Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Nikon D3200 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
20.06.2012 16:58
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Na kameri je 21 gumbov. Programski gumb je jasen in velik. Kamera ima še hitri gumb za nastavitev korekcije osvetlitve, preko gumba »info« na zadnjem delu kamere pridemo do glavnih nastavitev preko zaslona, preko gumba Fn. si lahko izberemo lastno hitro izbiro recimo ISO. Manj izkušeni lahko uporabijo enostavne programske rešitve preko funkcije "GUIDE" ali slikovne programe.


Lahko bi rekli tudi "fotoučitelj". Žal pa samo v bolj ali manj svetovnih jezikih. Olympus in Praktica pri svojih kamerah poskrbita za slovenščino.


Vendar so tu sličice in te povedo pri kakšnih motivih vam bo kamera pomagala. (Članek - Slika je povsod razumljena beseda)


Razlaga funkcije ob izbiri.


Pomoč pri fotografiranju portreta. Funkcija "GUIDE" lahko manj izkušenim še kako dobro pomaga do novih spoznanj in "boljše" fotografije.

 

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Napredni fotograf ima na voljo še dodatni gumb za zaklenite AF in ekspozicije ter korekturo bliskavice.
Vse glavne potrebne nastavitve D3200 nudi in je z njimi dovolj bogata tudi za bolj napredne. Res pa, da niso na gumbih na kameri ampak preko info gumba in zaslona. Malenkost bolj zamudno, a čemu več kamera niti ni namenjena.


Pritisnete gumb "info" in na razpolago imate več možnih izbir za delovanje kamere. Vse delujejo samo če ste v kreativnih programih.


Izklopite funkcijo AF-A in izberite AF-S. V večini primerov je to prava izbira. (Članek o avtomatskem ostrenju - link)


Če ste v kreativnih programih izberite samo eno točko ostrenja. (Članek o avtomatskem ostrenju - link)


Vstopni in Hobi fotograf naj za glavni način merjenja svetlobe povzame funkcijo Matrix.


Nikon D3200 ima možnost izbire visoke občutljivosti vse do ISO 6400. Hi1 je dodatna elektronska občutljivost ISO 12800, ki opazno vpliva na kakovost, vendar kot vedno. Če svetlobe ni, fotografijo vsaj imamo. O njeni tehnični kakovosti razpravljamo kasneje, a velikokrat je več vreden ujeti trenutek in možnost pokazati ga, kot pa "pipetkarsko" razpravljanje o šumu.
Če imate preko menija vklopljeno funkcijo AUTO ISO in izbrano najvišjo možnost recimo ISO 800, vedite, da vaša nastavitev na višjo vrednost, ki je sicer možna ni upoštevana. Če sami izbirate občutljivost, AUTO ISO funkcijo raje izklopite.

 

Ostrenje AF / ročno

V pogledu vstopne in hobi kamere je ostritev povsem solidna. Za to kamero morate imeti objektiv, ki ima motorček za nastavitev ostrine v samem objektivu (AF-S). Hitrost ostrenja je torej odvisna od samega objektiva. Vendar nam že osnovni kit objektiv Nikkor AF-S 18-55mm (test) nudi povsem solidno hitrost ostrenja.

Več o ostrenju v člankih:
AF - avtomatsko ostrenje
AF-C način ostrenja s sledenjem objekta


Ročno ostrenje se je skoraj povsem umaknilo avtomatskemu. Na objektuvu je oznaka M za ročno ostrenje in A za avtomatsko. Spodaj je gumb VR za stabilizacijo slike. V večini primerov ga imejte vklopljenega. Le če vam zmanjkuje energije v bateriji ali imate dovolj kratke čase osvetlitve lahko to funkcijo izklopite.

Če imate na kameri nastavljen način ostrenja AF-A in vklopite funkcijo predogleda slike se vam avtomatsko vklopi samodejno ostrenje, ki deluje tudi v funkciji video zapisa (AF-F). Pri video vas zna motiti le stalno delovanje (zvok) motorčka za ostrenje.
Ročno ostrenje (MF) potrebuje kar nekaj dobrega pogleda, saj je iskalo in slika na njem majhna. Ko vrtite obroč na objektivu in ob pritisnjenem prožilcu do polovice se vam ob izostritvi v iskalu prižge znak za izostritev. Žal je povsem na levi strani iskala in majhen. A v pomoč je. Mogoče bo šlo ročno ostrenje lažje preko funkcije predogleda slike. Toda roko na srce. Koliko vstopnih in hobi fotografov pa funkcijo ročnega ostrenja sploh uporablja?
Opozorilo: Zopet ena iz tečajev! Na objektivu imate gumb A-M. Če želite, da kamera deluje v avtomatskem načinu ostrenja, morate imeti gumb na A. Lahko da sami po nerodnosti ali vam kdo drug prestavi nastavitev in marsikdo niti ne opazi, da ostrenje ne deluje.

 

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo korekturo moči bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno.
Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo z vgrajeno bliskavico senco na spodnjem delu slike, lahko poseže po dodatni zunanji bliskavici. Nastavek zanjo je na vrhnjem delu kamere.

 

Stran:
 

Komentarji

kuži

17.08.2015 21:03

hvala sam linki ne delajp
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com