Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikkor 58mm f/0.95 Noct - Test

09.06.2021 21:09
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Nikon je med brezzrcalnimi kamerami predstavil sistem Z, ki nudi največjo odprtino nastavka za objektiv. To jim omogoča narediti kakovostne objektive z visoko svetlobno močjo. (Opis v članku: Nikon sistem Z / Ob prvi predstavitvi)

Nikon je to možnost hitro predstavil in sicer so se oprli na zgodovino, na zelo čaščeni Nikkor 58mm f/1.2 Noct (Nocturne) objektiv iz leta 1977, katerega je optično skonstruirar g. Shimizu Yoshiaki.

Nikkor 58mm f/1.2 Noct in Nikon F2 Photomic

 

Problem objektivov z visoko svetlobno močjo je kakovost zapisa pri najbolj odprti zaslonki. Zelo izrazit postane pritemnih motivih ob močni točkasti protisvetlobi. In Noct objektiv je reševal prav to optično aberacijo. Napaka, ki jo leče prinesejo pri takih motivih je izražena v sagitalni komi. Kot bi imeli rahlo mehko tančico čez kontrastno svetlo točko, ki je ob robovih že raztegnjena v elipso. To napako smo pri vseh f/1.2 objektivih reševali z bolj zaprto zaslonko, vendar za nočno fotografijo se je potrebovalo f/1.2, zato se je tako svetlobno močan objektiv tudi kupil.

Razlika v optični konstrukciji med Noct f/1.2 in f/0.95

 

Nikkor 58 mm f/1.2 Noct objektiv je s posebnimi asferičnimi lečami v dobršni meri rešil napako in pridobil si je sloves posebnega in predvsem odličnega objektiva. Asferična zasnova te Noct (nočne) leče resnično deluje. Svetlobne točke so upodobljene kot točke in ne velike lise. Prav tako je brezhibno oster pri f/1.2 v sredini slike, saj je sferična aberacija odpravljena. Uporabljali so ga predvsem za nočno in astronomno fotografijo.

 

Tehnične lastnosti
FX - polni format / goriščnica 58mm
Zgradba objektiva (17 leč / 10 skupin)
Število lamel zaslonke – 11
Najmanjša odprtost zaslonke - f/16
Najmanjša razdalja ostrenja – 50cm
Premer filtra – 82mm
Stabilizacija slike – IS v objektivu in IBIS preko tipala
Ostrenje - Ročno
Premer x dolžina 102 × 153 mm
Teža – 2000g
Cena cca. 8000€

 

Kaj je Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct?

Takoj ob prihodu Nikon Z kamer so se poklonili SLR optični legendi in predstavili Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct.

Novi Noct nudi ekstremno svetlobno moč f/0.95. Kar pa je najbolj pomembno, je odlično korigiran prav za namen, kot ga je nudil 58mm f/1.2 Noct. Vendar primerjava v velikosti, teži, številu leč kaže, da je objektiv Noct iz serije Z povsem drugačen. Sestavljena je kar iz 17 leč v 10 skupinah, ki vključuje štiri steklene elemente ED in tri asferične leče velikih premerov z visokim lomnim količnikom.

Po 40 letih so novi tudi antirefkesni premazi ARNEO in Nano Crystal, za zmanjšanje odsevov.

Novi Nikon Noct je izjemen v svoji zgradbi ter kakovosti slike. Res da je velik, težak in drag, ter tudi brez AF in kot tak za večino fotografov z Z kamero neuporaben. Vendar! Kakovost slike je osupljiva. Ni lahko ročno doseči ostrenja pri največji zaslonki, pomagajo pa dobra tehnika in funkcije Z-kamere, kot sta Focus Peaking in Zoom On / Off. Poleg nočne fotografije in videa je odličen za portrete v kombinaciji 58-milimetrskega vidnega polja in mehkega bokeja. Tu ustvarja povsem drugačen občutek, ki je drugačen od znanih objektivov.

 

Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct – V praksi

Prav poseben objektiv, ki nikakor ne bo našel pot med množice. Je bolj objektiv za zelo ozek spekter uporabe in predvsem za ljubitelje vrhunske Nikon tehnike. Večina uporabnikov Nikon Z kamer bo raje posegla po AF objektivu Nikon Z 50mm f/1.2 S (Članek: Nikon Z 50mm f/1.2 S / Začetek f/1.2 Z dobe)

Velik, že kar neroden objektiv s katerim iz roke le težko pravilno izostrimo, saj je globinske ostrine komaj kaj.

Je pa Nikon pokazal, da bo lahko šla svetlobna moč pod f/1.0 in bomo še imeli vrhunsko kakovost zapisa. Teoretično naj bi pri Nikon Z šla vse do f/0,75.

Še ena zanimivost. Čeprav se nam zdi zanemarljiva razlika med f/1.2 in f/0.95, pa je med njima razlike za EV 2/3.

Noct f/0.95 je enako dolg kot novi Z 50mm f/1.2, vendar bolj širok. Če bi mu dodali še AF sistem, bi bil še za kakšen cm širši.

Razlika v zapisu neostrine ozadja (bokeh). Zgoraj Noct f/0.95, spodaj Z 50mm f/1.2 S

 

Za konec

Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct je zelo eksotičen in izjemen objektiv. Velik, težak, samo z ročnim ostrenjem in nadvse drag, kar pomeni, da ga bomo le redko videli v rokah fotografov. Vendar to niti ni bistvo. Nikon želi premakniti meje in pokazati, kaj je mogoče izvesti z novim, večjim bajonetom Z.

Razlika je v lečah, katere ima samo Noct objektiv in zariše le za ta objektiv značilen zapis v nesotrini ozadja (bokeh). Lahko bi rekli, kar poznamo že iz prakse Noct objektiva iz SLR sveta, loči se njegova fotografija od drugih. V bistvu ima povsem svoj slog zapisa.

Obenem pa bo za večino kupcev, poznavalcev Nikon opreme del odlične zbirke. Tudi tako se lahko razmišlja pri tem optično vrhunskem, a v praksi ozko uporabnem objektivu.

 

Na Nikon objektivih so lahko oznake:

STM koračni (zvezni) motor za samodejno ostrenje: tiho, hitro, uporabno tudi za video.
ARNEO: Antirefleksni premaz, ki se še posebej obnese pri večjih lečah.
Asferično: posebej ukrivljeni stekleni elementi za ostrejše slike.
D: Informacije o razdalji združljiv z merilnikom 3D Matrix.
E: Elektronska zaslonka.
ED: Leča z zelo nizko disperzijo za zmanjšano sekundarne kromatične aberacije.
FL: Fluoritni elementi za ostrejše slike pri objektivih z daljšimi goriščnicami.
IF: ostrenje se opravi s premikom notranje skupine leč.
N: Nano kristalni antirefleksni premaz s spremenljivim lomnim količnikom.
SR: Lom refrakcije kratkih valov, nov optični material, ki pomaga zmanjšati sferokromatizem.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com