Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Kjer se Nikon kamere rodijo / Nikon Sendai

Avtor:Matjaž Intihar
02.09.2007 13:04
Stran:


Tudi okolica tovarne je zelo čista.

Sam vtis iz tovarne in njihovih hodnikov me je zaradi mojih previsokih pričakovanj kar malo negativno presenetil. Pričakoval sem visoko tehnologijo na vsakem koraku, pa so nam najprej pokazali proizvodnjo halo v kateri izdelujejo dele ohišja. Vsaka naša malo bolje opremljena kovinarska delavnica, ki ima CNC stroje za rezkanje in brušenje bi lahko izdelovala te dele. Na prešah pa je še vedno ročno vlaganje in vklapljanje le te.

 

V naslednji hali smo že bili deležni halj in kapic, da smo izgledali kot peki, kot smo si novinarji poimenovali našo novo podobo. Vendar pa smo le bili deležni obhoda, pregleda in pogovora o izdelovanju zaklopov in njihovega preizkušanja. Tudi proizvodnja samega zaklopa je predvsem ročno delo. Nekaj glavnih čipov za krmiljenje se na ohišje vstavi strojno (čipi so bili od proizvajalca Sanyo), nato pa se za delovnim pultom z finomehanično opremo sestavi zaklop. Sestavljajo jih vglavnem ženske. V oddelku pa se vseskozi sliši zvok zaklopov, saj vsakega preizkusijo s cca. 1000 proženji, nekatere naključno izbrane pa tudi z več kot 50.000. Ti slednji nato romajo v koš in ne v naše kamere.

 

V zadnjem oddelku, ki smo ga videli samo skozi steklo pa so že sestavljali najnovejši Nikon D3. (Nikon D300 se sestavlja v Tajvanu. Kar 3000 tajvanskih delavcev so dodatno izučili kako se sestavi kamero). Vsekakor pa je tudi tak pogled na proizvodnjo še kako dobrodošel in si lažje predstavljaš vse napake, ki jih imajo lahko naše kamere. V članku o težavah s prahom na tipalu (KLIK), sem že dokazal, da prah pride že iz same proizvodnje. Sedaj sem se v to samo še bolj prepričal. Kljub posebnim oblekam, zračni kopeli preden stopijo v prostor, kopanju vsakega sestavnega dela v vodi in sušenja, ter zelo natančnemu čiščenju tipala se le ta še vedno lahko prikrade v kamero še preden jo dobimo v roke.

 

Kratek pohod po nekaj proizvodnih linijah je bil še kako dobrodošel. Izveš in vidiš marsikatero zanimivost in si nato lažje predstavljaš celoto. Nikon D3 je sestavljen iz cca.2000 delov. Ena delavka ga sestavi v cca. 80 minutah. Če film kamero Nikon F6, ki jo še vedno sestavljajo v tej tovarni v celoti sestavi ena oseba, pa je pri DSLR malo drugače. Tipalo in zaklop sta sestavljena že vnaprej. Čiščenje tipala pred vgradnjo v kamero je zelo natančno in vsaj za D3 velja, da se očisti vsak delec večji od 5 mikronov.


Pa poglejmo v prvo proizvodnjo halo.


Na začetku sem bil kar malo razočaran, saj so nas peljali pokazat delovni proces v katerem izdelujejo dele za kamere. Od majhnih vijakov do večjih kovinskih delov za ohišje.


Večina delovnega procesa je avtomatizirana. V sami tovarni nam niso dovolili fotografiranja. Fotografije delovnih procesov so last Nikona. Čeprav se še marsikateri popravek ali delo na preši opravi ročno, pa teh fotografij med poslanimi ni.


Končani nastavki za objektiv.


Stroji za izdelavo tiskanih vezij.


V tem delu tovarne so najnaprednejši stroji za izdelavo tiskanih vezij.


Detajl izdelave tiskanega vezja. Elektronika je v današnjih kamerah vse pomembnejša.


V tem oddelku sestavljajo zaklope. Večina dela se opravi ročno.


Preizkušanje zaklopa. Škoda ker ne znam japonsko. Mogoče bi kaj več zvedel o tolerancah glede točnosti delovanja. Iz starejših preizkusov vemo, da temperaturne razlike kar precej vplivajo na točnost delovanja. So pa v preizkusih natančnosti Nikon zaklopi vedno prekašali Canon. 1/1000sek. je le redko 1/1000. Čas lahko varira tudi med 1/800 ali 1/1200sek. Kot sem bral teste je v večini primerov čas daljši. Največje razlike pa so pri najkrajših časih. 1/8000sek. je pri slabih zaklopih lahko tudi samo 1/6000sek. In napačno osvetljeni posnetek je tu.


Še sam nisem verjel. Preden sestavljajo kamero vsak del potopijo v tekočino (vodo) in ga sperejo in s tem očistijo.


V oddelku kjer sesatvljajo tipala je potrebna najvišja čistost ozračja raznih delcev, med njimi tudi prah. Pred vstopom v prostor je treba preko postopka zračne kopeli.


Čiščenje tipala pred vgradnjo v kamero. S posebno svetlobo in mikroskopom si pomagajo videti tudi najmanjše delce. Vse kar je večje od 5 mikronov je potrebno očistiti.


Na koncu pa sestavljanje celotne kamere.


Nič kaj posebna tehnologija. potrebne so pridne roke in čimvečja natančnost.


Ena delavka sestavi D3 v 80 minutah.


24. avgusta je bilo sestavljanje D3 že v polnem teku.


Po vsem videnem lahko rečem, da so kamere zaradi velike količine komponent in ročnega dela še prepoceni.


Lep pozdrav iz Nikon tovarne v Sendai. Neke hude delovne vneme nisem opazil. Vsaj v Evropi si predstavljamo, da japonski delavec dela kot pravi robot. Pa jih prav tako videvate po hodnikih kjer si kupujejo pijačo, kadijo v posebnih sobah itd. Očitno znajo japonci poleg napredne tehnologije mnogo bolje opraviti organizacijo dela in optimizirati potrebno število komponent.

 


 

Ko sedaj primem kamero v roke vem, da je šla čez nekaj deset parov rok in da je vse skupaj še vedno ročno sestavljanje. V teh primerih pa je končna kontrola ključnega pomena. Sedaj lahko še trdneje zagovarjam, da je kakovost delov in sestavljanja bistveni element, ki kasneje govori o kakovosti celotne kamere. V tem elementu pa nam je prav Nikon vedno nudil največ. Zdaj ko smo nehali govoriti o pomembnosti števila točk na tipalu, pa o prahu, šumu itd., se bo počasi zopet vrnilo za 30, 20 let nazaj in bomo pisali tudi o kakovosti in natančnosti samih sklopov. Danes še vedno ni govora niti preizkusov o natančnosti delovanja merjenja svetlobe, zaklopa, zaslonke, ki so bistvenega pomena za pravilno osvetlitev in s tem končnega produkta t.j. slike.

 

Mislim, da se bo o teh še vedno mehanskih elementih v prihodnje vse več govorilo. Prav tako upam, da si bom kdaj v prihodnosti lahko ogledal oddelek kakšnega foto podjetja kjer kamere po končanem sestavljanju preizkušajo in umerjajo. Vemo, da je danes zaradi hitrosti proizvodnje in velikega povpraševanja po kamerah prav ta zaključni preizkus največje ozko grlo v proizvodnji. Verjamem, da so kamere iz najvišjega razreda dobro preizkušene. Kaj pa kamere namenjene amaterskim uporabnikom, ali pa objektivi? Upam, da vam bom lahko kmalu v kakšnem novem prispevku opisal in pokazal še kaj več.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com