Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Nikon - Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR (FX) – Test

Avtor:Matjaž Intihar
19.06.2010 12:07
Stran:

Zaključna ocena

Nikon ima s kamerami D300, D300s in D700 že tolikšno bazo naprednih fotografov, da je med njimi zadosti tistih, ki si žele boljše objektive serije G za »zmerno« ceno. Če je objektiv kakovostno grajen in optično kakovosten za naprednega fotografa svetlobna moč f/4 ni več ovira.

Z objektivom Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR je Nikon uporabnikom ponudil odlično širokokotno izbiro. Dobra optična kakovost, izdelava in zaščitenost objektiva bo tudi marsikaterega profesionalnega fotografa prepričala, da zna biti ta objektiv boljša izbira, kot v vseh pogledih in karakteristikah ekstremni 14-24mm f/2,8. Po drugi strani pa je Nikon naredil objektiv, ki direktno konkurira AF-S 17-35mm f/2,8D, je bil narejen za filmske kamere in še ni iz G serije. Torej ima še vedno obroč za premik zaslonke in nastavek za AF preko motorčka v kameri. Ali bo v prihodnje naredil Nikon še en objektiv serije G podobnih goriščnic a z zaslonko f/2.8?

Kadar želite maksimalno optično kakovost, ki jo lahko nudi ta objektiv potem uporabljajte zaslonke med f/5.6 in f/11. Ob pregledu fotografij večina niti opazila ne bo razlik, recimo z nekaj slabšo kakovostjo pri f/4 ali že kar mehkim zapisom pri f/16 in f/22. Toda dobro je vedeti. In le v tem, da objektiv pri f/4 in nato pri f/16 ter f/22 nudi nekaj slabšo tehnično optično kakovost kot pri f/5.6, ali f/8 ga oddaljuje od tehnično vrhunske optike. Zato sem mu v najvišji oceni "odlično" dodal samo tri namesto petih zvezdic. Vendar, za ta denar (cena julij 2010 cca. 1200€) je to to. In "boga mi" ni malo! Mislim malo kakovosti. Cena pa je vedno odvisna od naših želja in globine žepa. Uporabnik Nikon kamere FX formata niti nima kaj veliko razmišljati, če potrebuje ekstremno široki kot in visoko kakovost zapisa, kot samega ohišja objektiva s hitrim ostrenjem SWM. Vzeti še krepko dražji 14-24mm f/2.8 G, ki je močno linearen in nima možnosti uporabe navojnega filtra ali rabljenega 17-35mm f/2.8 D (naši trgovci ga niti ne nudijo več), oziroma pol cenejšega 18-35mm f/3.5-4.5 D, ki je tudi namenjen kameram polnega formata. Lahko izberete še med Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 HSM (test), ki je tudi namenjen kameram polnega formata.
Če mene vprašate, vzemite Nikkor AF-S 16-35mm f/4 G ED VR.


Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta objektiv ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušenega objektiva.

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com