Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Z 50mm f/1.2 S / Začetek f/1.2 Z dobe

13.01.2021 11:50

Avtor: Matjaž Intihar

35 let nazaj so bili 50mm objektivi osnovni na vsaki kameri SLR. Svetlobna moč f/1,8 je bila nekaj povsem običajnega, takrat smo rekli amaterskega. Profesionalni fotograf je uporabljal tiste, amaterju nedosegljive in predvsem uporabniško neizkoriščene f/1,2.

Danes je drugače. Zum objektivi so osnovni in v hobi fotografijo enogoriščni le redko kdaj vstopijo. Če že, se tudi tu kmalu spozna, da je objektiv z eno goriščnico, t.j. predvsem 50mm nekaj zelo uporabnega. Nikon za hobi uporabnike nudi Z 50mm f/1,8 S. Odličen objektiv v kakovosti zapisa, a nima tistega še nekaj več kar lahko nudi svetlobna moč f/1,2. Ta zajame še 2X več svetlobe in Bokeh (zapis v neostrini) je lahko še lepši in v mehkobi bolj izrazit. Lahko bi rekli, da ima f/1.2 svoj slog zapisa in značaj v njegovi posebnosti, ki ga izkušen fotograf zna izrabiti.

Res je, Nikon ima v svoji ponudbi svetlobno še bolj močan, 58mm f/0.95 Noct objektiv. Vendar je tu zadaj druga zgodba in predvsem nima AF, kar ga še bolj postavi v svet zelo ozke uporabe.

Enogoriščni objektivi so zopet vse bolj priljubljeni. Tudi če pogledate EXIF zapis ob vaših fotografijah se vidi, da z zum objektivom največ fotografirate v najširšem in najožjem kotu. Enogorišni objektivi pri kamerah DSLR z f/1.4 niso redkost, proizvajalci z dovolj veliko odprtino za bajonet (nastavek objektiva), kar nudijo vse današnje brezzrcalne kamere, pa lahko naredijo svetlobno še močnejši objektiv. In pri Nikon so v Z sistemu prav možnost širokega bajoneta dobro izkoristili in deležni bomo zopet tudi pri njih f/1.2 in še svetlobno bolj močnih objektivov.

Tehnične karakteristike
Nikon Z 50mm f1.2 S
Kot zajema – 47 stopinj
FX - polni format
Zgradba objektiva (17 leč / 15 skupin)
Število lamel zaslonke - 9
Najmanjša odprtost zaslonke - f/16
Najmanjša razdalja ostrenja – 45cm
Premer filtra – 82mm
Stabilizacija slike – preko tipala
AF 2X Step Motor
Premer x dolžina 90 × 150 mm
Teža – 1090g
Cena cca. 2500€

 

Goriščnice, velikost, teža, izdelava

Objektiv Nikon Z 50mm f1.2 S je dolg 150mm in širok 90mm. Težak je 1090g. V primerjavi z 50mm S objektivomf/1.8 je za kar 63mm daljši, 13mm širši in za več kot še enkrat težji. Premer za filter je 82mm.

Objektiv je odlično izdelan. Notranjost, ohišje za leče je iz magnezijeve zlitine. Zunanji del je iz močnih kompozitnih materialov. Zaščiten je za vlago, dežne kaplje, droben pesek.

Konstrukcija, leče

Objektiv nudi notranje ostrenje (IF). Prednja leča se ne vrti. Obroč za ročno ostrenje je zelo širok. Pri bajonetu je še manjši funkcijski obroč. Nastavimo lahko, da nam spreminja zaslonko, ISO ali EV vrednost.

Notranja optična konstrukcija nudi konvencionalno optične leče, kot posebej brušene ED in asferične leče.

Objektiv je sestavljen iz 17 leč, ki so postavljene v 15 skupin. Dve leči sta ED z zelo nizko disperzijo, ki pomaga zmanjšati sekundarno aksialno kromatično aberacijo. Tri asferični leče odpravljajo splošne optične napake.

Objektiv ima povsem izničen efekt odboja od leč s pomočjo novih premazov. Uporabljeni so Nikon Super Integrated Multicoating (SIC), Nano in ARNEO antirefleksni premazi. Nima pa fluorni premaz sprednje leče, ki služi za odpornost ob čiščenju umazanij in madežev, kot ga ima Z 70-200mm f/2.8 VR S (test).

Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel in naredi skoraj popoln krog, kar doprinese k lepemu zarisu neostrine (Bokeh). Najbolj zaprta zaslonka je f/16. Motivu se lahko približamo na 45cm.

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Objektiv Nikon Z 50mm f1.2 S je zasnovan tako, da je pri samodejnem ostrenju čim hitrejši in tišji. Res pa, da so ponavadi ti objektivi bolj počasni zaradi težkih leč, ki služijo za ostrenje, kot objektivi, ki so prirejeni tudi za špotno fotografijo.

Nikon Z 50mm f1.2 S uporablja dva STM (koračna) motorja. Z dvema motorjema so pohitrili premik leč. AF ostrenje je s kamerama Z 6 II in Z 7 II, dovolj hitro in tiho tudi za zahtevne. S koračnim motorjem je omogočen še hiter zvezen premik, ki zadovoljuje predvsem video snemalce.

Stabilizacija slike ni vgrajena v objektiv (VR), uporabi se stabilizacija preko tipala (IBIS).

 

Kakovost slike

Objektiv Nikon Z 50mm f1.2 S ima vrhunski zapis. Uporabljal sem ga na novi visokoločljivi kameri Nikon Z 7 II.

V širšem centru slike je odličen že pri f/1.8. Na robovih je za najboljši zapis na FX kamerah treba zapreti zaslonko za vrednost ali dve, na f/2 do f/8, potem se ostrina zopet malo spusti. Vendar ni dileme, da ga ne bi izkoritili tudi pri f/8 - 11, saj v najbolj pomembnem delu fotografije poda vrhunsko kakovost. Res pa je, da nove kamere popravljajo osnovne napake že v fazi procesiranja in tistih drobnih ne opazimo več.

Nekaj slabša kakovost zapisa, ki pa jo s prostim očesom komaj vidiš je pri zaslonki f/16, ker refrakcija izniči del kakovosti leč.

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/1.2

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/2.8

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/8

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/1.2

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/6.3

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/1.2

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/6.3

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/1.2

Nikon Z 50mm f1.2 S - f/8

 

V primerjavi z Nikon Z 50mm f1.8 S

Nikon Z 50mm f1.8 S je zelo dober standardni objektiv. Ker je manjši in lažji se veliko bolj ujema s kompaktnimi ohišji serije Z kot Z 50mm f1.2 S. Objektiv Z 50mm f1.8 S zaradi lažjih AF leč izostri celo nekoliko hitreje kot Z 50mm f1. 2 S. Ne nudi pa nastavljivega funkcijskega obroča, Fn. gumba za zaklepanje AF in zaslona OLED. Vendarstane le četrtino f/1.2 objektiva. In na koncu, tudi Z 50 mm f1.8 S predstavi prijeten Bokeh. S tem je manjši 50mm f/1.8 S objektiv odlična alternativa, če svetlobno moč in njen f1,2 naziv ne potrebujete.

 

Zaključek

Objektiv Nikon Z 50mm f1.2 S je novo poglavje med Nikon objektivi. Pri F objektivih je kraljevala svetlobna moč f/1,4. Z večjo odprtino bajoneta so se obzorja razširila in Nikon je zopet ponudnik svetlobno najbolj močnih objektivov. Teoretično bo svetlobna moč lahko do f/0,75.

Objektiv Nikon Z 50mm f1.2 S je dolg in težak. Sprva se kar čudiš, da so naredili goriščnico 50mm v tako dolgem objektivu. Izgleda pa, da kakovost potrebuje drugačne optične rešitve. Bolj kot velikost na začetku lahko moti teža. Vendar se objektiv zelo lepo prilega roki in teže niti ne občutiš.

Ob odlični kakovosti izdelave, so tu še prilagodljive funkcije preko Fn. Gumba, obroča na zadnjem delu in prikazno okno za podatke o metrih, zaslonki, polju globinske ostrine.

Objektiv nudi izredno ostrino in svetlobno moč ter zelo lep bokeh. Prav to profesionalnemu fotografu še kako šteje. Odličen za portretno in modno fotografijo. Obenem ima ob spremembi oddaljenosti zelo majhno polje spremembe velikosti slike. S tem in STM motornim AF ter elektronskim obročem za zaslonko je zadovoljiv tudi za video snemalce.

Odličnost ima svojo ceno. Objektiv Nikon Z 50mm f1.2 S v času preizkusa nudijo za cca. 2500€.

Res je, objektiv ni poceni. A za visoko ločljiva tipala in naprednega ter PRO fotografa je dobro le najboljše. Kdor pa ima na ceno, velikost, težo in predvsem potrebo po f/1.2 pomislek, mu je na voljo enako kakovosten Nikon Z 50mm f1.8 S.

 

Na Nikon objektivih so lahko oznake:

STM koračni (zvezni) motor za samodejno ostrenje: tiho, hitro, uporabno tudi za video.
ARNEO: Antirefleksni premaz, ki se še posebej obnese pri večjih lečah.
Asferično: posebej ukrivljeni stekleni elementi za ostrejše slike.
D: Informacije o razdalji združljiv z merilnikom 3D Matrix.
E: Elektronska zaslonka.
ED: Leča z zelo nizko disperzijo za zmanjšano sekundarne kromatične aberacije.
FL: Fluoritni elementi za ostrejše slike pri objektivih z daljšimi goriščnicami.
IF: ostrenje se opravi s premikom notranje skupine leč.
N: Nano kristalni antirefleksni premaz s spremenljivim lomnim količnikom.
SR: Lom refrakcije kratkih valov, nov optični material, ki pomaga zmanjšati sferokromatizem.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com