Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nakup digitalne fotokamere po fazah

Avtor:Matjaž Intihar
25.11.2003 16:10

Ste se mogoče že vprašali, kako poteka nakup digitalne kamere?

Vsakomur je cilj dobiti najboljšo in najustreznejšo potrebam za čimmanj denarja. Kot vemo, pa so digitalni fotoaparati v primerjavi z analognimi kar nekajkrat dražji. Na splošno je fotografija kar drag hobi, zato je pametno poznati pot nakupa za čimboljšo izbiro.

Da me ne bi kdo napačno razumel; resda je fotografija drag hobi, če pa jo primerjamo z drugimi (smučanjem itd.), kaj kmalu ugotovimo, da niti ni tako drag, kot se zdi. Samo prelistal sem katalog novih smuči in opreme in ugotovil; ko grem smučat, stojim na cca 200.000 sit in več (smuči, pancarji, vezi) in to samo par dni na leto, fotografiram pa lahko vseh 365 dni.

No, raje pustimo primerjave in se vrnimo k našemu nakupu te dokaj drage stvarce.

1. Najprej se nam pojavi POTREBA po nakupu. Potrebo po nakupu sprožijo naši notranji in zunanji dejavniki. Je zelo pomemben del nakupa, saj moramo najprej sami razčistiti, kaj želimo. Za kakšne namene bomo aparat uporabljali, ali bo to družinska fotografija, ali hobi -ljubiteljska, ali profesionalna na terenu, ali v studiu ... Nesmiselno bi bilo kupovati drag digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat za nedeljsko fotografiranje družine, ko pa nas lahko že cenejši kompakt bolje zadovolji kot dražji profesionalni. Ta cenejši pa prav gotovo ne bo zadovoljil nekoga, ki od fotografije hoče več in ki mu je to ljubiteljski hobi, da ne govorimo o profesionalcih ali fotoreporterjih, pri katerih brez nekaj kilogramov težke opreme ne gre.

Potrebo moramo sami definirati in čim bolj natančno določiti njene meje, da bi se izognili tako iskanju igle v senu (aparatov je ogromno), kot kasnejšemu nezadovoljstvu, ko ugotovimo, da nam aparat ne služi za namene, ki smo si jih želeli.

2. Ko smo natančno opredelili našo potrebo, sledi ZBIRANJE INFORMACIJ. Kolikor bolj natančno smo opredelili potrebo in njene meje, toliko lažje nam bo zbirati informacije in podatke o kamerah, saj bomo nepotrebne avtomatsko izločili in se osredotočili na tiste, ki nas zanimajo.

Že v prejšnji reviji (e-Fotografija številka 8) sem opisal, kako so v nekaterih primerih celo prodajalci nepripravljeni za prodajo teh dragih "igračk", zato svetujem pregled proizvajalčevih internetnih strani, kakšnih strokovnih revij in tudi nasvetov e-Fotografije in novega foruma e-Fotografije na internetni strani.

Marsikatero zelo koristno informacijo sem dobil pri klepetu v forumu e-Fotografije, od oseb, ki so bili že srečni lastniki digitalnega fotoaparata, ki sem ga nameraval kupiti. Prav tako sem na vsako vprašanje dobil odgovor v zelo kratkem času. In verjemite, tu se lahko izve tudi za kakšno slabo lastnost in ne samo razširjene dobre lastnosti, ki jih prodajalci reklamirajo zaradi boljše prodaje.

3. Po natančno zbranih informacijah sledi OCENJEVANJE MOŽNOSTI IZBIRE. Zopet moram poudariti ceno, ceno in ceno. Menim, da se vsak najprej ustavi ob ceni izdelka in presodi, ali je to tista cena, ki bi jo še plačal, da bi bil zadovoljen. Cena ima zelo velik vpliv na končno zadovoljstvo nakupa. Resda so v Sloveniji skorajda povsod podobne cene enakega aparata, ampak dobijo se tudi izjeme.

Zadnje čase se še najbolj pojavlja prodaja aparata v kompletu z močnejšo spominsko kartico. Pri digitalnih zrcalnorefleksnih aparatih je celo zaslediti, da trgovine, ki imajo tudi pooblaščene servise za določene blagovne znamke, nudijo poleg aparata v kompletu s kartico še na primer brezplačno čiščenje tipala v garancijskem roku, seveda, če aparat kupimo pri njih. Za nekoga zna to biti kar dobra ponudba, saj je čiščenje tipala pri pooblaščenih servisih možno samo proti plačilu. Spet se je potrebno vprašati, za kaj in kje bomo uporabljali SLR digitalni aparat in kolikokrat bomo menjali objektive, saj z večkratnim menjavanjem objektivov, še posebno na terenu, narašča tudi možnost nečistoče tipala, ki pri digitalnih SLR aparatih nadomešča film.

Mogoče bo za nekoga boljša ponudba trgovine, ki ponuja digitalni zrcalno refleksni aparat v kompletu z boljšo kartico in doživljenjsko garancijo za kartico. Zopet odvisno od načina uporabe aparata in presoje posameznika.

Možnosti je veliko, samo čim bolje moramo oceniti.

4. Sledi faza NAKUPNE NAMERE, na katero lahko še vplivajo kakšni nepredvidljivi zunanji dejavniki ali pa kakšna hitra mnenja drugih, na primer prijateljev. Ko smo že skoraj odločeni kje bomo kupili, nam lahko še zadnji trenutek prijatelj svetuje, kje kupiti aparat po ugodnejši ceni.

No, to se redkeje dogaja, ampak se.

5. Sledi tisti veseli trenutek: NAKUP. Prepričan sem, če smo se natančno posvetili vsem prejšnjim fazam in jih temeljito preučili, bo to res vesel trenutek.

6. Še zadnja faza nakupa in to je rezultat po nakupu. ZADOVOLJTVO ali NEZADOVOLJSTVO. Normalno je, da bo vsakdo naredil vse za svoje zadovoljstvo.

Ve se, da je vsak aparat namenjen točno določeni uporabi, zato bi tale članek končal s poudarkom na natančni opredelitvi potrebe in namena, za kaj bomo aparat uporabljali in nakup s tem namenom uporabe bo prinesel neizbežno zadovoljstvo.

Tudi samo kamero si v rokah pogledamo po fazah. Tole novo digilatno kamero LEICA DIGILUX 2, se splača vzeti v roko in si jo ogledati iz večih strani. Seveda pa še enkrat pred željo po njej preberite fazo št.3. CENA. Slika je povzeta iz spletne strani: http://www.leica-camera.com/produkte/digitalimaging/index.html

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com