Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G / Portretni objektiv za tiste, ki si upajo

Avtor:Matjaž Intihar
26.01.2011 19:38
Stran:

 

Zaključna ocena

Objektiv sem uporabljal v slabih svetlobnih pogojih kot za fotografiranje portretov, pa tudi pokrajine. Ostrina, kontrast, ločjivost so na proti kit zum objektivom krepko na njegovi strani. Obenem pa ima prednost še v odprtih zaslonkah in lažjem igranju z globinsko ostrino.
Izbrati 35mm f/1.8 ali 50mm f/1.8. To je vprašanje, ki se poraja pri veliko kupcih objektiva z večjo svetlobno močjo kot jo imajo zum objektivi. Oba imata svojo uporabniško vrednost. Sam dajem večjo na stran Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G. Zakaj? Za to, ker ga uporabljamo na kamerah z manjšimi tipali in že tako ozki kot, je pri 50mm še manjši. Za notranje prostore, kjer je objektiv pri slabi svetlobi tudi uporaben še kako pomemben argument. Ne malo jih objektiv izbira za portretno fotografijo. Tudi tu se lahko 35mm odlično obnese, saj nudi zadovoljivo možnost izbire globinske ostrine, le malo bližje je treba stopiti do portretiranca. V večini primerov sem pri portretih deloval iz oddaljenosti okoli enega metra. No, če si ne upate, ali ni možnosti, potem bo 50mm f/1.8 boljša izbira. Če raje fotografirate ulične portrete brez vednosti portretiranca potrebujete še daljše goriščnice.
Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G je odličen objektiv za niti ne veliko denarja. Pri nas ga dobite za 199€. Ga boste izbrali ali ne, pa je odvisno predvsem od vas, vašega razmišljanja o fotografiji in načinu dela. Večja dilema o potrebi po tem objektivu se poraja, če že imate katerega izmed 18-50mm objektivov s svetlobno močjo f/2.8. Po tem se vam uporabniška vrednost 35mm enogoriščnega (fiksnega) objektiva še bolj skrči. Ampak če si lahko privoščite ga le izberite. Verjemite, da vam lahko ob drugačnem, enogoriščnem pogledu na fotografijo odlično služi.

 


 

Primerjava z Nikon 16-35mm f/4, Pentax 16-50mm f/2.8, Sigma 17-50mm f/2.8 in Tokina 16-50mm f/2.8


Za večjo tabelo klikni na sliko ali tekst

 

Testi drugih objektivov na e-Fotografija... http://www.e-fotografija.si/fototesti_objektivi.htm

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com