Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Neoriginalne baterije in njih težave?

16.01.2013 14:07

V službi že tri leta uporabljam kamero Sony A900 z originalno baterijo, ki se dobi skupaj s kamero. Ob nakupu sem si vzel še nadomestno baterijo, vendar ne originalno Sony, ampak Hahnel. Originalna baterija se imenuje NP-FM500H, Hahnel pa HL-XM500 Sony type. Tudi z neoriginalno sem povsem zadovoljen.

Pred kratkim sem kupil Sony A77 in poleg že priložene Sony, vzel še dodatno neoriginalno baterijo Delta, ki ima deklarirano večjo kapaciteto. Naj omenim, da A900 in A77 uporabljata enake baterije.


Originalna Sony baterija.


Neoriginalna baterija Delta, za Sony.

In, ko je nekaj tednov kasneje prišla nadomestna baterija Delta, sem jo v službi dal polniti na polnilnik od A900 in ob uporabi nisem zaznal nobenih težav. Ko sem to isto baterijo dal na polnilec, ki sem ga dobil z A77, jo je le ta napolnil samo do 22% polne kapacitete. Če ne bi z nadomestno baterijo ob uporabi polnilca od A900, najprej dobil polne kapacitete, bi takoj posumil na kakovost neoriginalne baterije in se tolkel po glavi. Isti polnilec Sony baterijo napolni 100%. Ker mi je kot inženirju iz tega področja vse skupaj postalo sumljivo, sem ponovno neoriginalni baterijo napolnil s polnilcem od A900 in po ponovnem praznjenju še na polnilniku od A77. Polnilnik od A900 je obe napolnil do 100%. Od A77 pa obe neoriginalni bateriji samo do 22% kapacitete.

Bolj natančno sem pogledal oba polnilnika. S sprednje strani imata oba enake oznake. Na zadnji strani ima polnilnik A900 enako oznako kot spredaj, medtem ko od A77 ne. Razlika je samo v eni mali črki v sami oznaki polnilnika. Polnilnik od A900 ima tudi na zadnji strani oznako BC-VM10, polnilnik od A77 pa BC-VM10A. Ob tem je večina ostalega teksta napisanega v ruščini.


Polnilnik od A900.


Polnilnik od A77.

Ni kaj. Odprl sem oba polnilnika, da vidim ali je vse skupaj samo stvar nastavitev. Obstaja potenciometer za nastavitev, vendar maksimalno sem lahko obe neoriginalni bateriji dopolnil do 40%. Tudi sama elektronika je pri polnilniku od A77 bolj komplicirana.

Zaključek! Sony je naredil polnilnik, ki zadovoljivo polni samo njihove originalne baterije. Če imate nadomestne neoriginalne baterije za Sony, ne krivite za njeno hitro praznjenje najprej proizvajalca baterij. Lahko da vam »zavestno« ponagaja polnilec, ki ima v tem primeru dodatno oznako A, ob oznaki na zadnji strani polnilca.
In najbrž to ni, ali ne bo samo težava pri Sony. Če imate »čudno«, neoriginalno baterijo, ki kaj hitro kaže, da se po številu posnetkov nikakor ne more meriti z originalno, ni nujno da je to njena težave. Čudna so pota proizvajalcev in zaščita lastnih produktov, na račun uporabnika.

Željko Božić
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com