Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Kata Bumblebee UL-222 / Ultra lahki fotonahrbtnik

Avtor:Matjaž Intihar
08.07.2011 20:36
Stran:

V praksi
Da se prepričam koliko reklamni material Kata »drži vodo«, sem se odločil fotonahrbnik (in sebe) podati pod celodnevni preizkus.
Kata Bumblebee UL-222 sem napolnil s fotografsko opremo, hrano in rezervno obleko ter odšel na celodnevno turo po hribih. Tako napolnjeni fotonahrbnik je imel okoli 13kg in se eventualne napake morajo pokazati že po nekaj urah koriščenja. Že na začetku uporabe nekaj od njih pride do izraza.

 


Pas za prsni koš je mogoče nastavljati po višini.

 

Naramnice kot sama podpora za hrbet so izvrstni. Zelo lahko je najti pravo težišče, tako da teža fotonahrbnika prevzema celotni zgornji del telesa (vključujoče tudi kolke), medtem ko je trak, ki prehaja preko prsnega koša mogoče nastavljati po višini.
Aluminijasti okvir, ki se nahaja na bazi fotonahrbtnika ima dvojno vlogo. Ne samo da dobro izgleda J, preko njega je prevlečena membrana s katero je narejen zračni žep, ki služi za ventilacijo in zmanjšuje sindrom mokrega hrbta. Obenem deluje ergonomsko s čimer se odlično ulije s telesom. Na ta način ima do konca napolnjen fotonahrbtnik dojemanje manjše teže kot v resnici je težak. Vse na fotonahrbtniku Kata Bumblebee UL-222 kaže eno stvar, da je ta fotonahrbtnik namenjen za daljše pohodniške ture.

 


Gumijasta zapora na katero se pritrdi kamera.

 

Ena od opcij za katero mislim, da je zelo pomembna in s tem fotonahrbtnikom prihaja serijsko je možnost, da kamero držite na naramnicah. Roko na srce, velikokrat se zgodi, da imamo napad lenobe in hodimo z opremo na hrbtu. Ob pogledu na motiv pa se nam ne da odpeti fotonahrbtnik, ga odpreti vzeti iz njega kamero in zopet pospravljati. Enostavno si rečemo, da ta motiv ni vreden tega truda. S tem, da imamo kamero pred sabo na naramnicah smo rešili ta problem. Roke imamo med hojo proste in fotografiramo kadar želimo. Ko enkrat pritrdite kamero na fotonahrbtnik je tak način nošenja prava osvežitev. Ta zagotovo prihaja do izraza, ko moramo hitro fotografsko reagirati med hojo. V praksi je priključitev kamere kar težko izvesti, ko je fotonahrbtnik na hrbtu.

 


Dodatni prostor je primeren za ostalo opremo.

 

Dodatni prostor je dovolj velik za nekaj obleke ali hrano. Volumen mu je cca. 4l. Plastenka z vodo gre v dodatne žepe iz strani, medtem ko lahko daste manjše drobnarije v zgornji prostor, predviden za take stvari.

Kakovost notranjega dela Kata Bumblebee UL-222, ne zaostaja za zunanjim. Razpored pregrad je mogoče popolnoma prilagoditi proti svojim željam in potrebi. Pregrade se lahko lepijo na kateri koli del zida fotonahrbtnika, tako da je možno narediti razpored popolnoma po svojih željah. Edina zamera je ker večje fotokamere (ali tiste z dodatnim držalom, L-ploščo) malenkost previsoko gledajo preko robu fotonahrbtnika. Tako je ta del v celotnem nahrbtniku najbolj občutljiv.

 


Ne morem se upreti občutku, da bi bilo več prostora za večjo fotokamero, ko bi odstranili prostor za prenosnik.

 

Prostori za pristop fotoopremi imajo tako imenovano padalsko sponko, ki omogoča hitri pristop k kameri. Naj se sliši še tako trivialno, sponke zares izpolnjujejo svoj namen (do opreme lahko pridete brez gledanja v fotonahrbtnik).

 


Tako imenovana padalska sponka omogoča hitri pristop k opremi.

 

Zaključek
Zadnji pomemben del preizkusa, ki ga še nisem omenil je cena. Za okoli 250 ��" 300€, Kata Bumblebee-222 UL ni najcenejši fotonahrbtnik. Vendar v večini primerov opravičuje relativno visoko ceno. Lowepro Trekker 300 AW ima zelo podobno ceno in spada v isti razred kot Kata Bumblebee-222 UL. Kata je naredila velik korak na proti idealnemu fotonahrbtniku, vendar še vedno jim ostaja en del neopravljene poti. Za mene je največja zamera, ker so dodali prostor za prenosnik. Čeprav so s tem razširili ciljne uporabnike mislim, da je to ne prava pot v smeri oblikovanja. Prav tako bi rad še več manjših prostorčkov za drobnarije kot filtri, kartice, libele... (veste tudi sami). Vendar vseeno. V odnosu na prednosti tega nahrbtnika so vse to samo želene malenkosti.
Kata Bumblebee-222 UL ima veliko dobrih rešitev, kot visok nivo prilagoditve uporabniku. Obenem za to velikost majhno težo in odlično ergonomijo, kar je ob nosilnosti tega fotonahrbtnika njegova največja prednost. Torej, Kata Bumblebee-222 UL ni povsem popoln fotonahrbtnik za večdnevni odhod v naravo, vendar je nevarno blizu. V bistvu je toliko blizu, da sem po zaključku tega preizkusa tudi sam postal lastnik Bumblebee-222 UL.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com