Naročite se na enovice

http://www.hp-kartuse.si
http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

 

Nikon 1 (test kamer V1 in J1) – sistem za drugačen fotografov pogled

Avtor:Matjaž Intihar
14.12.2011 10:25
Stran:

 

Zaključek

Ob preizkusu kamere iz micro 4/3 sistema Panasonic DMC-GF2 (test maj 2010) sem zapisal.
»Ko je Olympus leta 2009 predstavil kamero PEN E-P1 in sistem micro 4/3, si nisem bil na jasnem kaj z njim sploh želijo. Toda morali so narediti nekaj novega, drugačnega, saj Canon in Nikon dobesedno požanjeta vse med kamerami DSLR. Vsi ostali so obrobni igralci in sam razvoj stane preveč, da bi sploh lahko konkurirali.
Na prvi pogled te kamere izgledajo kot male kompaktne, le da imajo na ohišju nekam velik objektiv.
Ideja sistema je zanimiva, že dolga leta poznana in želena. Veliko tipalo, ki omogoča kakovost in izmenljivi objektivi. Tako v mali »škatlici« dobimo vse tehnične možnosti, katere nudijo kamere brez zrcal, obenem pa odlično sliko in možnost menjati objektive.«

In tudi danes skoraj dve leti po prvem preizkusu brez zrcalnega sistema ni nič drugače, le da vsak proizvajalec po neki svoji filozofiji in tržnem pogledu vstopa v ta razred.
Nikon je vstopil na svoj način in ga poimenoval Nikon 1. Sistem sedaj tvorita dve predstavljeni kameri V1 in J1 ter štirje objektivi. Pogovori tečejo v smeri, zakaj so se odločili za tako majhno tipalo, ki že v osnovi ne more dosegati kakovosti fotografije kot kamere DSLR in tudi lastnosti fotografije so za to drugačne. Toda Nikon že ve. Brez zrcalne kamere iščejo predvsem tiste fotografe, katerim je kompaktna kamera premalo, radi bi nekaj več, za to tudi plačali, a še vedno dovolj kompaktno celoto. Nikon 1 je lahko za njih pravi odgovor, čeprav je konkurenca močna. Toda verjamem, da se bo sistem Nikon 1 razvijal in nove kamere bodo prinesle dodatne možnosti in na uporabo bo še več objektivov ter druge opreme.
Kako močno se bo sistem prijel na našem trgu pa je odvisno od prepričanja uporabnikov, da je to sistem, ki je pravi za njih. Konkurenca je močna, Nikon pa na našem trgu agresiven v reklami. Kar pa ni slabo tudi za druge proizvajalce, saj se o sistemu katerega so do sedaj premalo predstavljali, več govori.
Zanimivo. Nikon je zadnji prišel na naš trg z brezrcalnimi fotokamerami. Toda prav oni jih sedaj močno predstavljajo in širijo govor o prednosti sistema. Zato jim najbrž niti ne bo težko prevzeti prvega mesto po prodajnih rezultatih in tako širiti Nikon 1 in posredno druge brezz zrcalne kamere med širše množice.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com