Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon 24mm f/1.8 G ED AF-S FX -Test

Avtor:Matjaž Intihar
13.12.2015 15:42
Stran:

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Zaključek

Objektiv NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX, je zadnji predstavljeni iz serije f/1,8. Pri nas ga dobite za cca. 790€. Nikon ima tudi izvedbo f/1.4, ki pa je več kot še enkrat dražji (cca. 1900€), vendar tudi optično višje kakovosti.
NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX ima nekaj več kromatske aberacije in efekta “koma”, ko vir svetlobe ni na optični osi objektiva. Vendar so razlike v domeni hobi fotografije zanemarljive in na fotografiji nezaznavne, če jih ne “seciramo” pipetkarsko.
Hobi fotograf, oziroma tisti, ki 24mm objektiv ne bo uporabljal dnevno, bo najbrž posegel po izvedbi f/1,8. Tisti, ki fotografira več, ali se celo profesionalno ukvarja s fotografijo bo izbral f/1,4. Vendar smo danes tudi v času, ko neodvisni proizvajalci nudijo odlične enogoriščne objektive. In Sigma nudi 24mm f/1.4 objektiv iz serije Art. Cenovno je podoben objektivu NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX in obenem je optično izreden.
Vendar. Objektiv NIKKOR 24mm f/1.8 G ED AF-S FX je dober objektiv. Tudi pri f/1.8 lepo riše, zato je kljub močni konkurenci lahko še vedno priporočljiva izbira.

 


 

Na Nikon objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:

AF-S (Auto Focus Silent) oznaka za objektive z vgrajenim hitrim in tihim motorčkom SWM (Silent Wave Motor) in so edini primerni za kamere, ki nimajo več motorčka v kameri kot Nikon D3200, D5100 in D5200
G (Genesis / Gelded) objektivi, ki nimajo več obroča za ročni premik zaslonke in prenos za motorček v kameri
DX oznaka za objektive, ki so prirejeni za kamere z manjšimi tipali (lahko jih nastavite tudi na kamere s polnim formatom (FX) vendar bo kamera upoštevala manjši zajem
VR (Vibration Reduction) sistem za stabilizacijo slike
AF-D (Distance) sistem za razpoznavanje oddaljenosti, ki deluje s 3D-Matrix sistemom. Ti objektivi ne delujejo v načinu AF s kamerami Nikon D3200, D5100 in D5200.
D ED (Extra Low Dispersion) - objektivi iz serije AF-S in G imajo vgrajeno/e posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
SIC (Super Integrated Coating) premaz za čim manjšo refleksijo svetlobe od leč
N (Nano Crystal Coat) način nanosa antirefleksijskega premaza z izredno drobnimi delci (nano) in večplastnim nanosom
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja

 
Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com