Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

Uporabnost za HOBI fotografa

 

Težko bi zapisal, da imamo danes na razpolago še primernejšo kamero za hobi fotografa. Imamo primerljive, enake, z nekaj drugačnimi lastnostmi, a primernejše ni. Kot tudi Nikon D60 ni najboljša. A to pomeni le, da je na najvišji uporabniški stopnici in primerljiva z vso konkurenco. Mnenje podajam predvsem iz pogleda uporabnost/cena. Kar daje kameri veliko moč za hobi fotografa je takojšnja všečnost fotografije v popolnih avtomatskih nastavitvah. Seveda ne vedno in povsod. A kot vem večina hobi fotografov navodil ne prebere, ali jih ne razume. In za to pri drugih kamerah ne vstopi v funkcije, ki bi takoj pripravile sliko do višje všečnosti.

 

Če pa želite v dodatne nastavitve pa v njih lahko posežete preko informacij na zaslonu ali preko menija. Za uporabo je zelo enostavno, tako kot kompaktne kamere, a to tudi pomeni, da je široka enostavnost primerna le do določene meje zahtevnosti. In dokler boste le hobi fotograf potem vam bo kamera Nikon D60 povsem dobro služila.

 


 

 

Uporabnost za NAPREDNEGA fotografa

 

Ko fotograf želi več kaj hitro spozna, da je Nikon D60 kamera, ki samo želi biti všečna in odlična sopotnica hobi fotografu. Omejeni smo na samo nove objektive z vgrajenimi motočki za prenos AF, potrebno je stalno vstopanje v meni ali na zaslon za premik naj osnovnejših funkcij, če želimo od nastavitev nekaj več. Kamera je za naprednega fotografa že prepočasna, sploh če deluje z vgrajeno bliskavico, omejen je na samo tri fokusne točke in na dokaj počasno shran jevanje podatkov. Če delamo v serijskem snemanju se nam tudi na nove SD HC kartice snemanje zatika in ne dosega želenega zaporednega snemanja.

 

 

Torej, tu ni govora iz oči hobi fotgrafa. Ampak tistega, ki je že malo bolj zahteven in bi rad kdaj zajemal motive, ki niso samo domena družinskega fotografiranja ampak bi rad kakovostno ujel tudi kakšen športni dogodek, ali kot sam pravim »mora prinesti fotografijo«. Kar pomeni, da ga je nekdo poprosil za snemanje in si fotograf ne sme dovoliti, da kljub njegovemu poznavanju nastavitev kamera ne bo zaradi počasnega delovanja ali možnosti nastavljanja funkcij zatajila, oziroma bila prepočasna.

Da zaključim z mojo osebno oceno. Če je kamera več kot odlična za hobi fotografa je za naprednega že pod povprečjem. To pa ne pomeni, da se z njo sploh ne da zajeti motiva. Le v zahtevnejših pogojih in po želji več enostavno ne zmore fotografu tisto kar nudijo kamere višjih razredov ali ta moment zaradi akcije kamera konkurenčnega podjetja. In smo tam. Le ta ne nudi prve enostavnosti kot Nikon D60!

 


 

 

Uporabnost za PRO fotografa

 

Vsaka kamera, pa naj bo še tako enostavna je zadovoljiva tudi za profesionalno fotografiranje in uporabo. Vendar, vedno je neki če. In Nikon D60 niti ni narejena za delo v profesionalnem svetu niti jo resen profesionalni fotograf v ta razred ne bi postavljal. Če ni druge kamere bo tudi Nikon D60 dobra in izkušeni fotograf jo bo znal izkoristiti v skoraj vseh primerih njegovega dela. Če pa je vsaj manjša možnost izbire za več, pa bo kamera Nikon D60 že čakala pravega uporabnika. To je hobi fotograf!

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com