo bili na predvidenem mestu pred zoro. Imeli so podatke od kod bo prišla svetloba in ob kateri uri. Ker ima njihova dežela veliko obale, pogosto fotografirajo valove in oblake s podaljšanim časom in s širokokotnim objektivom ter filtri, ki zatemnijo nebo. Stative uporabljajo zaradi dolge ekspozicije pa tudi zato, da jih upočasni in ne naredijo preveliko posnetkov. Izrez skrbno izberejo, da kasneje ni potrebno popravljati kompozicije in jim obdelava ne vzame veliko časa.
Imajo nekaj fotografskih revij, ki so namenjena prav pokrajinskim fotografom z natančnimi opisi zanimivih lokacij ( N. pr. Outdoor Photography ��" Landscape, wildlife, nature, adventure). Lahko pa si ogledate fotografije njihove amaterske fotografinje na http://www.carterart.co.uk/index.htm

 

Pacific
Avtor: No_idea

 

Srečanje skalnatih škrbin z razbesnelim oceanom. Močan veter odnaša vrhove valov, le galebi se ne menijo za naravne sile, ob katerih se človek počuti zelo majhnega.
Fotografija naredi močan vtis in odstopa od klasične pokrajinske fotografije.
Nekateri pokrajinski fotografi čakajo na določenem kraju, da se pojavi pričakovan prizor, drugi ga ujamejo, ko se pojavi. Narave se ne da prisiliti, da bi posijalo sonce, se prikazali oblaki, je takšna kot je. Zato mora biti pokrajinski fotograf potrpežljiv, predvsem pa jo mora imeti rad in videti določen motiv.

 

Nekega mrzlega jutra
Avtor: Remss

 

To je fotografija, ki bi jo z veseljem obesil na steno. Svetloba preganja temo, jutro noč. Budi se novo upanje, nov dan.
Zgodnja jutra in večeri nudijo pokrajinskemu fotografu več kot sredina dneva. Sence so dolge, barve bolj intenzivne.

 

Naziv: Idilična vasica
Avtor: Bojan85

 

Primer, kako narediti slabo fotografijo iz dobrega pokrajinskega motiva.
Pri ostrenju in poudarjanju barv lahko hitro prestopimo mejo med dobrim izdelkom in kičem. Ta meja je zelo krhka. Ko nam je fotografija všeč, stopimo za korak ali dva nazaj pa bo verjetno ravno prav.

 

Naziv: Gajševsko jezero
Avtor: Bojan85

Podobno je s fotografijo Gajševsko jezero istega avtorja. Ta bi v črno beli tehnika bila nmoga boljša.

 

Naziv: Generacije
Avtor: Mate

 

Likovno dovršena fotografija z močno zgodbo. Takšnih na tem portalu ni prav veliko.

 

 

Naziv: Skozi vrata jeseni življenja
Avtor: Yurko

 

Vrhunska fotografija. Jesensko vzdušje povezano z naslovom in odhajajočim parom, da domišljiji prosto pot; vsak si lahko ustvari svojo zgodbo.

 

 

 

 

Naziv: Tako mrzlo je
Avtor Blazu

 

Veverička v snežnem metežu. Zanimivo je, kako je obrnila dlako na hrbtu, verjetno , da se zaščiti pred snegom.
Živali spadajo v posebno kategorijo na tekmovalnih salonih. Nekateri fotografi so se specializirali samo za to področje. Pri nas je tak foto klub je v Kočevju.

 

Bill Lockhart je prepričan, da je tudi takšna fotografija lahko umetniška, če fotograf ujame dušo živali.
Bill Lockhart je ustanovitelj internetne strani www.phototravelreview.com, ustanovil jo je z Angležinjama Claire in Melanie. Zanimajo ga predvsem živali s celega sveta. http://www.bill.lockharts.com/blog/about/

 

Ljubitelji živali in pokrajinske fotografije bodo gotovo uživali ob pregledu navedenih strani. 

 

 

Naziv: Kraljestvo kamniških
Avtor: Trebor

 

Pokrajinska fotografija, ki naredi vtis. Mogočni vrhovi osvetljeni od zahajajočega sonca in pobeljeni z novim snegom vabijo k sebi. Tam se človek sprosti in nadiha svežega zraka. Začuti svojo majhnost in minljivost. Smo le obiskovalci tega časa in prostora. Problemi in težave, ki smo jih pustili v dolini, se zdijo majhni in nepomembni. Medtem pa dolina že tone v večerni mrak in spokoj.

 

Naziv: Two cooks don't spoil the soup
Avtor: Škljoc

 

Zanimiva popotniška fotografija, ki morda prikazuje običajno situacijo v neki tuji deželi.
Fotografija je vedno imela veliko sporočilno moč in pove več kot obsežen opis. Fotografija je dobra, kadar prisilo gledalca, da o sporočilu razmišlja. Marsikje po svetu imajo ljudje najsodobnejša stanovanja, avtomobile, denar pa vseeno niso srečni. Seveda se kuhinja na fotografiji zelo razlikuje od neke na Zahodu, čeprav je tudi pri nas vse več ljudi, ki živijo v revščini. 

 

Naziv: En mokri bresson
Avtor: Antonz

 

Pozno jesenki čas. Ljudje v mraku hitijo po dežju, vsak s svojimi skrbmi. Oseba na desni z odsevom na mokrem cestišču daje fotografiji poudarek. Mračna atmosfera se ujema z današnjim časom v katerem se nahaja vsa Slovenija.

 

 

 

Fantomas
Dark side

 

Mistično, skoraj grozljivo vzdušje, narekujejo gole veje drevesa na levi in zapuščena stavba s križem, ki se počasi skrivnostno zgublja v megli in mraku.
Črno bela fotografija je prava izbira.

 

 

 

No idea
Kr en padalc

 

Prastara želja človeka, da poleti kot ptica, se je v zadnjem pol stoletja uresničila. Ker pa nismo ptice, je cena za tako letenje včasih tudi življenje. Fotografija ponazarja te davne sanje. Gibanje v treh dimenzijah človeku ob rojstvu ni dano, zato nudi užitek, ki ga dosegajo le redki športi. Morje in nebo na fotografiji poudarita mističnost trenutka in daje občutek svobode in nadzemeljskega.

 

Zanimivost tega športa je, da je v Sloveniji zelo priljubljen in smo glede na število prebivalcev v samem svetovnem vrhu. Fotografirati z zmaja ali padala ni enostavno; letalno napravo je treba ves čas pilotirati in biti popolnoma psihofizično zbran. Če pa je v eni osebi dober letalec in fotograf, pa lahko nastanejo dobra pokrajinska dela.

 

Na naslednji povezavi si lahko ogledate nekaj zanimivih zračnih posnetkov:

http://www.inspihive.com/aerial-photography-by-matjaz-cater/

 

 

avtor: krokodil
naziv: sheena

Kar nekaj fotografov strastno hodi na koncerte in portretira izvajalce. Veliko število teh fotografij je zanimivih in dobrih, a le malo vrhunskih. Razlogov za to je več: odri nastopajočih so navadno osvetljeni z reflektorji, glasbeniki pa se pri igranju na svoje inštrumente večinoma premikajo. Nič ne moti, če so na primer roke zaradi igranja zabrisane, saj tak posnetek celo pričara občutek dinamike, a obraz pa bi le moral biti oster, saj je pomemben del zgodbe. Obraz glasbenika izraža čustva, ki se porajajo pri izvedbi glasbenega dela. Takšen je tudi pričujoči posnetek. Pevka poje z dušo.

 

 

 

avtor: Atmosfera

naziv: Tomaabo

Narava je od nekdaj navdihovala glasbenike, slikarje, pesnike, fotografe...
Pokrajina, ki se prebuja iz objema jutranjih meglic, nas navda z občutkom neke skrivnosti, kot lepotica, ki jo še zastirajo tančice.
Slovenija je čudovita dežela in v njej najdejo navdih mnogi fotografi.
Narava nam daje vse kar potrebujemo za življenje: nas nahrani, daje zavetišče, nas navdušuje in pomirja. Čas je, da se prebudimo in jo ohranimo, sicer tudi človeka ne bo več.
V njej človek spet najde porušeno fizično in psihično ravnovesje.

 


 

Moje komentarje bi zaključil z mislijo Libanonskega pesnika Khalil Gibrana, ko v knjigi Prerok, govori o delu:

 

O DELU
In pravim vam, da je življenje resnično tema,
razen tam kjer je zagon.
A vsak zagon je slep, razen tam, kjer je znanje.
In vsako znanje je prazno, razen tam, kjer je delo.
In vsako delo je jalovo, razen tam, kjer je ljubezen.
In ko delate z ljubeznijo, se povezujete sami s seboj,
drug z drugim in z Bogom.

 

Delo je ljubezen, ki postane vidna...

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com