Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D3100 - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.10.2010 17:36
Stran:

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno
Kamero nikon D3100 dobimo v tem trenutku v naših trgovinah za cca. 600€. In to z osnovnim zum objektivom 18-55mm VR vred. Glede na to, da nudi 14M točk in HD video zapis je to poštena cena.
Res pa je. To kamero si izberite predvsem tisti, ki imate željo samo vstopiti v svet kamer DSLR in nimate kakšnih večjih ambicij. Nikon D3100 boste uporabljali predvsem v AUTO načinu ali slikovnih programih. Vsi, ki pa mislite, da boste te osnovne nastavitve kmalu prerasli pa vedite, da je tu že Nikon D7000. Prihaja še zamenjava za Nikon D5000. Blizu so še nova Pentax K-r, malo dražja Canon EOS 550D ter Sony A-450, A500, A-560.
14M točk, 3 posnetke v sekundi, 11 ostritvenih točk, 3D sledenje in še je funkcij, ki kamero Nikon D3100 danes postavljajo povsem na površje vstopnih kamer DSLR. Canon EOS 1000D je brez videa. Canon EOS 550D je povsem v hobi razredu in opazno dražja. Pentax bo z novo K-r tudi v hobi višjem cenovnem razredu. Olympus je opustil ta razred kamer DSLR. Sony pa je v enakem razredu s kamerami Alpha, a razen dražje A560 še nimajo video zapisa. Tako je trenutno Nikon ostal edini z novo kamero z vsemi glavnimi lastnostmi kot večjim številom točk in HD video zapisom, obenem pa še vedno ceno, ki je med najnižjimi.
Prav cena je ponavadi tisti argument, ki hobi fotografa pritegne, da se sooči z naprednimi kamerami. Ker pa D3100 nudi kopico enostavnih rešitev za zajem slike, je še kako zanimiva za hobi fotografa, ki išče poceni, majhno in še vedno zmogljivo fotokamero.
Vedite pa sledeče. Za manj denarja dobimo manj v več pogledih. In če si lahko privoščite, raje posezite po kameri iz hobi uporabniškega razreda. Toliko bolj tisti fotografi, ki že veste, da vas je fotografija bolj zasvojila.


Vsi ki bi radi komplet goriščnih razdalj si lahko poleg osnovnega 18-55mm VR, izberete še novi Nikkor objektiv 55-300mm VR. Uporaba osnovnega objektiva 18-55 VR hitro pokaže, da manjka ozki koz zajema. Fotografi radi posplošimo in rečemo, da približa. Za kamero Nikon D3100 bo objektiv Nikkor 55-300 VR dobra izbira. Sicer ne pričakujte nek optični biser, je le samo vstopni objektiv. Kdor želi več ima na voljo Nikkor 70-300mm VR.
Za vse, ki pa vam menjava objektivov ne leži in bi radi imeli samo en objektiv pa imate na voljo Nikkor 18-200mm VR ali objektive neodvisnih proizvajalcev kot Sigma in Tamron (test Sigma 18-250 in Tamron 18-270). Test objektiva Nikkor 55-300mm VR bo objavljen na
http://www.e-fotografija.si/fototesti_objektivi.htm

Članek "Eden ali dva objektiva" (18-55 in 70-300 ter 18-250 in 18-270mm)
Test "Nikkor 18-200mm VR"

Zaključna beseda
Nikon je po mojem mnenju začutil, da se manjšim podjetjem (kar naproti Panasonic, Sony, Samsung in delno Canon je) ne pišejo ravno rožnati časi. Potreba po razvoju elektronike in posledično stroških, Nikon postavlja v nek nov drugačen svet, kot so bili v času mehanskih kamer. In očitno se je Nikon tega dobro zavedal ter začel izdelovati tudi fotokamere DSLR nižjih cenovnih razredov. S tem odlično konkurirajo drugi konkurenci, ter tistim, ki nudijo fotokamere s tipali iz kamer DSLR a brez zrcala ali prizme. Kot Olympus, Panasonic, Samsung, Sony. Prav s kamero D3100 želi Nikon doseči še širšo razširjenost in posledično čez nekaj let bazo fotografov, ki bodo še vedno želeli kamere Nikon iz višjih razredov.
In prav D3100 kaže, da se da s kakovostjo in dobro ceno seči v roke. Obenem pa je tu še ime Nikon, ki še vedno pove, da tu ni šale glede kakovosti in predvsem konkurenčnosti. Trenutno samo Pentax poskuša konkurirati z modelom K-r ter Sony z A-450 in A-500. Tako, da ima Nikon z modelom D3100 povsem odprto pot do široke baze fotografov, kateri žele pristopiti v svet kamer DSLR. Ob oceni odlična kamera za HOBI fotografa, Nikon D3100 nisem podelil vseh pet zvezdic. Pač je bolj namenjena vstopnim fotografom, torej tistim, ki vstopajo med uporabnike kamer DSLR, kot pa že pravim HOBI fotografom in so prve stopnice že prestopili. V hobi razredu imamo tudi Nikon D5000 in njeno prihajajočo naslednico, ki nudi, oziroma bo nudila še tisto nekaj več. Seveda, tudi za nekaj več denarja.
Če pogledam na kamero Nikon D3100, bi si iz domene vstopnega fotografa želel samo še malo bolj ločljiv zaslon. Konec koncev si tudi hobi fotograf želi videti lepo, kakovostno fotko na samem zaslonu. Ampak tako pač je in vse pa kamera res ne more imeti. Kaj pa bi ostalo za model D3200(?).


Foto nasveti

Če kupujete fotokamero, objektiv, drugo opremo, vprašajte za nasvet. Nič lažje kot dobiti mnenje strokovnjakov. info@e-fotografija.com

Meseca decembra e-Fotografija pripravlja predavanje Matjaža Intiharja o novih kamerah Nikon D3100 in D7000. Vabljeni vsi lastniki obeh kamer, ki bi radi o funkcijah, meniju in fotografiji na splošno izvedeli kaj več. Vstop prost! Več bo konec novembra objavljeno na e-Fotografija.si

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com