Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Nikon D5300 / Mini nadgradnja (test)

Avtor:Matjaž Intihar
13.01.2014 13:03
Stran:

Meni za HOBI fotografe

Večina uporabnikov kamere Nikon D5300 bo le to uporabljala v popolni zeleni avtomatiki, ali še v slikovnih programih. Dokler fotografi ne dobijo nekega drugačnega osnovnega znanja, se raje prepuščajo avtomatiki kamere. V delovanju pod temi nastavitvami del funkcij preko menija ne moremo prenastavljati.
Priporočam, da svoje kamere ne dajete iz rok, da vam kdo ne prestavi kakšne nastavitve v meniju. Če pa je že prišlo do neželene nastavitve, imate takoj v prvem ukazu možnost ponastaviti kamero z ukazom »reset shooting options«. Zapomnite si to funkcijo.

Ob uporabi zelene avtomatike in slikovnih programov je del spodnjih nastavitev preko zaslona izključen.

 

Meni za napredne fotografe

Ko fotograf spozna osnovne nastavitve in izkorišča kamero s kreativnimi programskimi nastavitvami že ve, da je kamera Nikon D5300 oživela. Oživela v vsej svoji veličini in tudi napredni fotograf z njo dobi dobro orodje. Ne kot prvo kamero. Ampak lahko kot spremljevalno s katero bo točno vedel, kaj z njo želi dobiti.

 

(Reset) možnost povrnitve vseh funkcij na začetne nastavitve.

 

Okno z možnostjo obdelave slike že posnetih fotografij.

 

HDR funkcijo ne morete vklopiti, če ste v NEF formatu zapisa.

 

Izbira različnih lastnih nastavitev.

 

Funkcija FORMAT za izbris slik iz pomnilne kartice in funkcija za samočiščenje tipalo. Le to lahko vklopite ali izklopite, odvisno kaj želite ob vklopu/izklopu kamere. Če menite, da je prah na tiplau, lahko funkcijo prožite tudi samostojno (slika spodaj).

 

 

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Na kameri je 21 gumbov. Programski gumb je jasen in velik. Kamera ima še hitri gumb za nastavitev korekcije osvetlitve, preko gumba »info« na zadnjem delu kamere pridemo do glavnih nastavitev preko zaslona. Ob programskem gumbu je stikalo za hiter vklop predogleda motiva preko zaslona, pred njim pa rdeči gumb za vklop.

 

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Napredni fotograf ima na voljo še dodatni funkcijski gumb, gumb za zaklenite AF in ekspozicije ter korekturo bliskavice.
Vse glavne potrebne nastavitve kamera nudi in je z njimi dovolj bogata tudi za bolj napredne. Res pa, da niso na gumbih na kameri ampak preko zaslona. Malenkost bolj zamudno, a kamera ni namenjena fotoreporterskemu delu.

Ostrenje AF / ročno

V pogledu hobi kamere je ostritev povsem solidna. Za to kamero morate imeti objektiv, ki ima motorček za nastavitev ostrine v samem objektivu. Hitrost ostrenja je torej odvisna od samega objektiva. Vendar nam že osnovni kit objektiv 18-55mm, kot široko uporabni 18-140mm, nudita povsem solidno hitrost ostrenja.
Za ročno ostrenje potrebujete kar nekaj dobrega pogleda, saj je iskalo in slika na njemu majhna. Mogoče bo šlo lažje preko funkcije predogleda slike.
Zopet nasvet iz tečajev. Na objektivu imate gumb A-M. Če želite, da kamera deluje v avtomatskem načinu morate imeti gumb na A. Lahko da sami po nerodnosti ali vam kdo drug prestavi nastavitev in marsikdo niti ne opazi, da ostrenje ne deluje.
Članek, Težave fotografske tehnike / Avtomatsko ostrenje AF

 

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo celo korekturo bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno.
Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo senco z vgrajeno bliskavico pa lahko poseže po dodatni bliskavici. Nastavek za njo je na vrhnjem delu kamere.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com