Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Ko izginejo spomini! Izguba fotografij

Avtor:Matjaž Intihar
05.11.2006 19:36

Ko izginejo spomini!

 

Velikokrat sem že prebral, da naj ne zaupam arhiviranja fotografij CD ali DVD medijem.. Vendar tega nisem verjel, dokler se mi pri odpiranju fotografije ni zgodilo naslednje:

 

 

 


 

Ko sem datoteko vseeno odprl  sem videl naslednje:

 

 

 


 

In koliko je bil star DVD? Narejen je bil oktobra 2003, shranjen v ovitku na primernem prostoru.

 

To me je vzpodbudilo, da sem razmislil, kaj bom s svojimi najboljšimi fotografijami. Ko  pogledam barvne fotografije, ki jih je naredil moj oče pred 30-40 leti, opažam na njih spremenjene barve. Spremembe so odvisne od tega na kakšnem papirju so bile narejene. Vendar fotografije in s tem drage spomine še imam. Ali bodo moji otroci lahko gledali moje fotografije čez nekaj deset let? Če bodo ostale na disku ali na DVD-ju zagotovo ne.

 

Torej naj  se lotim izdelave svojih najboljših fotografij? Naj naredim nekaj tisoč fotografij in upam, da bodo ostale kot spomin naslednjih nekaj desetletij?  

Danes so stvari drugačne. Letos so na Photokini v Kolnu  pritegnile mojo pozornost foto knjige, ki so jih ponujali številni proizvajalci. Foto knjige nadomeščajo albume s fotografijami. V foto knjigi so po želji naročnika  fotografije kvalitetno natiskane in zvezane. Foto knjige so različnih formatov in debelin ter bistveno bolj všečne kot okorni albumi. Zelo pomembno pri tem  je, da naročniku za sprejemljivo ceno naredijo tudi samo en izvod. Še ne dolgo sem želel naročiti v tiskarni 500 izvodov brošurice,  pa so me odpravili, saj se jim ni zdelo vredno ukvarjati s tako majhnim naročilom.

 

 


 

Ko sem prišel s Photokine domov, sem takoj preizkusil nekaj programov, ki so bili na voljo na medmrežju. Programi so brezplačni in jih dobite na spletnih straneh proizvajalcev foto knjig. Sam sem pregledal

 

www.photobook.com

www.myphotofun.com

www.fujicolor.de/info/news.htm

 

Delo z njimi je preprosto, nudijo pa različne zmožnosti obdelave.

 

Najprej izbereš format foto knjige in število strani.  

 

 

 

 


To je seveda odvisno od tega, koliko fotografij bi rad dal natisniti in koliko si pripravljen plačati za izdelek.

 

Nato iz seznama predlog izbereš predlogo, ki ti je najbolj všeč. Program tudi omogoča, da jo lahko spremeniš in prilagodiš svojim zahtevam.

 

 

 


 

V foto knjigo seveda lahko tudi pišeš spremno besedilo.

 

Zame je pomembno tudi to, da lahko sam izbiraš postavitev in velikost okvirjev v katerih so fotografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vsi programi tega ne omogočajo, pač pa imajo fiksno postavitev.

 

 

 

 

 


Sistem vstavljanja fotografij  deluje po sistemu »povleci in spusti«. Izrezov fotografij ni potrebno pripravljati vnaprej, ker program pripravi izrez fotografije, ki je primeren okvirju, v katerega želiš postaviti fotografijo.

 

 

 

 


Spreminjaš  lahko pozicijo izreza. Za pokrajinske posnetke dostikrat pride prav širši format. Tako na eno stran dobiš  tri panoramske fotografije širine 20*9cm.

 

 

Nekateri programi ti še pokažejo predogled strani.

 

 

 

 


Ko z delom zaključiš, ostane še zadnji korak, to je pošiljanje in naročanje. Podatke lahko pošlješ lahko na CD-ju ali po internetu. Pošiljanje po internetu lahko traja kar nekaj časa, seveda odvisno od linije, ki ti je na voljo.

 

Pred tem vpišeš v program svoje podatke, štev. kreditne kartice in …. glej ga zlomka!

 

Kam naj ti foto knjigo  pošljejo? V seznamu držav naročnikov pri programu katerega sem preizkusil ni Slovenije. Slovenski denar jih ni motil, pošiljajo preko DHL, vendar ne v Slovenijo!?!.

Ko sem izdelovalcu pisal, da tu nekje v Evropi obstaja tudi Slovenija, sem dobil odgovor:

 

»You are right we do not ship to Slovenia at the moment. However, I will forward your request to my corresponding colleague. Maybe it will be possible to add Slovenia in our shipping list although there are no such plans for the very near future.«

 

Skratka, še ne mislijo delati s Slovenijo. Nekateri kolegi  že iščejo proizvajalce, ki pošiljajo izdelke tudi k nam.

 

Problem sem rešil tako, da so knjigo poslali prijatelju v Nemčijo. In vse je bilo v redu. Plačilo, kvaliteta izdelka, hitrost izdelave, vse v  4 dneh. Kaj se dogaja s knjigo, lahko spremljaš na spletni strani dobavitelja , po sistemu »Knjiga je v tisku«, »Knjiga je izdelana«, »Knjiga je poslana« in »Knjiga je predana naročniku«

 

Meni je bil najbolj všeč program od podjetja  Fotobuch.de (photobook.com), ki pa ne pošilja v Slovenijo. Je pa preverjeno, da My PhotoFun (od Xeroxa) izdelke pošilja v Slovenijo. Dostava je 5 dni.

 

In kakšna je cena? Knjiga z 32 stranmi formata 21*28 cm (približno A4) stane 30 EUR. V njo sem spravil 90 fotografij različnih velikosti.

Če bi na stran dajal samo 2 fotografiji velikosti 20*13 cm, pride taka fotografija  100 SIT. Preko spleta pa dobite posamezne fotografije te velikosti za  50 SIT.  Vsekakor ugodno in sprejemljivo. Živim namreč v kraju, kjer lokalnemu fotografu še vedno uspeva prodajati fotografije velikosti 10*15 cm po 79 SIT.  

 

Foto knjiga me je pritegnila s tem, da lahko naredim svojo postavitev fotografij, različne izreze nestandardnih velikosti, različna ozadja, postavljam tekste ob ali čez fotografije. Nudi mi možnost, da sem kreativen tudi po tem, ko pritisnem na sprožilec fotoaparata, ali obdelam fotografijo. Sedaj lahko iz svojega hobija naredim celoto. Fotografiram, oblikujem,  zapišem in naredim foto knjigo. Nastane kvaliteten izdelek, ki me spominja na družinske dogodke, potovanja in podobno. Omogoča mi ohranjanje dragocenih trenutkov ne samo za nekaj let ampak tudi več. Foto knjiga je bistveno tanjša kot foto album z enakim številom fotografij, tisk pa je prav tako trajen in kakovosten kot so fotografije. Sedaj me ne preganja nočna mora, v kateri se na računalniškem ekranu izpiše »VAŠA DATOTEKA JE POKVARJENA«

 

 

 

 

 

Kaj pa ponudba pri nas? V Sloveniji še nisem zasledil, da bi se  kdo ukvarjal s foto knjigami. Tudi Google v Sloveniji ne najde zadetkov na geslo »foto knjiga«.

 

Vsekakor je izdelek zanimiv in komurkoli sem pokazal svojo prvo foto knjigo, je bil nad to možnostjo navdušen.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com