Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Kilimandžaro, safari, Zanzibar in Olympus mju 725

10.03.2007 21:45

VODA, VODA VSEPOVSOD

Afriška pustolovščina z Olympusovim digitalcem c-725 SW: Kilimandžaro, safari in Zanzibar

Afriška celina naj bi obiskovalca ob prvem obisku uročila. Po tem, ko spozna njene čare, sreča prijazne in odprte ljudi, se poglobi v neokrnjeno naravo, izkusi vse to v kombinaciji naravnega in pristnega načina življenja, po vsem tem preostali svet ne obstaja več. Afriška vročica bi lahko temu rekli. Ko se človek vrne iz Afrike, so prve misli: kdaj in kako spet nazaj? Čeprav ne bi rekel, da sem povsem okužen z afriško vročico, saj me vleče tudi na druge konce sveta, se v Afriko vedno rad vrnem. Čez novo leto sem spet peljal skupino popotnikov v Vzhodno Afriko, z namenom, da izkusimo njene tri najbolj bleščeče dragulje: vzpon na streho Afrike, Kilimandžaro, safari v najbolj znanem narodnem parku na svetu, Serengetiju, in poležavanje na tropskem raju, otoku Zanzibar. Mali, na udarce in padce odporni ter vodotesni Olympus c-725 SW je bil na tem potovanju odličen sopotnik.

Že tako zasoljene afriške cene so v visoki božično-novoletni sezoni sicer še bolj navite, ampak poleg prazničnih dela prostih dni, ki jih lahko izkoristimo, je ta čas najbolj ugoden za naskok na Kilimandžaro, saj je vreme takrat najbolj stabilno. Tudi safari je v tem času najbolj atraktiven, saj se v sušni dobi večina živali zbere okrog redkih rek in vodnih lukenj. Za poležavanje na snežno belih peščenih plažah Zanzibarja in namakanje v kristalno čistem Indijskem oceanu pa je vroče in sončno vreme tudi ravno pravšnje.


Celodnevno deževje je poskrbelo, da nam ni bilo preveč vroče

V teoriji se dobro sliši, kajne? Prvi dan smo si razmigali od dolgega poleta ukrčene mišice in se sprehodili po masajskih vaseh ob vznožju Kilimandžara. Sonce je neusmiljeno žgalo in počasi smo se privajali na Afriko. Naslednji dan smo pričeli z vzponom na Kilimandžaro in prav vsak dan nas je dodobra opral dež. Ta dež je tudi razmočil ceste Serengetija in čeprav tam med našim obiskom ni več deževalo, smo v avtomobilu kar plavali v blatu. Gosti temni oblaki so prekrili celo pregovorno sončni Zanzibar.

Narava ima pač svoje zakonitosti in če hočemo izkusiti naraven afriški način življenja, se je treba sprijazniti z njimi, čeprav nam niso vedno pogodu. Olympusov kompaktni c-725 SW pa je v teh težkih pogojih prišel do pravega izraza, saj je odporen na vodo, kar pomeni, da se zanj med nobenim nalivom ni bilo treba bati. Kljub vsej pazljivosti je fotoaparat na potovanjih vedno izpostavljen bolj ali manj močnim udarcem, včasih nam ponesreči tudi pade iz rok, tako da je tovrstna odpornost prav tako nadvse dobrodošla.

 

OBLAKI, ZAŠČITA PRED SONCEM

Vsak oblak ima svojo srebrno obrobo, pravi angleški pregovor: Every cloud has a silver lining. Vsaka, še tako negativna stvar ima svojo svetlo plat, torej. V tistih najbolj obupanih trenutkih, ko izgleda, kot da gre vse narobe ali da iz kakšne situacije ni prave rešitve, je dobro pomisliti na to plemenito misel in poiskati kaksno pozitivno stvar. Ob takem pristopu se potovanja razvijejo v dragoceno šolo življenja, v kateri se vsak dan lahko kaj naučimo.

Kilimandžara, 5895 metrov visokega najvišjega vrha Afrike smo se lotili z juga, po najlepši poti, imenovani Machame. Hoditi smo pričeli v tropskem deževnem gozdu, kjer nas je že prvi dan dodobra opral rahlo pršeči tropski dež. Ta prvi dež smo sicer pričakovali že zaradi samega imena tega gozda, ampak deževje se je nadaljevalo prav vse dni našega šestdnevnega treka.
 


Najboljši vodiči na Kilimandžaru so dobro podkovani tudi v lokalni botaniki

Ponavadi bi me skrbelo za mojo dragoceno fotografsko opremo, saj sta prah in voda njena glavna sovražnika. Tokrat sem lahkomiselno doma pozabil polnilec za akumulatorske baterije (prazne, seveda!) mojega glavnega fotoaparata, zato ob slabi vremenski napovedi ni bilo dileme, ali vzeti veliki SLR in ga izpostavljati vremenskim neprilikam, prav tako ni bilo nobene potrebe po odločanju katere objektive spakirati zraven, saj je teža pri večdnevnem pešačenju odločilnega pomena, ampak je testni Olympus brez konkurence ostal edina izbira.

Gosti oblaki so nas skoraj nenehno ščitili pred žgočim afriškim soncem, dež pa nas je prijetno hladil, da nam ni bilo preveč vroče. V težkih pogojih je fotoaparat dobro opravljal svoje delo, ravno tako pa se je odrezal v redkih trenutkih sonca. Olympus c-725 SW ima klasičen 3-kratni optični zoom (38-114mm), fotografije pa lahko zapiše do velikosti 7 milijonov pikslov. Ponaša se z razkošno velikim, 6,4-centimetrskim LCD zaslonom, ki se ga pri močni svetlobi s pritiskom na tipko začasno lahko še dodatno posvetli. Med vzponom na Kilimandžaro za to funkcijo ni bilo posebne potrebe.


Gorska reševalna služba na Kilimandžaru

 

PRAH + VODA=BLATO

Kakšna je povprečna hitrost terenskega vozila, če za sedemdeset kilometrov ceste potrebuje pet ur? Ne ravno visoka, prav gotovo. Ceste v Serengetiju so že v običajnih pogojih prava off-road avantura, razmere pa postanejo ekstremne, ko se neskončna polja finega prahu zmešajo s poplavno-hudourniškimi vodami nepredvidenega deževja. Ceste se spremenijo v neskončne reke blata. Neskončnost je beseda, ki v Serengetiju pogosto pride na plano, saj že samo ime v masajskem jeziku pomeni neskončno ravnico.

Pogled se res razteza v nedogled. Ravnica brez dreves, kjer lahko vidimo prav vse živali, ki živijo v Vzhodni Afriki. Najbolj znanih je seveda Velikih Pet, skupina petih živali, ki je še iz časov neusmiljenega lova na divje živali najbolj zaželena, postale pa so tudi priljubljena tarča modernih lovcev, ki pa se na njihovo srečo gremo le foto safari. Gre za slona, leva, nosoroga, bivola in leoparda. Potem je tu še malih pet, ki so malo manj prestižne, a še vedno izredno zanimive, sploh če jih opazujemo iz neposredne bližine. To so žirafa, gepard, zebra, nilski konj in eland - največja afriška antilopa.


Afriška prometni zastoj

Imeli smo srečo in videli večino od deseterice najbolj zaželenih živali. Mojemu objektivu sta se izmaknili le dve mački, leopard izmed velikih in gepard med malimi. Z malo iznajdljivosti in z veliko sreče sem do takrat baterije svojega zrcalno-refleksnega aparata že napolnil. Pri safariju si z zoomom klasičnega obsega ne moremo veliko pomagati, saj za dobre rezultate potrebujemo dolge teleobjektive, ampak terenska vožnja po Serengetiju je tudi za Olympusa ponudila ogromno fotogeničnih motivov. Ni šlo samo za živali, ki so ležale ob cesti, včasih pa tudi kar na njej. Pustolovščino so zaokrožili hudourniki, ki so drli čez blatno cesto in poplavljena jezera, ki so jo prekrivala. Izkušeni voznik jih je enega za drugim premagoval, medtem ko se je v vozilu zadrževala sapa, sem ter tja se je slišal glasen izdih, včasih pa je komu ušel celo glasen krik, in to ne krik navdušenja. "Tole je pa kar malo preveč pustolovščine zame," je bil eden od komentarjev.

 

NAZAJ, NAZAJ V PODVODNI RAJ

Zanimiva in priročna novost v svetu kompaktnih fotoaparatov je vodotesnost. Ne le, da fotoaparatu ne škodi, če nanj pade nekaj kapelj dežja, ampak se c-725 SW lahko potopi kar pet metrov pod vodo. Poleg tega z njim pod vodo lahko celo fotografiramo. Na voljo imamo štiri podvodne programe, ki vključujejo splošno, portretno, akcijsko in makro fotografijo. Glede na nenavadne vremenske pogoje, saj voda na Zanzibarju zaradi deževja ni bila tako kristalno jasna kot ponavadi, sem se zatekel kar k akcijskemu programu, ki je s hitrimi časi poskrbel za ostre fotografije. Pet metrov globine sicer ni dovolj za resno potapljanje, ampak povsem zadostuje za čofotanje in snorklanje, ki ga ponavadi zganjamo na plažah in bližnjih koralnih grebenih. Sedaj lahko s tropskih otokov prinesemo ne le fotografije peščene plaže s pravljičnimi palmami, ampak tudi utrinke iz bližnjega podvodnega sveta. Na potovanjih je vodotesnost še posebej dobrodošla pri uporabi raznih čolnov in nestabilnih ladjic, pri ležanjih na pomolih z ogromnimi špranjami med deskami, pa tudi pri bolj ali manj nepričakovanih plohah in nevihtah. Manjših padcev se nam pri Olympusu c-725 SW torej ni treba bati, voda in prah nista več glavna sovražnika fotoaparata, le pri kombinaciji vsega tega se nam lahko zgodi, da ga bomo iskali z rokami do komolcev potopljenimi v blato.


Vode se z vodotesnim fotoaparatom ni treba bati


Na Zanzibarju je večerja odvisna od lokalnih ribičev


Z Olympusom c-725SW se lahko potopimo do petih metrov globine

 

 

 

 

 


 

Na tritedensko potovanje v Vzhodno Afriko se lahko podate s Fedrom že poleti, ko bo spet organiziral pustolovski foto safari. Na izbiro bo fotogenični vzpon na Kilimandžaro ali še bolj prvinski treking v družbi Masajev preko višavja Ngorongoro; sledil bo safari v Serengetiju, kjer bodo fotografi lahko do konca odvili svoje teleobjektive; vrhunec potovanja pa bo spet počitek na sanjskem otoku Zanzibar. Vremenska napoved in ostale informacije na spletni strani. Tisti, ki bi Afriko rajši doživeli v zavetju svojega kavča, lahko to storijo ob Fedrovi novi, fotografsko bogato opremljeni knjigi KOLO, SEVEROVZHOD: Kolesarsko potepanje po Afriki, od Rta dobre nade do Kilimandžara, ki je po promocijski ceni naprodaj na spletni strani. www.fedr.net

Gregor Födransperg - Fedr

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com