Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Nasveti za arhiviranje fotografij - Who fails to prepare – prepare to fail!*

Avtor:Matjaž Intihar
09.03.2009 22:35

Na področju fotografije smo v dobrih starih 'analognih' časih dobro vedeli kako arhiviramo filme in kako fotografije. S prehodom v digitalni svet, pa smo se vsi stari snemalci morali soočiti s popolnoma novimi računalniškimi in podatkovno zasnovanimi načeli arhiviranja podatkov.
Mladim, ki so odrasli ali že dozoreli v čudežnem novem digitalnem svetu, je seveda veliko lažje, saj so jim vse te primerjalne zgodbice o starih in novih tehnologijah tuje, pri tem so si že zdavnaj pridobili svoje izkušnje in ustvarili svoje mnenje.

Nam 'starcem', ki pa nehote objokujemo lepe stare čase in se zgražamo nad prehitrim novim razvojem, ki nas sili v učenje vedno novih spretnosti, tehnik, znanj in nemara celo obvladovanje popolnoma novih tehnologij ��" pa ni prav nič lahko, saj staro znanje (na žalost) nima več takšne vrednosti kot nekoč!
Snemalci nove generacije ��" najsi bo to na področju fotografije ali videa ��" pa so se ob svojem dosedanjem delovanju na ozkem strokovnem pordočju morali dodatno izpopolniti tudi na področju računalništva, programov za obdelavo slike (za videografe pa to velja še na področju za obdelavo gibajoče slike, tona, večslojnih kompozicij grafike, oblikovanja DVD-jev, prenosa videa na YouTube in še česa).
Seveda pa razen osnov in naprednih znanj iz področja računalništva še na področju arhiviranja podatkov. Sprva smo se zanašali na diskete, nato na zgoščenek (ali po domače na tkim. CD-je ali 'ploščke'), nato na DVD-je ali pa kar enostavno z iztisom na papir. Seveda so pri tem zelo pomembno vlogo odigrali trdi diski (HDD), ki so se v zadnjih letih izredno pocenili, pri tem pa so zelo, zelo pridobili na obsegu in postali na nek način najpogostejši način arhiviranja ne le klasičnih računalniških podatkov, pač pa tudi vse večjih foto in video zapisov.
Kakor hitro pa pridemo na področje shranjevanja podatkov, seveda nikakor ne moremo mimo 2-3 zlatih pravil, ki nas pripravijo na izzive digitalne prihodnosti naših posnetkov! Pri tem bom citiral izjavo iz intervjuja s 3-kratnim svetovnim prvakom Joem Lewisom v karateju s polnim kontaktom, ki se je spretnosti te azijske borilne veščine učil med urjenjem na Okinawi, kjer je kot marinec služil vojsko:
»Who fails to prepare ��" prepares to fail!« Ne gre za okinawsko karate modrost, pač pa za zlato pravilo šolanja ameriških marincev: *Kdor se ne pripravi, je pripravljen na napako! V vojski je vsaka napaka lahko usodna, zato vojaški trenerji to ves čas med šolanjem zlepa ali zgrda marincem vbijajo v glavo, kajti le njihova spretnost jim zagotavlja preživetje v spopadu ali akciji.
Ustrezna pripravljenost pa nam tudi na našem foto ali video področju omogoča preživetje ��" naših bolj ali manj dragocenih vtisov, zapisov, umetnij ali vizualnih dokumentov. Če smo torej vse naše posnetke zapisali na DVD je zelo modro narediti dvojno kopijo, kajti dva DVD-ja nikoli ne 'crkneta' istočasno... Še bolj modro je imeti dve različni kopiji, denimo eno na DVD-ju in drugo na trdem disku, ali pa kar dve različni na dveh različnih trdih diskih ( o tem sva že precej pisala z Matjažem, v zadnji in predzadnji reviji, pa predlagam, da si pogledate lastne arhive ali digitalno kopijo revija e-fotografija na spletu), toda ker je prevladujoča oblika shranjevanja posnetkov danes predvsem na trdih diskih, vam bom predstavil nekaj najpomebnejših načel pri shranjevanju podatkov na trdih diskih!

Pravilo 1: Ne sprašujmo se, ali je možno da trdi disk (HDD) odpove, pač pa kdaj bo!
Na našem računalniku lahko marsikaj obnovimo, denimo znova vzpostavimo sistem, na novo naložimo programe ipd. Podatkov pa v primeru napada virusov, odpovedi trdega diska ali podobne naravne katastrofe ne moremo nikakor več priklicati iz digitalnega brezna izničenja. Če se samo podre sistem, ali pride do kakršne koli manjše okvare, vam kak boljši strokovnjak še lahko pomaga, če pa 'crkne' cel disk, je iskanje pomoči veliko težje, dražje ��" a dostikrat tudi nemogoče.
Zato se lahko temu primerno zavarujemo že na začetku, da si takoj ustvarimo varnostno kopijo (ali celo dve) na DVD-ju ali drugem, morda celo zunanjem disku. Tudi tehnik particij nam dostikrat pomaga pri iskanju varnostnih rešitev (o tem bomo posvetili kakšno besedo v katerem od nadaljevanj), vendar je še vedno najbolje imeti dve ločeni arhivski rešitvi, denimo 1.delovno kopijo posnetkov in 2 . arhivsko kopijo podatkov (recimo najprej surovih, neobdelanih, zraven pa še dodatno kopijo vseh obdelanih) na drugem, ločenem, varno shranjenem disku.

Pravilo 2: Živite tako, ko da je vsak dan zadnji (v življenju vašega diska)!
Si predstavljate, da ste vse posnetke prenesli na trdi disk prenosnika ali računalnika, kartice pa ste formatirali za drugo nalogo ali snemanje, toda disk vam odpove še preden ste si naredili varnostno kopijo na drugem disku??? Ali denimo: edino kopijo fotografij imate le na prenosniku, pa vam ga na parkirišču, na letališču, v hotelu ali kar na ulici ukradejo... Črnih scenarijev je veliko, za take primere je rešitev bolj malo, za primere reševanja podatkov pa jih lahko najdemo več, pri tem pa smo tudi veliko uspešni, kajti ukradenega prenosnika zagotovo ne boste nikoli dobili nazaj (sam ne poznam nobenega primera...!) podatke z okvarjenega PC-ja ali Maca, pa najsi bo prenosen ali statični računalnik se morda vendarle še da kako rešiti, če ne počnete neumnosti, ampak takoj po napaki poiščete pomoč pravega strokovanjaka.
Zato že takoj razmišljajte o varnostni kopiji ��" kot da je to zadnji dan v življenju vašega dirska z originalno kopijo podatkov!

Pravilo 3: Shranjujte podatke pravočasno in čim bolj pogosto!
Seveda velja univerzalno pravilo, da moramo o pomembnih podatkih kar čimbolj intezivno razmišljati, predvsem o njihovem večkratnem varnostnem arhiviranju in seveda tudi o shranjevanju delovnih verzij, projektov (še posebej pri videu), pa tudi o ločenem obdelavanju RAW in JPEG zapisov, o večplastnem delovnem postopku, pa tudi o tem, kdaj in kako fazno ali medfazno shranjevati podatke med obdelavo. Na žalost se moramo ob vsem svojem trudu snemalcev ��" fotografov, reporterjev, umetnikov in iskalcev ter raznovrstnih videografov ��" posvetiti tudi razvoju lastnega računalniškega znanja, a tudi iskanju ustreznih arhivskih rešitev, o nekaterih postopkih, izkušnjah in vzorih pa bomo spregovorili tudi v nadaljevanjih.
Zagotovo pa ne pozabite nasveta marinca iz Okinawe Joeja Lewisa, ki je združil azijsko modrost in vojaško previdnost in izkušnjo ��" preden je postal 3x svetovni prvak v svoji borilni veščini, a moramo po njegovem nasvetu tudi mi razvijati našo foto, video ali računalniško veščino.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com