Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Iščem Canon servis

03.09.2010 12:15

Veljko Jukič

Na Japonsko sem se tokrat odpravil predvsem zaradi vadbe in raziskovanja karateja, a sem za vsak slučaj (ob 25 kg video opreme) s sabo vzel tudi manjši komplet foto opreme. Ker sem bil pretežko obložen (še posebej zaradi omejitev teže letalske prtljage) sem iskal načine kako zmanjšati težo in obseg prtljage, zato se nekaj stvari pometal iz prtljage: med njimi tudi polnilec za EOS-1D MkIV, saj se mi je zdel nepotreben.

 

Zadnja generacija Canonov zdrži kakih 3 tisoč posnetkov z enim polnjenjem, ker pa sem na prvem mestu imel v načrtu snemanje dokumentarnega videa, se mi je zdelo, da toliko posnetkov sploh ne morem narediti v vsem svojem bivanju na Japonskem.

 

Napaka! Po nekaj dneh sem dobil navdih in videl nekaj zanimivih fotografskih priložnostih, ki sem jih dodobra izkoristil, tako da je elektrika v EOS-1D MkIV hitro skopnela. Si predstavljete, da sredi Ljubljane, Maribora, Kopra ali Novega mesta ostanete brez energije? Seveda zagotovo poznate nekoga s canonovo pro fotokamero? Ta zagotovo pozna koga, ki ima EOS-1D MkIII, MkIV ali 1Ds MkIII, ki bi posodil polnilec za 3 ure ali priskočil na pomoč ter čez noč napolnil prazen akumulator! Tako sem se obrnil na nekaj znanih novinarjev na Okinawi, ki pa mi niso mogli pomagati - nihče ni poznal nikogar z EOS-1D, ki bi mi lahko priskočil na pomoč.

 

Okinawci so (za Japonce) zelo odprti, prisrčni in tako kot vsi prebivalci južnih tihomorskih otorkov prijazni - a mi niso mogli pomagati. Okinawa je najrevnejša japonska provinca z razvitimi mediji, a težko je najti nekoga ki si lahko privošči uporabo najdražjih canonovih kamer, tudi v različnih medijih.

 

Racionalni kot so, tudi tu varčujejo in fotografirajo s cenejšimi foto kamerami! Sam Meitatsu Yagi, glavni učitelj karate Goju šole Meibukan, pa se je počutil pozvanega, da mi pomaga in me je naložil v avto, tako da sva obiskala 3-4 največje foto trgovine na Okinawi, pa nama nihče ni mogel pomagati. Nihče nima v prodaji EOS-1D MkIII, MkIV ali 1Ds MkIII, tudi polnilca nama ni mogel posoditi ne baterije napolniti!

 

Vsi so nas napotili na uradni Canon servis! Toda Okinawa, z 1,3 milijona multinacionalnimi potrošniki, z več kot 20 ameriškimi bazami in s številnimi sodobnimi in razvitimi mediji, nima niti enega pooblaščenega ali uradnega Canonovega servisa. Če Okinawo primerjamo s Slovenijo (kjer imamo enega uradnega in nekaj neuradnih servisov) mi je bilo prav nepojmljivo da moram poiskati Canon servis šele na glavnem otoku!

 

Po povratku v Kyoto sem našel kar dva servisa v Osaki, eden je bil celo blizu Umeda podzemne postaje ob izhodu Sakura-Bashi, tako da sem se odpravil Osako, da bi si končno napolnil sporni akumulator! Potreboval sem kar 2 uri, da sem ga našel saj sem se ves čas vrtel v krogu. Niti napisa nisem opazil, čeprav so mi vsi razlagali, da je Canon prav tu, za vogalom! Šele šef varnostnikov v neki super-stolpnici me je napotil prav - v podhod in v podzemsko mesto, ki je zgrajeno tik pod površjem ceste.

 

Tkim. Zeleni vrtovi so številni prepleteni prehodi iz podzemske v nebotičnike, kjer je razpredena mreža trgovin, prav ob vznožju stavbe Daibiru pa se nahajata tudi Canon galerija in servis. Seveda so mi v servisu takoj lahko pomagali, med polnjenjem akumulatorja pa so me poslali na malico in pijačo, na ogled galerije in razstavnega prostora s celotno Canonovo ponudbo. Hkrati sem potožil za slab stik v bliskavici, pa so mi še to spotoma pregledali, uredili in to zastonj.

 

Že dolgo nisem doživel tako prijaznega sprejema kot prav v Umedi, očitno tudi sredi Japonske uporabniki EOS-1D serije niso prav pogosti! A prav malo je manjkalo da servisa sploh ne bi našel in bi mi vsa foto oprema ostala neuporabna prav zaradi neumne domišljavosti in lastne neobrzdanosti - mar bi slikal manj, ali pa vedno s sabo nosil ustrezen polnilec. Brez tega (in rezervnega paketa akumulatorjev ali baterij) pač tako ali tako ni več fotografije!

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com