Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D3100 - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.10.2010 17:36
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)
Na kameri je 21 gumbov. Programski gumb je jasen in velik. Kamera ima še hitri gumb za nastavitev korekcije osvetlitve, preko gumba »info« na zadnjem delu kamere pridemo do glavnih nastavitev preko zaslona. Ob zaslonu je še en hiter gumb za vklop predogleda slike na zaslonu in za vklop HD video zapisa.

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)
Napredni fotograf ima na voljo še dodatni funkcijski gumb, gumb za zaklenite AF in ekspozicije ter korekturo bliskavice.
Vse glavne potrebne nastavitve kamera nudi in je z njimi dovolj bogata tudi za bolj napredne. Res pa da niso na gumbih na kameri ampak preko zaslona. Malenkost bolj zamudno, a čemu več kamera niti ni namenjena.

Ostrenje AF / ročno
V pogledu vstopne in hobi kamere je ostritev povsem solidna. Za to kamero morate imeti objektiv, ki ima motorček za nastavitev ostrine v samem objektivu. Hitrost ostrenja je torej odvisna od samega objektiva. Vendar nam že osnovni kit objektiv nudi povsem solidno hitrost ostrenja.
Če imate na kameri nastavljen način ostrenja AF-A in vklopite funkcijo predogleda slike se vam avtomatsko vklopi samodejno ostrenje, ki deluje tudi v funkciji video zapisa (AF-F). Pri video vas zna motiti le stalno delovanje (zvok) motorčka za ostrenje.
Ročno ostrenja pa potrebuje kar nekaj dobrega pogleda, saj je iskalo in slika na njem majhna. Mogoče bo šlo lažje preko funkcije predogleda slike. Vendar je tudi zaslon žal z nizko ločljivostjo in je ostrenje težje. Roko na srce. Koliko vstopnih in hobi fotografov pa to funkcijo sploh uporablja?
Zopet ena iz tečajev. Na objektivu imate gumb A-M. Če želite, da kamera deluje v avtomatskem načinu morate imeti gumb na A. Lahko da sami po nerodnosti ali vam kdo drug prestavi nastavitev in marsikdo niti ne opazi, da ostrenje ne deluje.

Delovanje z bliskavico
Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo celo korekturo bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno.
Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo senco z vgrajeno bliskavico pa lahko poseže po dodatni bliskavici. Nastavek za njo je na vrhnjem delu kamere.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com