Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

Funkcije za hobi fotografa


Desna stran kamere je brez gumbov.

Kot opažam na predavanjih ali fotografskih izletih hobi fotograf, ki šele spoznava fotografijo preko kamere DSLR v večini primerov izkorišča »AUTO« zeleno avtomatiko. Nekateri zaidejo še v slikovne programe ali celo nastavitev P, vse ostale možnosti pa ne izkoriščajo dokler na kakšnem od fotografskih tečajev ne pridobijo novih znanj (e-Fotografija tečaji).

Kamera je za upravljanje zelo enostavna. Vklop/izklop, zelena avtomatika, prožilec in slika je tu! Ja res je lahko tako enostavno. Kamera v lastnih (tovarniških) nastavitvah celo poskrbi za to, da bo slika obdelana v vrednosti všečnosti. Torej v večji zasičenosti barv, dodanega kontrasta in elektronske ostrine. Vse v želji po čim bolj enostavnem zajemu. Je to prav ali ne prinese čas. Ko fotograf ugotovi, da v vseh svetlobnih pogojih fotografski kolega, ki prenastavi kakšno funkcijo dobi še bolj všečno fotografijo pa začne spoznavati še ostale nastavitve.

Prvo ima že kar ob prožilcu. To je lastnost »D-Lighting«, ki nam pomaga zmanjšati kontrast slike in v temnejših delih slike pridobimo še več risbe. Funkcija je skoraj obvezna izbira že, če kameri prepustimo nastavitev v meniju »Optimize Image« normal. Ker nam kamera podobno kot kompaktne sama v fazi procesiranja slike le to obdela za pogled všečnosti so vse tonske vrednosti močno zasičenih barv in med drugimi je tudi temnejši del slike brez tonskega zapisa. Vklopljena funkcija »D-Lighting« nam te temne dele osvetli in pridobimo več risbe. Začetnim uporabnikom kamere Nikon D60 priporočam, da je »D-Lighting« funkcija vedno vklopljena.


Pod normalnimi nastavitvami (Normal) v funkciji Optimaze Image nam kamera sama uporabi povečan kontrast (+2). Barve so sicer zelo izrazite, zaradi povečanega kontrasta slika izgleda ostra, vendar so vseeno temni deli popolnoma brez risbe.


Zato sem v nadaljevanju uporabil funkcijo D-Lighting.


D-Lighting funkcijo lahko uporabite že kar preko funkcije v kameri.


Primer uporabe in delovanja funkcije D-Lighting je lepo izražen v teh dveh fotografijah knjige. Zgornji posnetek je posnet v normalni nastavitvi...


... pri tem posnetku pa je vklopljena funkcija D-Lighting. V temnih delih slike je sedaj mnogo več risbe. Uporabite to funkcijo kadar želite v sencah (kontrastih) dobiti več risbe.

Naslednja uporabna funkcija je »VR« (Vibration Reduction). Vklopimo jo na objektivu in skrbi, da tudi pri daljših časih osvetlitve (1/30 sekunde s kit objektivom) slika še ne bi bila stresena. Seveda je veliko odvisno od tresenja nas samih, predvsem naših rok in pravilnosti pritiska na prožilec. Tudi za to funkcijo priporočam, da jo ima hobi fotograf stalno vklopljeno. Izklopite jo le v primeru, če želite hraniti energijo v bateriji in je zadosti svetlobe, da imate kratke čase osvetlitve.

Hobi fotograf, ki je že spoznal prednosti nastavitev korekture ekspozicije (+/-) ali ročno spremembo občutljivosti lahko le te izbere preko gumba ob prožilcu ali si izbiro občutljivosti za hiter premik izbere preko Fn. gumba na levi strani ohišja ob objektivu.

Preko zaslona, če pritisnemo gumb »info« (i) ali menija lahko pri vseh izbranih programskih nastavitvah vplivamo na ločljivost zapisa, širino AF merjenja, ISO, izbor AF ali ročnega ostrenja in vklop/izklop bliskavice. V programih P, S, A lahko spreminjamo ali imamo širši izbor še korekturo bele barve (WB), merjenja svetlobe in način avtomatskega ostrenja.

Ob oceni možnosti izbire in predvsem uporabe funkcij kamere za hobi fotografe lahko zapišem, da je le ta zares prijazna do uporabnika. S procesiranjem slike želi biti celo všečna. Le tu imam manjšo opombo. Slika zna biti za marsikoga celo preveč zasičenih barv. Zato ne pozabite na funkcijo »D-Lighting«, če so za vas slike premočnih, kontrastnih tonskih vrednosti. Če tudi to ne pomaga morate izbrati programske nastavitve P, S, A. Težava je v tem, da v zeleni avtomatiki in slikovnih programih ne morete preko menija vstopiti v funkcijo »Optimize Image«, kjer bi lahko spremenili možnost tonskega zapisa. Več si oglejte ob prikazanih fotografijah.

Če premikamo funkcije preko zaslona, ob pritisku na gumb »i« lahko že s pomočjo slikovnih primerov ocenimo za kaj je katera izmed izbranih funkcij primerna. Kamera je z malo uporabniškega znanja lahko res pravi izbor za uporabnika, ki bi rad spoznal svet kamer DSLR.


Osnovno okno na zaslonu z informacijami, ki pa ga lahko preko funkcije v meniju spremenimo v drugačen prikaz funkcij.


Ko pritisnemo gumb "i" na zgornji strani kamere se nam odpre osnovno okno. Pokažejo se nam vse glavne nastavitve, v zgornjem levem delu pa opis trenutno izbrane funkcije. Če pritisnete gumb »?« se na zaslonu izpiše čemu funkcija služi kot namen več možnih nastavitev.


Ob pritisku gumba za funkcijo D-Lighting imamo na zaslonu takojšen prikaz možnosti vklopa izklopa funkcije (spodaj na sredini).


Ob pritisku gumba za korekturo ekspozicije so na zaslonu vidne in premakljive samo funkcije za korekturo.


Če preko menija nastavite, da stranski gumb Fn. služi za izbiro občutljivosti dobimo na izbiro samo to funkcijo. S tem smo pri sami izbiri hitrejši.

Omenim naj še, da nam kamera preko menija omogoča nastaviti funkcijo direktnega prikaza datuma na naši fotografiji, kar zna ceniti marsikateri družinski fotograf. Obenem pa imajo vsi tisti, ki si ne želijo preko računalniških programov obdelovati fotografije možnost dodatnih funkcij za popravek kar preko okna »Retouch Menu«. Torej prijaznosti nastavitev in njihov izbor so pri kameri Nikon D60 na prvem mestu.


Preko menija lahko nastavimo, da se nam na sliko direktno izpiše datum.


Ko posnamemo fotografijo in jo shranimo na kartici...


... nam kamera preko menija omogoča dodatne popravke ali dodajanje efektov. Na kartici se nam popravljena datoteka zapiše kot kopija. Tako da nam original ostane. Preko kamere lahko urejamo tudi NEF datoteke.


Efekt na zgornji sliki je bil opravljen kar preko funkcije v kameri.

 


 

 

Funkcije za napredne fotografe


Ob začetku fotografiranja se kar navadite pogledati v kateri poziciji je kateri gumb. Če delovanje/nedelovanje avtomatskega ostrenja hitro opazimo, delovanje stabilizacije slike veliko težje. Če je dosti svetlobe za kratke čase osvetlitve imejte funkcijo izklopljeno, saj s tem hranite energijo v bateriji. Če je svetlobe malo, bodite prepričani, da je stabilizacija vklopljena oziroma v notranjih prostorih uporabite bliskavico.

Kot že opisano izbor menija, tudi samih funkcij za naprednega fotografa ni veliko. Vseeno pa nam kamera nudi glavne, ki jih napredni fotograf večkrat izkoristi. Korektura ekspozicije in bliskavice ter zaklepanja AF ali osvetlitve so možni preko gumbov na sami kameri. Za nekaj ostalih je treba v meni ali jih prenastaviti preko zaslona, če pritisnemo gumb (i). Izbira RAW zapisa, občutljivosti, fokusne točke, merjenje svetlobe, redukcijo šuma, korekture bele barve (WB) …

Nikon D60 želi biti že v sami osnovi prijazna za vstopnega fotografa v razredu kamer DSLR. Zato zahtevne nastavitve v tej kameri niti nimajo kaj iskati. Hobi fotograf jih ne bo izkoriščal. Če pa jih bo sčasoma, ko se bo bolj spoznal s tehniko fotografiranja potreboval, bo že tako ali tako imel željo po nakupu kamere iz višjega uporabniškega razreda. Najprej je treba sploh ugotoviti ali je preskok v razred kamer DSLR upravičen. Marsikateri fotograf ob novi kameri DSLR s preveč nastavitvami in s premalo prijaznimi funkcijami hitro spozna, da je naredil celo napačen nakup. Mislim pa, da je kamera Nikon D60 tako prijazna do uporabnika, da le ta ne bo nezadovoljen s svojo izbiro. Le napredni fotograf, ali ko to postanete, torej imate več želja je hitro nezadovoljen in si zaželi kamero iz višjega razreda. Konec koncev je to tudi namen industrije in fotografa samega.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com