Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

Baterija


Baterija ostaja enaka kot v D40 in D40x.

Baterije postajajo vse manj problematičen element v sodobnih kamerah. Tudi z Nikon D60 ni nič drugače. V kompletu ob kameri dobite Li-Ion baterijo EN-EL9 in polnilec. S sveže napolnjeno baterijo pa lahko fotografirate in fotografirate. Če je bila še pred letom meja števila posnetkov nekje okoli 500 posnetkov, pa se je le ta danes krepko dvignila. Z uporabo zaslona za predogled slike, iskanje funkcij v meniju, VR in AF funkcije objektiva in občasno tudi bliskavice mi je uspelo narediti preko 700 posnetkov. Že skoraj zadovoljiva številka tudi za popotniškega fotografa, ki gre samo z eno baterijo na tedensko fotografsko potovanje. Vseeno pa tem fotografom priporočam nakup rezervne baterije. Nikoli ne veš kdaj boš prišel do možnosti novega polnjenja. Zmogljivosti baterije in mali porabi energije preko funkcij kamere gredo vse pohvale.

 


 

Nastavitve


Če se vam je zapletno pri nastavitvah v meniju, ali pa vam je celo kdo drugi prenastavil pomembne funkcije se lahko na izhodne povrnete tako, da pritisnete gumba, ki imata poleg sebe zeleno piko. Drugi se nahaja na zgornji strani kamere pri D-Lighting gumbu pri prožilcu.

Nikon inženirji in oblikovalci so naredili prijazno kamero do uporabnika. Nikon D60 je le kamera vstopnega razreda in kupec se s kamero in njenimi zmožnostmi šele spoznava. V večini primerov se ji fotografi celo pustijo popolnoma voditi.

Na vidnem mestu sta za začetnega fotografa najpomembnejša gumba, prvi za vklop kamere, drugi za izbiro programov za osvetlitev. V nadaljevanju pa s pomočjo navodil fotograf kaj hitro spozna še ostale pomembne nastavitve. Priporočljivo je uporabiti gumb za funkcijo »D-Lighting« preko katere zmanjšamo kontrast slike. Nastaviti VR funkcijo na objektivu, da imamo čim manj stresenih posnetkov, dvigniti bliskavico iz ohišja ali si preko Fn. gumba nastaviti možnost izbire lastne funkcije.

Tudi preko menija ima fotograf na izbiro vse glavne potrebne funkcije. Preko funkcije »CMS SetUp« je možno celo okrniti nastavitve na samo najnujnejše ali pa preko funkcije »My SetUp« izbrati samo nam želene.

Kamera je z nastavitvami dovolj bogata, da bo z njimi delno zadovoljen tudi naprednejši fotograf. Tudi v tem elementu ocene je še dovolj visoko, da si zasluži oceno nad povprečjem. Večino naprednih nastavitev moramo poiskati preko menija ali na zaslonu, če pritisnemo gumb (i). Ker pa je kamera namenjena uporabnikom, ki bodo le redko kdaj zašli v dodatne nastavitve bo še kako bogato nagrajena v oceni nastavitev za hobi fotografa.

 


 

Iskalo

Iskalo ima v DSLR kameri še vedno zelo pomembno vlogo. Preko njega veliko bolj natančno ocenimo motiv in ga tudi spremljamo. Med današnjimi DSLR kamerami je iskalo v Nikon D60 povprečno. Je v enaki ravnini kot sam zaslon in z manjšim gumastim senčnikom. Zaradi bližine zadnjega dela kamere oko težko približamo iskalu in nas lahko svetloba, ki še vedno prihaja do očesa iz strani moti. Predvsem uporabnik kamere, ki ima očala bo imel slabši pogled na motiv.

Svetlost slike v iskalu je že povsem v poprečju kamer tega razreda. Iskalo nam omogoča videti 95% motiva, zato ob gledanju na motiv vedite, da bo še kakšen mm več slike zarisano v vaši datoteki. V iskalu vidimo tri točke za ostrenje, katerim pa lahko določamo tri različne načine zajema. Lahko se komu zdi, da so tri točke za ostrenje premalo. Mislim pa, da bo hobi fotograf v večini primerov prepustil izbiro točke kar kameri sami (Dynamic Area), ali pa celo izkoriščal možnost ostrenja v razširjenem načini (Closest subject). Še celo napredni fotografi v večini primerov izkoriščajo za merjenje ostrine samo centralno točko, zato več ostritvenih točk ne pogrešam.

V iskalu so še osnovne informacije o parametrih zajema. Zanimiva ikona v iskalu je »?«. Kadarkoli smo v okolju napačnega zajema, predvsem osvetlitve, nam v iskalu začne utripati »?«. Če pritisnemo ta gumb levo ob zaslonu, se nam na zaslonu izpiše opozorilo glede na napačne nastavitve. Tako nas kamera opozori na preveč ali premalo svetlobe, priporoča uporabo bliskavice itd.


Zgoraj desno od iskala je gumb za zaklenitev parametrov osvetlitve in ostrenja. Pri pregledu slik nam služi za zaklenitev fotografij, za katere ne želimo, da jih po nesreči ne izbrišemo.

Poleg slabe svetlosti in majhnosti iskala pogrešam še stalno informacijo o stanju baterije (prikaže se ko je baterija že skoraj izpraznjena), ISO (prikazuje samo nastavitev AUTO ISO) in izbiro merjenja svetlobe. Prav tako bi lahko bilo v iskalu zarisan krog kjer kamera meri svetlobo v načinu centralnega merjenja svetlobe.

Ker pa se zavedam, da je preveč informacij za hobi fotografa lahko prej težava kot prednost ima iskalo kljub svoji povprečnosti še vedno oceno na meji, kjer je za fotografa iskalo in informacije v njemu še vedno zadovoljive lastnosti. Če boste kdaj imeli možnost pogledati skozi iskalo kamer iz višjih cenovnih razredov, boste videli zakaj je v kameri Nikon D60 le povprečno.

 


 

Zaslon


Zaslon velikosti 2,5 palca ima ločljivost 230.000 točk.

Če želite imeti kamero za primerno malo denarja, mora podjetje tudi kje privarčevati. In iskalo ter zaslon sta že tista dva elementa, kjer je Nikon raje prišel naproti ceni, kot višji uporabniški vrednosti. To zadnje nam nudi D80 oziroma njena zamenjava, ki jo bomo imeli možnost uporabljati še to leto.

Zaslon je danes povsem povprečne velikosti 2,5 palca in ločljivosti 230.000 točk. Slika na zaslonu kot informacije same se povsem solidno vidijo in fotograf lahko preko zaslona dobro oceni že posneto fotografijo ali nastavi druge nastavitve za zajem.

Če pritisnemo gumb za predogled fotografij in zgornji ali spodnji gumb na štirifunkcijskem gumbu desno od zaslona si ogledamo informacije o zajetem posnetku. Če pritisnemo gumb OK, pa dobimo na voljo možnost korekture posnetka. Če smo sliko zajeli v RAW jo lahko korigiramo in kot kopijo shranimo v JPEG datoteki.

Gumb »MENU« nas popelje v meni kamere. Nastavitve so na zaslonu zelo dobro vidne saj so velike. Z gumbom »i« na zaslon prikličemo nastavitve za zajem slike in jih lahko prenastavljamo.

Zaslon nudi hobi fotografu dober pogled na sliko kot informacije. Res da ni za današnje razmere velik, niti nima najvišje ločljivosti. Toda nekje je treba privarčevati in hobi fotograf bo glede veselja ob kameri bolj zadovoljen zaradi njene cene kot visoke vrednosti zaslona. Še vedno pa je na meji dobre uporabniške vrednosti tako po vidljivosti slike kot samih nastavitev. Še uporabna lastnost. Če držite gumb MENU dve, tri sekunde se na zaslonu prikaže sivi stopnjasti klin in lahko lažje nastavite potrebno svetlost zaslona.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com