Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D3400 / Odlična kamera za hobi fotografa

29.01.2017 12:34

Avtor: Matjaž Intihar

 

Uvod

Nikon je v svoj razred hobi kamer postavil nov model D3400. Bistvenih razlik med prejšnjima modeloma D3200 in D3300 niti ni. So pa tu manjše novosti, ki kameri dajo možnost, da se dobro spopade s konkurenco in predvsem kamerami razreda CSC, katere jemljejo vsako leto procent tržnega kolača. (Članek - Foto industrija v prodajnih številkah)

Izgleda, da so v modi samo še kamere CSC razreda. To so kamere brez zrcala z izmenljivimi objektivi (Članek - CSC kamere na pohodu) in danes so bolj domena menjave naprednih kamer DSLR za CSC, ali prestopa iz kompaktnih fotokamer v nekaj bolj resnega in trendovskega.
Vendar prednost hobi kamer DSLR kot je D3400, še vedno obstaja. Ta je predvsem v konkurenčni kakovosti slike, videa in dostopnosti funkcij, hitrem faznem avtomatskem ostrenju in močno pomembno, v ceni.
Kamere DSLR iz hobi razreda zaradi svoje tehnične konkurenčnosti in opazno nižje cene, še kako pomagajo obdržati visoke prodajne številke Nikonu.

Zato se tem kameram še ni bati, da bi jih kamere CSC ogrozile in izrinile iz trga. Še ena zanimiva dovolj konkurenčna lastnost. Če uporabljaš en ali dva objektiva, kompaktnost in nižja teža ni veliko na strani kamer CSC. Zato je Nikon k kameri D3400 dodal še dva nova majhna, lahka in poceni objektiva. Obenem ima še večjo, bolj zmogljivo baterijo, ki omogoča posneti 3X več posnetkov, kot omogočajo baterije v z energijo požrešnih kamerah CSC razreda.

 

Ohišje

Kamera Nikon D3400 je enakih dimenzij kot predhodnica D3200 (124x98x76mm). Je pa opazno lažja. Zdaj je teža zgolj 395g z baterijo vred.

Pridemo pa do naslednjega kompromisa. Za moške roke je kamera Nikon D3400 premajhna in vedno dobimo tisto željo po več. Po drugi strani ima manjše ohišje svojo prednost in marsikateri uporabnik profesionalnih velikih ohišij na hobi fotografiranje raje vzame manjšo in lažjo kamero. Torej za naprednega fotografa poleg okrnjene tehnike, tudi manjše ohišje D3400 ne bo zadovoljivo kot prva kamera. Za začetne hobi fotografe, predvsem ženske roke in vse tiste, ki žele manjšo ohišje in težo pa bo še kako dobrodošlo.

 

Hitrost delovanja

Vklop kamere izvršimo preko stikala ob gumbu za proženje. Najprej se opravi funkcija samočiščenja tipala, tako da do možnosti prvega posnetka pridemo šele po dobri sekundi. Če želimo takojšnji zajem slike po vklopu, lahko preko menija avtomatski vklop čiščenja izklopimo in s tem je kamera hitreje pripravljena na zajem slike.

Ker na kameri ni veliko gumbov, se lahko z njo hitro spoznamo. Zato je namenjena vstopnim fotografom, ki jo bodo v večini primerov izkoriščali v zeleni avtomatiki ali slikovnih programih. S kamero Nikon D3400 se da solidno hitro delovati in s svojimi 5 posnetki v sekundi zna zadovoljiti tudi tiste hobi fotografe, ki želijo večkrat delovati v zaporednem fotografiranju.

 

Baterija

Kamera je manj požrešna z energijo kot predhodnica D3300. S polno baterijo sem deloval cel dan. V NEF, JPEG in video zapisu sem posnel preko 25GB podatkov, uporabljal zaslon za pregled in sistem VR za stabilizacijo slike. Večini bo ena baterija brez težav zagotavljala celodnevno fotografiranje. V pogojih normalnih terperatur boste s polno baterijo posneli med 1000 in 1300 posnetki. Samo še popotnim fotografom priporočam, da imajo vedno s seboj še napolnjeno rezervno baterijo.

 

Pomnilna kartica

Nikon D3400 uporablja SD pomnilne kartice. Poleg hitrih in zmogljivih SDHC je možno uporabiti najnovejše SDXC. Priporočam, da v kameri Nikon D3400 uporabljate pomnilne kartice z možnostjo zapisa minimalno 30MB/s, da se vam zapis ne bi ustavljal zaradi premalo hitre kartice. 24M točk in možnost polnega HD zapisa to potrebujeta.

 

Nastavitve na kameri

Na kameri imamo zgolj 22 gumbov. Mogoče se začetnemu fotografu sliši veliko, vendar vedite malo jih je in že to kaže, da se bo kamero uporabljalo predvsem v avtomatskih nastavitvah. Kot nalašč za začetnike, ki si žele imeti kamero iz razreda DSLR.

Glede na to, da je kamera Nikon D3400 vstopni model, ima povsem zadosti nastavitev. Za še malo bolj zahtevne, oziroma tiste, ki so več nastavitev spoznali na fototečajih, izletih, potovanjih e-Fotografija, je še kako dobrodošlo, da lahko hitro z gumbom ob prožilcu, pridemo do korekture osvetlitve (+/-). Preko gumba Fn., imamo na izbiro še eno dodatno funkcijo. Recimo hiter dostop do funkcije ISO,... Za kaj več, pa je potrebno na zaslon.

Več o programskih nastavitvah v članku na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu - osnovni nasveti

 

Iskalo

Je majhno, a na proti kameram CSC z elektronskimi iskali (EVF) opazno bolj svetlo. EVF iskalo še vedno ne zmore konkurirati klasičnemu. V iskalu so dobro videne informacije o času osvetlitve, zaslonki...

Iskalo omogoča pogled na 95% motiva, kar pomeni, da boste zajeli na tipalo še kakšen mm več kot vidite skozi njega. Povečava slike je za ta razred standardna 0.85x.

Desno od iskala je nastavitveni gumb za dioptrijo. Zanimivo, koliko uporabnikov fotokamer niti ne ve, da ta gumb obstaja in fotografira celo z neostrino v iskalu.

 

Zaslon

Velik je danes že standardnih 3 palce in s solidno ločljivostjo 921.000 točk, ni pa občutljivo na dotik. Črke v meniju so dovolj velike, kar bo mnogim, ki že malo slabše vidijo še kako dobrodošlo.

 

Meni za hobi fotografa

Napisi so dovolj veliki, predvsem pa zaradi dobre ločljivosti zaslona zelo kontrastni in berljivi. Nastavitev ni veliko kar je povsem upravičeno, saj večina začetnih fotografov le redko dobro spozna, zakaj so nastavitve preko menija pomembne. Danes bo večina uporabnikov kamere Nikon D3400 le to uporabljalo v popolni zeleni avtomatiki, ali še v slikovnih programih, zato bo za njih vstop v meni bolj kot ne samo "firbec".

Nasvet: Priporočam, da svoje kamere ne dajete iz rok, da vam kdo ne prestavi kakšne nastavitve v meniju. Če je že prišlo do neželene nastavitve imate takoj v prvem ukazu možnost ponastaviti kamero z ukazom »reset shooting menu«. Zapomnite si to funkcijo. Tudi "zelena" avtomatika izniči "neznane nastavitve" in deluje po "tovarniških" nastavitvah.

(Članek na e-Fotografija.si - Efekt rdečih oči / Oko in bliskavica) (Članek na e-Fotografija.si - Osnovne nastavitve menija)

 

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Na kameri je 22 gumbov. Programski gumb je jasen in velik. Kamera ima še hitri gumb za nastavitev korekcije osvetlitve, preko gumba »info« na zadnjem delu kamere pridemo do glavnih nastavitev preko zaslona. Z nastavljivim gumbom Fn., si lahko izberemo lastno hitro izbiro recimo ISO. Manj izkušeni lahko uporabijo enostavne programske rešitve preko funkcije "GUIDE" ali slikovne programe.

 

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Napredni fotograf ima poleg gumba Fn., na voljo še dodatni gumb za zaklenite AF in ekspozicije ter korekturo bliskavice.
Vse glavne potrebne nastavitve D3400 nudi preko zaslona in je z njimi dovolj bogata tudi za bolj napredne. Mala bolj zamudno, a čemu več kamera niti ni namenjena.

 

Ostrenje AF / ročno MF

V pogledu vstopne in hobi kamere razreda DSLR je avtomatska ostritev odlična. Fazni fokus ima več prednosti na proti kontrastnemu merjenju v kamerah CSC.

Hitrost ostrenja je tudi odvisna od samega objektiva. Nikon je pripravil dva nova objektiva s hitrim in tihim zveznim (koračnim) premikom. Od tu nova označba na objektivih AF-P. Koračni motor omogoča zvezen premik in je uporaben tudi pri ostrenju v delujočem video zapisu.
Več o ostrenju v člankih: (AF - avtomatsko ostrenje) - (AF-C način ostrenja s sledenjem objekta)

Ročno ostrenje (MF) potrebuje kar nekaj dobrega pogleda, saj je iskalo in slika na njem majhna. Ko vrtite obroč na objektivu in ob pritisnjenem prožilcu do polovice se vam ob izostritvi v iskalu prižge znak za izostritev. Žal je povsem na levi strani iskala in majhen. A v pomoč je. Mogoče bo šlo ročno ostrenje lažje preko funkcije predogleda slike. Toda roko na srce. Koliko vstopnih in hobi fotografov pa funkcijo ročnega ostrenja sploh uporablja? Ne malo jih zaslon uporabi za pogled na motiv. Tega so vajeni iz kompaktnih kamer. Vendar vedite. Zelo hitro boste stresli posnetek in baterija izgublja energijo kot bi gnala motor F1.

Nasvet: Zopet ena iz tečajev! Na objektivu imate gumb A-M. Če želite, da kamera deluje v avtomatskem načinu ostrenja, morate imeti gumb na A. Lahko da sami po nerodnosti ali vam kdo drug prestavi nastavitev in marsikdo niti ne opazi, da ostrenje ne deluje.

 

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo korekturo moči bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno.

Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo z vgrajeno bliskavico senco na spodnjem delu slike, lahko poseže po dodatni zunanji bliskavici. Nastavek zanjo je na vrhnjem delu kamere.

 

Kakovost slike

V zadnjih letih je tehnologija tipal in sami algoritmi za preračunavanje podatkov toliko napredovala, da že dobimo res vrhunsko sliko tudi v najnižjem cenovnem razredu. Ni dileme. Imamo zalogo točk, dobre detajle, ostrina je odvisna od objektiva in tu se zdaj razkriva prava slika med razredi fotokamer. Več želiš, več boš vložil v opremo. Vendar s to razliko, da lahko že najnižji razred zadovolji tako po možnih povečavah in detajlih, kot sami končni tehnični kakovosti slike. Razlike so samo še v tehnike kamere in njenem delovanju, zmožnostih.

Ker boste na to kamero najbrž prešli iz kompaktnega razreda, vas bo kakovost pri visoki občutljivosti impresionirala. Bolj zahtevni bo opazil, da pri visokem ISO lahko manjka nekaj kakovosti nasproti dražjim kameram DSLR. Ampak to je nekako normalno, še toliko bolj, če ima kamera neverjetnih 24M točk in jih dobimo v tem cenovnem rezredu.

Še vedno pa je kakovost iz pogleda ljubiteljskega fotografa zelo dobra in take si še pred petimi leti niti zamisliti nismo mogli.

Vstopnim in hobi fotografom sploh ni treba več kaj dosti pisati o šumu, delni izgubi zasičenosti barv, saj je večini pomembno samo imeti sliko. Pri uporabi visoke občutljivosti še enkrat opozorilo, da če imate vklopljeno funkcijo AUTO ISO, ne morete z ročno izbiro nad tisto funkcijo, pa čeprav jo imate možnost izbrati.

Nikon D3400, AF-P 70-300mm VR, 1/500sek., f/5.6, ISO 1600, WB oblačno, EV -1

Nikon D3400, AF-P 18-55mm VR, 1/100sek., f/10, ISO 200, AWB

Nikon D3400, AF-P 18-55mm VR, 1/250sek., f/8, ISO 200, AWB

Nikon D3400, AF-P 70-300mm VR, 1/180sek., f/6.3, ISO 100, AWB

Nikon D3400, AF-P 18-55mm VR, 1/80sek., f/5.6, ISO 100, AWB

Nikon D3400, AF-P 70-300mm VR, 1/200sek., f/5.6, ISO 200, AWB

Nikon D3400, AF-P 70-300mm VR, 1/80sek., f/5.6, ISO 800, AWB

 

Video zapis

Polna HD ločljivost zapisa (1920x1080 točk) je možna s 60, 50, 30, 25 in 24 sličicami v sekundi. V kamero vstopnega razreda se tudi Nikon ni odločil dodati ločljivost 4K.

Za hobi fotografa bo video zapis povsem solidne kakovosti, predvsem pa mu bo avtomatsko ostrenje znalo dobro služiti. Z novimi AF-P objektivi, smo rešeni še glasnega premika motorčka v objektivu.

 

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

Ohišje kamere Nikon D3400, dobimo za cca. 450€. Z objektivom 18-55mm VR za cca. 550€ in z zelo univerzalnim in kakovostnim zum objektivom 18-140mm VR za cca. 750€. Glede na to, da kamera nudi 24M točk in ostale napredne možnosti je iz tehničnega pogleda to zelo poštena cena.

In meni osebno prav zanimivo, da se marsikdo raje odloči za kamero CSC, katere so z enakimi lastnostmi glede kakovosti in uporabniške vrednosti opazno dražje. Moč reklame in trend ter želja trgovca zaslužiti več, nas popelje v nov svet.

Sam menim, da D3400 v merah sploh ni toliko večja od kamer CSC. S to kamero niti ne boste uporabljali več objektivov. Dobite pa za manj denarja enako ali boljšo kakovost slike, "pravo" iskalo, boljši AF in daljšo avtonomnost baterije.
Kamero D3400 si izberite predvsem tisti, ki imate željo samo vstopiti v svet kamer z izmenljivimi objektivi in nimate kakšnih večjih foto ambicij. Nikon D3400 boste uporabljali predvsem v AUTO načinu ali slikovnih programih in počasi spoznavali napredne lastnosti.

 

Objektivi za Nikon D3400

Vsi, ki bi radi komplet goriščnih razdalj si lahko poleg osnovnega AF-P 18-55mm VR, izberete še novi Nikkor objektiv AF-P 70-300mm VR.

Za vse, ki vam menjava objektivov ne leži in bi radi imeli samo en objektiv pa imate na voljo Nikkor 18-200mm VR, lahko tudi novi Nikkor 18-140mm VR ali objektive neodvisnih proizvajalcev kot Sigma in Tamron 16-300mm.

 

Zaključna beseda

Nikon je s kamero D3400 podal nekaj manjših novosti. Še lažje ohišje, novi algoritmi procesiranja slike, višjo občutljivost in možnost prenosa slik preko funkcije SnapBridge.

Vsekakor s to kamero sledijo novim trendom in nudijo predvsem kakovost slike. Kdor zna uporabiti nekaj naprednih funkcij, glede tehnične kakovosti slike ne bo dileme.
Če ste danes v dilemi kaj izbrati med kamerami z izmenljivi objektivi, vsekakor poglejte tudi na to kamero. Res, da je nekaj večja od kamer razreda CSC. Vendar nudi boljši pogled na motiv preko "pravega" iskala, hitrejši in uporaben fokus v slabih svetlobnih pogojih ter na koncu, nižjo ceno.

Ostati med kamerami DSLR ali preiti med trendovske CSC je vaša izbira. Sam menim, da bo šlo s kamero D3400 lažje in bolj uspešno. To je samo moj namig hobi fotografu, ki vstopa med kamere z izmenljivimi objektivi. Ostalo je na vas in vašem mnenju.

Za tiste, ki ne morete, da ne bi svojih fotografij takoj objavili na spletnih omrežjih, je Nikon s kamero D3400 ponudil tudi funkcijo SnapBridge. Preko Bluetooh povezave lahko prenašate svoje fotografije na "pametne" naprave in fotografije delite naprej.
Velikost fotografij, ki se sinhronizirajo med fotografiranjem, se samodejno prilagodi za preprosto pregledovanje. Tako je kamera lahko še bolj uporabna, predvsem pa tista, ki nas ne oddaljuje od družabnih omrežjih. Marsikdo bi raje za zajem uporabil fotofon, samo, da lahko fotografijo deli takoj naprej in dobi všeček. SnapBridge bo zadovoljil tudi te fotografe.

Deli članek prijateljem

 
 Avtor: Matjaž Intihar

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com