Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Nikon - Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR (FX) – Test

Avtor:Matjaž Intihar
19.06.2010 12:07
Stran:

Videz, velikost, teža

Na prvi pogled niti ne pomislimo, da je to objektiv s tako ekstremno goriščnico 16mm in malim zum razmerjem 2.18X. Ko objektiv pogledamo in ga primemo v roke prej pomislimo na že znani Nikkor 24-70mm f/2,8.
Objektiv na pogled deluje relativno ozek 82,5mm in za to razmerje goriščnic zelo dolg 125mm. Za kar 3cm je daljši od Canon 17-40mm f/4. Premer za filter je 77mm.
Teža tudi ni skromna za dosedanja poznavanja širokokotnih zum objektivov. Nikkor 16-35mm f/4 VR tehta kar 680g.

Konstrukcija

Da se s tako dolgimi objektivi lahko dosegajo kratke goriščnice večina današnjih širokokotnih zum objektivov posnema konstrukcijo treh skupin leč iz prvega retrofokusnega objektiva podjetja Angenieux iz leta 1950. Objektiv Nikkor 16-35mm f/4 VR je prav na podlagi te konstrukcije lahko tako dolg (125mm), a še vedno z goriščnico samo 16mm, t.j. kotom zajema 107 stopinj.

Ohišje je odlično izdelano, uporabljena je magnezijeva zlitina in vitalni deli so zaščiteni na prah in močno vlago, dežne kaplje. Objektiv sem uporabljal tudi v namibijski puščavi in v elementu zaščitenosti se je odlično izkazal.

Objektiv je sestavljen iz kar 17 leč, ki so razdeljene v 12 skupin. Za kar najboljšo optično kakovost so uporabljene 3 asferične leče in dve ED. Ostrenje poteka z notranjo skupino leč (IF), zato se velikost objektiva med ostrenjem ne spreminja.
Objektiv ima za ostrenje vgrajen hitri SWM motor in kot prvi ekstremno širokokotni zum objektiv tudi sistem za stabilizacijo slike (VR).

Leče so premazane po nano tehnologiji (N) za čim manjše odboje, zaslonka je sestavljena iz 9 lamel, kar omogoča zaris čistih razpršnih krogov.

Bajonet ��" nastavek za objektiv

Nastavek za objektiv je kovinski, na njem je mehka guma, ki preprečuje vstop prahu ali vodnih kapelj v notranjost.

Ostrenje / zum / stabilizacija

AF ostrenje je preko hitrega in tihega SWM motorja. Premik in samo ostrenje je hitro, odličen je tudi obroč za ročno nastavitev ostrine. Na objektivu je skala z oznakami glede oddaljenosti. Objektiv lahko izostri motive do oddaljenosti 28cm.

Obroč za premik med goriščnicami je širok in odlično nastavljiv. Nikkor AF-S 16-35mm f/4 VR je prvi ekstremno širokokotni objektiv, ki ima vgrajeno stabilizacijo slike. Sicer le ta ni tako pomembna kot pri objektivih daljših goriščnic, a vseeno dobrodošla.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com