Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Kako izdelati svojo foto knjigo?

Avtor:Matjaž Intihar
30.04.2007 22:53

  V prvem članku o foto knjigi nam je Robert Gajšek že predstavil možnost delovanja s programov. V tem članku še bolj podrobno opisuje kako delovati s programom in naročiti foto knjigo. Na žalost je treba še vedno delovati direktno s tujino.
V mesecu maju pa boste lahko foto knjigo naročili tudi pri domačih ponudnikih in delovali s programi v slovenskem jeziku. Torej tudi na tem področju lovimo razviti svet. Spoznajta program in lažje vam bo kasneje delovati z našimi, katere bomo v e-fotografiji tudi podrobno predstavili, oziroma naredili tudi tečaje za njihovo uporabo.

Matjaž Intihar

 


 

Kako izdelati svojo foto knjigo?

V prejšnji številki e-fotografije sem pisal o foto knjigah, ki sem jih spoznal letos na Photokini v Kolnu. V zadnjem času je za ta način prikaza svojih najboljših fotografij precejšnje zanimanje. Naredil sem 10 foto knjig. Lahko rečem, da si jih je ogledalo več ljudi, kot katerikoli moj album. Možnosti niso samo v družinski fotografiji ampak tudi v obrti, kjer lahko obrtniki na preprost, poceni in všečen način strankam pokažejo svoje izdelke. Turistične agencije lahko prikažejo dežele kamor pošiljajo svoje stranke. Šole jih lahko uporabijo za prikaz določenih projektov in arhiviranje slikovnega gradivaza te projekte. Še bi se dalo naštevati. Po zadnjem članku sem dobil nekaj vprašanj, kako se naredi foto knjiga in če je to zahtevno? Zato sem se odločil, da še bolj podrobno napišem delo s programom Designer 1.0, ki je brezplačen za naročnike pri www.fotobuch.de.

Večina programov deluje na enak način. Odvisno je le, kaj vam v končni fazi ponuja. Meni se zdijo pomembni naslednji elementi:

 • ali lahko oblikujete postavitev in velikost fotografij,
 • ali lahko dodajate besedila,
 • ali lahko postavljate svoja ozadja na strani,
 • kakšna je vezava
 • kakšna je kakovost tiska,
 • kakšna je kakovost papirja.

Prikazal bom delo s programom Design 1.0 podjetja Fotobuch.de. www.photobook.com

Kje dobim program za izdelavo foto knjige?

Program dobite na spletnem naslovi http://www.fotobuch.de

Na omenjenem naslovu lahko dobite brezplačni program Design 1.0. Izberete zavihek Download

In na povezavi Fotobuch Designer 1.0 kostenlos herunterladen dobite brezplačni program za pripravo foto knjige.

Ko instalirate program je treba označiti kaj želite delati. Na voljo imate foto knjigo, foto koledar in foto zvezek. Pri zadnjem gre za foto ovitek zvezka s 96 brezčrtnimi listi.

Foto knjiga je v 4 formatih.

 • Classic - 20,5*27cm od 16-152 strani
 • Square - 20,5*20,5cm od 16-152 strani
 • Slim - 20,5*15cm od 16-96 strani
 • Handy – 18,0*10,0cm od 16-96 strani

Izberete še število strani

In določite ime vašega projekta.

Ko ste določili, kaj bi radi počeli, boste videli, da je program v nemščini. Če želite prestaviti na angleščino, greste v meni Extras / Einstellungen bearbeiten.

Nato izberete Language English.

Po ponovnem zagonu bo program v angleščini. Naslednjič pa še samo izberete iz menija RECENT PRODUCTS že ustvarjeno datoteko za delo.

Datoteke za foto knjige so v mapi Moji dokumenti/ Designer Projects/ books/ nato pa je mapa z imenom vašega projekta. V to mapo potem program shranjuje fotografije, ki jih boste uporabili v foto knjigi. Datoteka za odpiranje v Designerju pa ima končnico dp.

Bolj pomembno kot to pa je, da izberete način v katerem boste delali. Hitro boste ugotovili, da imate bistveno več možnosti, če namesto načina dela »Easy« izberete »Expert«.

S to nastavitvijo boste pridobili možnost postavljanja poljubno velikih okvirjev, v katere boste potem povlekli fotografije. S tem se odprejo velike možnosti za lastno kreativnost. Poleg tega pa lahko obliko prikazanega dela fotografije prilagajate motivu na fotografiji in oblikovanju celotne strani. Pri tem mislim tudi na tekste, ki jih boste zelo hitro pričeli vključevati v knjigo.

Pričnemo z oblikovanjem ovitka foto knjige. Zato imamo že pripravljene predloge. Dodatne lahko instalirate iz menija Templates.

Ustvarimo foto knjigo

Predloge so bolj ali manj uporabne. Jaz izbiram bolj preproste, sicer pa so že Rimljani rekli: »De coloribus no nest dispotandum«, kar pomeni, da o barvah ne gre razpravljati. Izberite, kar vam je všeč!

Predlogo izberete tako, da jo iz vrstice, kjer so predloge, preprosto potegnete na delovno površino foto knjige. Predlogo pa še vedno lahko spremenimo.

Ko smo z miško na delovni površini, kliknemo z desnim gumbom in dobimo prikazani meni. V vrstizi "Set Background" lahko zamenjujemo barve po svojih željah.

Naslov foto knjige napišemo tako , da dvakrat kliknemo po napisu za foto knjigo

In dobimo meni, v katerem lahko oblikujemo besedilo.

V urejevalniku lahko spreminjamo:

 • stil,
 • tip pisave,
 • velikost pisave,
 • barvo pisave,
 • barvo ozadja pisave,
 • poravnave: levo, desno, sredinsko in obojestransko.

V kolikor boste tekste kopirali in je v originalnem tekstu uporabljena nadpisana oz podpisana pisava, le te ne bo v tem urejevalniku teksta.

Naslednja dva zavihka, sta za nas manj pomembna saj vsebujete pesmi in citate v nemškem jeziku.

Na levi strani imamo pripravljene 3 mape. Te mape nastavimo tako, da vidimo fotografije, ki jih želimo vključiti v knjigo.

Nad delovno površino imamo prikaz strani. Tu vidimo katero stran urejamo

Kasneje lahko strani med sabo tudi premeščamo. Preprosto po sistemu povleci in spusti.

Kako postavljamo fotografije?

Vsaka stran ima pripravljene okvirje. Z miško izberemo fotografijo, ki jo želimo postaviti v okvir. Držimo levi gumb na miški in premikamo fotografijo nad okvir in spostimo levi gumb na miški. Fotografija je postavljena v okvir.

Bodite pozorni, da jo res spustite v okvir. Če spustite fotografijo mimo okvirja, boste fotografijo postavili kot ozadje čez dve strani.

Če je fotografija premajhna oz. premajhne kvalitete za tako velik izpis, vas bo program na to opozoril z rdečo črto in oznako »Resolution too low«.

To popravite tako, da postavite preko te fotografije še eno ustrezne velikosti. Lahko pa jo tudi odstarnite. Kliknete z desnim miškinim gumbom na prostoru kjer je slika za ozadje in izberete »Clear Background«

Pred nastavljene okvirje lahko spreminjamo z izborom v meniju Choose Layout za levo in desno stran. Zopet po sistemu povleci in spusti.

Če smo način dela nastavili na Expert, lahko okvirje poljubno spreminjamo.

Marsikoga skrbi, da bo moral fotografije preden jih bo dal v okvir prilagoditi velikosti okvirja. Zanimivo je to, da lahko v tak okvir spustimo fotografijo, ki ni enakega formata kot okvir. Fotografija ne bo popačena. Prikazan bo samo del fotografije.

Kateri del bo to, pa lahko izbiramo, če dvakrat kliknemo na fotografijo.

 

Tu lahko potem z določanjem položaja in velikosti okvirja izberemo, kaj bo vidno v okvirju na strani. Sam urejevalnik fotografij pa vsebuje tudi preprosta orodja za obdelavo, kot so: osvetlitev, ostrina, zasičenost, transparentnost, kontrast, temperatura svetlobe, sence, rotacija fotografij. V drugem zavihku so učinki kot črno bela fotografija, negativ, zrcaljenja.

 

V tretjem zavihku so obrobe.

 

To bo izgledalo takole.

Če želimo na stran dodati še kak okvir za fotografijo, kliknemo na ikono, ki se nahaja spodaj desno

 

Če pa želimo dodati okvir za tekst, pa uporabimo ikono:

 

Kako se dela s tekstom, pa sem prikazal že na začetku. V okvir za tekst lahko tudi kopirate iz Worda ali kakega drugega urejevalnika, po sistemu Ctrl C, Ctrl V, vendar pazite na to, da bo okvir dovolj velik za vsebino. Če ne bo, boste dobili ob okvirju opozorilo.

 

V desnem okvirju je preveč teksta. Zato je treba zbrisati besedilo ali povečati okvir. Lahko pa tudi zmanjšate pisavo.

Med oblikovanjem si že lahko ogledate predogled končnega izdelka

 

 

Kako pošljemo foto knjigo v izdelavo?

Ko mislite, da vse na svojem mestu, klikmete na Shoping Card in program bo pregledal izdelek.

 

Če najde kakšne napake, kliknite na Show protocol of analysis in videli boste, kaj je narobe.

 

Napiše če so kakšne težave s slikami ali teksti.

Greste nazaj in popravite. Lahko pa tudi nadaljujete, potrdite polje

 

Bodite pozorni, da s tem klikom potrdite, da ste zadovoljni s tem, kar ste naredili.

 

Ime naj bo brez šumnikov. Datoteko boste poslali na strežnik v Nemčijo, ki ne ve kaj naj s šumniki in z vašim naročilom ne bo nič. V nadaljnji fazi boste še večkrat dobili obvestila od izdelovalca foto knjige. Obveščali vas bodo v kateri fazi je vaše naročilo in še čez en mesec, ko bo že izdelek pri vas, vas bodo obvestili, da bodo z njihovega strežnika zbrisali vašo datoteko s tem in tem imenom. Svoj projekt boste lahko predelali in pod drugim imenom dali v Chopping Cart.

 

V Shoping Cart lahko dodate več izdelkov in določite za vsakega število izvodov. Ko boste naročili za več kot za 100 EUR boste od proizvajalca dobili kartico s številko Promocijske kode. Ta znaša 10 EUR. Vpišete še to. Naj vas ne zmoti strošek za poštnino (Delivery) Ta je za vsako državo drugačna in za Slovenijo je 20 EUR. Če pa pošljete za več kot 100 EUR pa poštnine ni.

Kliknete na start Order assistant in pod 1. vpišete podatke o naročniku..

Pod 2. pa še naslov kamor se naj pošljejo izdelek, če se naročnik razlikuje od prejemnika. To je uporabno za kakšna darila.

 

Ko to izpolnite je na vrsti še plačilo.

 

Paket dobite po pošti v tednu dni. Pred novim letom to seveda ni šlo. Zato so nekateri čakali tudi po en mesec.

Marsikoga skrbi plačilo s kreditno kartico in še tujina. Zato bodo verjetno počakali , da se bo ta storitev pojavila pri nas. Upajmo, da kmalu.

Designer pa omogoča tudi izdelavo poljubnih stenskih koledarjev. Več o tem pa drugič. 

 

Komentarji

 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com