Naročite se na enovice

http://www.hp-kartuse.si
http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

 

Nikon 1 (test kamer V1 in J1) – sistem za drugačen fotografov pogled

Avtor:Matjaž Intihar
14.12.2011 10:25
Stran:

 

Funkcije in nastavitve

Tudi tu se je Nikon odločil za svojo pot. Izbira funkcij kot nastavitev močno spominja na kompaktne kamere in njihove zmožnosti. V bistvu so sistem Nikon 1 močno poenostavili in ga s tem potisnili k koreninam kompaktnih fotokamer. Te pa so vedno imele namen delovati na enostavnosti in priročnosti za tiste, ki si nekaterih naprednih in preobsežnih nastavitev niti ne želijo.
Fotograf, ki že ima izkušnje s kamerami DSLR in meneč, da naj bi bil sistem Nikon 1 nekaj podobnega bo hitro razočaran. Veliko večino tudi najbolj pomembnih funkcij je treba iskati preko menija. Ta sploh ni deljen na več polj, ampak je dolg in iskanje funkcij nikakor ni hitro. Toda očitno je Nikon izbral tudi tu svojo pot in njegova želja niti ni, da bi sistem Nikon 1 kakorkoli umeščali ter primerjali z DSLR.
Torej sta po mojem mnenju trenutno kameri V1 in J1 bolj kot ne neki začetek in poizkus ter vprašanje, kakšen bo odgovor uporabnikov.


Informacije na zaslonu. Mrežo lahko preko menija izklopimo.


Meni je enostaven s samo tremi glavnimi okni. V prve oknu so funkcije za že posnete fotografije. Le te lahko brišemo, prikazujemo, rangiramo, pomanjšamo, delno tonsko korigiramo...


V drugem oknu imamo izbiro glavnim funkcij. Ločljivost, format, barvni prostor, AF, merjenje svetlobe...


ISO nastavimo od 100 do 3200 z možno razširitvijo do 6400.


V zadnjem oknu je funkcija FORMAT, prikaz mreže, svetlost zaslona...

 


 

Funkcije in nastavitve v praksi

Sistem Nikon 1 s kamerama V1 in J1 nudi kar nekaj zanimivih možnosti. Predvsem za tiste, ki bi radi bolj preprosti način fotografiranja ali pa nekatere možnosti hitrega zajema ter odločitev kamere po izboru najboljših posnetkov.
Obe kameri krasi velika hitrost delovanja. Možno je zajeti celo 60 posnetkov v sekundi, vendar brez delovanja izostritve. Z ostrenjem lahko zajamemo 30 posnetkov v sekundi.
Kameri uporabljata elektronski zaklop, deluje preko CMOS tipala. V1 ima še klasični mehanski zaklop. Elektronski zaklop omogoča najkrajši čas osvetlitve celo 1/16000sek, mehanski pa 1/4000sek. Ima pa zato mehanski zaklop krajši čas sinhronizacije z bliskavico, to je pri 1/125sek.
Zanimiva sta še načina delovanja Smart Photo Selector in Motion Snapshot. Prvi nam pomaga izbrati najboljši posnetek. Kamera posname 20 posnetkov in sama narediti izbor petih (po logiki ostrine, portreta, kompozicije), katere zapiše na pomnilno kartico.
Drugi način pa naredi posnetek, 2,5 sekunde video zapisa, ki se mu avtomatsko doda glasba.
Zanimivo, da ni možnosti nastavitve slikovnih programov. Le ti se ob izbiri te avtomatike izbirajo samostojno.
Tipalo CMOS nudi 10M točk. Dobro je, da Nikon glede na velikost tipala ni pretiraval s točkami in tako imamo sedaj solidno kamero tudi za slabe svetlobne pogoje. Kamera omogoča delovati do ISO 3200.


Obe kameri nudita tudi kreativne programe. Toda obvezno jih je treba izbirati preko menija. Slikovnih programov ne moremo sami spreminjati. Izbira jih avtomatika kamere glede na motiv.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com